Kışın Bisiklet Kullanımı ve Kışlık Bisiklet Giyimi Nasıl Olmalı



Kışın bisiklet kullanımı yaz aylarındaki gibi kolay olmuyor, güvenli sürüş ve sağlık açısından dikkat edilmesi gereken konular mevcut. Gerek bisiklet sürme tekniğinizi, gerekse de bisiklet sürerken giyiminizi değişen hava şartlarına göre ayarlamanız gerekir.

Yaz eğlencesi ve karne hediyesi olarak görülen bisiklet, şükürler olsun ki; son yıllarda bu algıdan uzaklaşarak kimine göre sportif faaliyet, kimine göre tutkulu bir hobi ve kimi kullanıcıya göre de ulaşım aracı olarak değerlendirilmeye başlandı.

Yazın ve nispeten bahar aylarında kullanımı gayet kolay ve zahmetsiz olsa da kış aylarında artan soğuk, yağmur ve kar faktörü nedeniyle ister istemez problemli bir duruma dönüşebiliyor.
İster ulaşım amaçlı kullanın isterse spor veya hobi amaçlı kullanın, kış ayarlarında hem kullanım tarzınızı değiştirmeniz gerekir hem de giyiminizi buna göre ayarlamanız gerekir.

Bu yazımda kışın bisiklet kullanırken nelere dikkat etmeniz ve sürüş tarzınızı nasıl ayarlamanız gerektiğini ve kışın hava durumuna göre nasıl giyinmeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Tüm bu konuları da kullanım amaçlarına göre gruplandırıp aktarmaya çalışacağım.

Kış aylarında spor ve antrenman amaçlı bisiklet kullanımı nasıl olmalı?

Kış aylarında spor ve antrenman amaçlı bisiklet kullanımı nasıl olmalı?

    İlk yapmanız gereken sürüş tarzınızı değiştirmek olmalı, yaz aylarında saatlerce bisiklet sürdüğünüz gibi sürmemelisiniz. Uzun hatta neredeyse hiç mola vermeden daha kısa süreli sürüşler yapılmalıdır.

  • Antrenmana başlamadan önce vücudunuzu yavaş yavaş ısıtacak tempoda bisiklet sürün.
  • Antrenmanlarınızı daha kısa ve daha sık ve daha yoğun hale getirmeniz gerekir. Uzun yokuşlar yerine daha kısa ama yüksek güç uygulayarak çıkacağınız yokuşlarda antrenman yapmalısınız. 
  • Hava sıcaklığına bağlı olarak 1 veya 2 saat sürecek sürüşlerde, mola vermeden yapılan yüksek yoğunluklu antrenmanlar yapmalısınız.
  • Kışın soğukta vücudunuz daha çok enerji tüketir antrenmandan sonra yaz ayına göre vücudunuza toparlanması için biraz daha uzun süre vermelisiniz.
  • Antrenmanlarınızı rastgele yapmak yerine bir plan dahilinde yapmaya özen gösterin, haftalık ve aylık plan yaparak ve bu plana sadık kalarak geçireceğiniz kış aylarından sonra bahar aylarında toparlanıp en yüksek formunuza ulaşmak çok daha kolay olacaktır.
  • Antrenmanınızı bitireceğiniz yer muhakkak kendi eviniz olmalı, antrenmandan sonra sıcak duşa girip, iyi bir beslenme ile hastalık riskini minimuma indirmiş olursunuz. Antrenmanınızı bir kafede, arkadaşınızda sonlandırmak hastalığa davetiye çıkarmaktır. Hele bir de antrenmanınızda molalar verip terinizi soğutursanız hastalık kaçınılmaz olacaktır.
  • Karlı havada bisiklet sürülür ama yollarda buz tehlikesi varsa o gün bisiklet sürmeseniz uzun vadede sizin için daha iyi olacaktır, yere düşüp bir yerlerinizi incitip kırarsanız aylarca bisiklet süremeyeceksiniz, bunu aklınızdan çıkarmayın.
  • Mümkünse kış aylarında yalnız antrenman yapmayın, bir arkadaşınızla hatta bir ekiple antrenman yaparsanız çok daha kolay ve motive edici bir antrenman yapmış olursunuz.
  • Antrenmanınızda bazen yüksek nabız uygulasanız bile terinizi birden soğutmayın, devamlı pedal çevirerek vücudunuzu yavaş yavaş ısıtıp yavaş yavaş normal sıcaklığa inmesine özen gösterin.
  • Rotanızı önceden planlayın, kışın bazı yollar çabuk bozulur ve daha güvensiz hale gelir, rotanızı oluştururken bu yollardan uzak durun ve rüzgara dikkat edin, giderken rüzgarı karşınıza alın, dönüşte rüzgarı arkanıza alın.
  • Bisikletinize iyi bakın, antrenmandan önce frenlerini, vites sitemini, zincirini ve dişlilerini kontrol edin, yağsız kalmamasına özen gösterin, sürüşten sonra tozlu ve çamurlu bırakmayın, çamurluysa muhakkak yıkayın ve tozluysa silin.


  • Kış aylarında spor ve antrenman amaçlı bisiklet giyimi nasıl olmalı?

    Kış aylarında spor ve antrenman amaçlı bisiklet giyimi nasıl olmalı?

    1. Temel prensip ne çok giyinin ne de çok az giyinin. Çok giyinip çok terlerseniz ya da az giyinip üşürseniz hasta olmanız kaçınılmaz olur. Bunun en güzel çözümü bir kaç kat giyinip yanınıza yedek kıyafetler koyduğunuz ufak bir sırt çantası almak olacaktır, fazla gelirse çıkartıp çantaya koyabilir ya da az gelirse çantanızdan yedek kıyafeti giyebilirsiniz. Belirli bir zaman sonra hangi havada ne kadar giyinmeniz gerektiğini daha net tahmin edebileceksiniz.
    2. Muhakkak kışlık ayakkabı kılıfı kullanın, ayaklarınızı üşütürseniz hasta olma ihtimaliniz neredeyse %100'dür.
    3. Kaskınızın altına buff ya da kafanızı tam kapatan bir termal maske kullanın
    4. Eldivenleriniz kışlık eldiven olmalı, bu noktada diğer sporların kıyafetlerinden de faydalanabilirsiniz.
    5. Termal alt+üst içlik olmazsa olmazımız olmalı.
    6. Rüzgar ve yağmur geçirmeyen bir rüzgarlık sizi bir çok problemden koruyacaktır.
    7. Yünlü ve pamuklu kıyafetlerden uzak durun, kullandığınız giysilerin hepsinin termal özellikli olmasına dikkat edin.
    8. Görünür kıyafetleri tercih edin, kışın araç sürücülerinin görüş mesafesi daha az olur ve yağmurlu, sisli puslu havalarda renksiz kıyafetler daha az dikkat çeker, can güvenliğiniz her şeyden önce gelir.

    Kış aylarında ulaşım amaçlı bisiklet kullanımı ve giyimi nasıl olmalı?

    Kışın ulaşım amaçlı bisiklet kullanıyorsanız, antrenman amaçlı bisiklet kullanımına göre dikkat etmeniz gereken konular farklılık göstermektedir.  Not: Aşağıdaki maddelerde günlük kıyafetlerle bisiklet kullanıldığı varsayılarak yazılmıştır.
    Kış aylarında ulaşım amaçlı bisiklet kullanımı ve giyimi nasıl olmalı?
    1. Kışın ulaşım amaçlı bisiklet kullanırken mümkün mertebe temponuzu yükseltmemeniz gerekir, üşümeden ve terlemeden gideceğiniz temponuzu bulup bu şekilde bisiklet sürmelisiniz.
    2. Bir çantanız ve içerisinde yedek kıyafetleriniz muhakkak olsun, yağmura yakalanabilir ya da fazlaca terleyebilirsiniz. Ya da gideceğiniz yer her gün gittiğiniz iş yedinizse, iş yerinizde yedek kıyafet bulundurabilirsiniz.
    3. Çantanızda ya da üzerinizde muhakkak yağmur geçirmeyen bir rüzgarlık bulundurun.
    4. Yanınızda mutlaka yedek iç çamaşırı bulundurun. Ulaşacağınız yere vardığınızda dikkat etseniz de ister istemez terlemiş olabilirsiniz, bu ter muhtemelen iç çamaşırınızdan diğer kıyafetlere ulaşmamıştır, vardığınız yer eviniz değilse yanınızda bulundurduğunuz temiz ve kuru iç çamaşırlarını giyip terinizi vücudunuzda kurutmamış olursunuz.
    5. Kışın bisiklet sürerken, normalde yürürken ayağınızı sıcak tutan botlarınız bisiklet sürerken ayağınızı ısıtmada yeterli olmayabilir, ayakkabı kılıfı ya da daha sıcak tutacak yün çorap veya başka bir ayakkabı kullanınız.
    Kışın en çok dikkat etmeniz gereken husus sağlığınız olmalı, hasta olduğunuzda diğer hiçbir şeyin kıymeti kalmayacaktır, bu yüzden ister antrenman amaçlı isterse ulaşım amaçlı bisiklet sürerken, gerek sürüş stiliniz gerekse de kıyafetleriniz hasta olmanızı engelleyecek şekilde olmalı.

    Bu yazımıza bir bisikletçi duasıyla son verelim; Rüzgarımız arkadan essin, tekerimize taş değmesin, sağlıklı kalalım.

    Hiç yorum yok:

    Yorum yaparak katkıda bulunabilir ve yazının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsin.

    Blogger tarafından desteklenmektedir.