Ads Top

En İyi Ücretsiz Not Alma Uygulamaları

Not almak oldukça kişisel bir şeydir.

Bilginin güç verdiği ve bugün kültürümüzdeki en önemli para biriminin bilgi olduğu sıklıkla söylenir. Aklımızdaki bilgi parçalarını takip etmek ise bir mayın tarlasında yürümek gibidir.


Kısmen, bunun nedeni, yalnızca ‘beyin sisi’ olarak tanımlayabileceğimiz, kısa süreli hafızadır. Bununla mücadele etmek için, birçok bilgiyi verimli bir şekilde yakalamamıza yardımcı olan not alma uygulamalarını inceleyeceğiz.


Bazı insanlar ki bunlardan birisi de benim, çalışırken ya da bir şey öğrenirken deftere not almayı tercih ederim fakat sonrasında bu notlara ulaşmak, aradaki bilgi kırıntılarını yakalamak zor olmakta, bu nedenle deftere not alıyor olsam da bunları sonrasında daha düzenli bir şekilde bilgisayarımdaki not alma uygulamasına aktarıyorum.


Bu yazıda; hem kişisel olarak hem de iş hayatında kullanarak deneyimlediğim bazı not alma uygulamaları bulunmakla birlikte, yeterli deneyime sahip olmadığım fakat yaygın bir şekilde kullanılan uygualamalara da yer veriyor olacağım. Burada dikkat edilmesi gereken detay, bu uygulamaların genel not alma uygulamaları olmasıdır, yoksa yazarlar için, geliştiriciler için vb… tasarlanmış süper niş not uygulamaları bulunuyor, ancak genel kullanım için uygun olmadıkları için bu yazının konusuna dahil edilmediler.


İyi Bir Not Alma Uygulamasından Neler Beklemeliyiz?

Ücretli ve ücretsiz bir çok not alma uygulaması olduğu için, iyi bir uygulamadan neler beklemeliyiz bazı kriterlerimizin olması gerekir ve aynı zamanda kullanım tercihimize göre bazı özellikleri de sunabiliyor olmalıdır.

  • İddia ettiği detaylarda iyi olmalıdır: Yani bir uygulama, web sitesinden yazıyı aktarma, resmi metne dönüştürme, başlıklandırma, detaylı arama vb… neyi yaptığını söylüyor ise, yaptığı şeyde iyi olmalıdır. Hatalar ile karşılaşmamalı ve yaptığı şeyin sonuçları herkes için tatmin edici olmalıdır.
  • Hızlı ve kullanımı kolay olmalıdır:
  • Her an her yerden erişilebilir olmalıdır:
  • Ücretsiz de olsa temel özellikleri ve güvenirliliği sunmalıdır ayrıca ek ücretlerde profesyonel ihtiyaçlara cevap vermelidir


Microsoft OneNote (iOS, Android, macOS, Windows, Web)


Ücretsiz ve bir not alma uygulamasından bekleyeceğiniz her şeyi OneNote’da bulabilirsiniz.

Hem kişisel kullanımda hem de profesyonel kullanımda ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır.


Başlıca Özellikleri

  • Bölümler oluşturma ve alt sayfalama
  • Tüm cihazlarınızdan erişim
  • Diğer kullanıcılar ile paylaşım ve ortak çalışma
  • Sürükle bırak ile görsel ekleme, eklene görsellere çizgi çizme vs gibi editleme imkanı
  • Pratik Tablo oluşturma ve kullanımı
  • Farklı copy-paste seçenekleri
  • Koyu/Aydıklık tema seçeneği
  • Ek ücret veya ekstra özellikler için ücret talep etmemesi. (Sadece 5GB Onedrive sınırı bulunmaktadır, çok fazla resim eklenmediği sürece kişisel kullanımda yeterli olacaktır, 100GB kapasite için aylık ödeme)


Joplin (Android, iOS, macOS, Windows, Linux)


Bence OneNote ile birlikte listedeki en iyi not uygulaması ve tek açık kaynaklı not uygulaması. Açık kaynaklı uygulamaların hayranıyız, çünkü hem ücretsiz hem kullanıcılar tarafından hataların tespit edilmesi, geliştirilmesi, ücretsiz eklentiler vb... nedenlerden dolayı açık kaynaklı uygulamaları her zaman tercih etmeye çalışırım.

Benim de kişisel olarak kullandığım ve bu yazıyı da hazırladığım not uygulaması.
Üç kırılımlı bir yapısı bulunur. en solda ana konularınız, onun hemen sağında ana konuların alt başlıkları ve onun da sağında alt başlıkların içerikleri yer alır.
Markdown editör ile basit olarak notlarınızı düzenleyebilir, görseller ve bağlantılar ekleyebilirsiniz.
Hazır ve sonradan ekleyebileceğiniz temaları kullanabilirsiniz.
Notlarınızı OneDrive veya DropBox gibi dosya paylaşım uygulaması ile yedekleyebilirsiniz bu sayede istediğiniz cihazından senkronize ederek kullanabilirsiniz.
Kullanıcıların sorunlarını tartıştığı ve yeni özelliklere erişebildiği forumu da bulunmakta.


Başlıca Özellikleri

  • Bölümler oluşturma ve alt sayfalama
  • Tüm cihazlarınızdan erişim
  • Markdwond editör ile kolay içerik üretme
  • Ücretsiz tema seçenekleri
  • Açık kaynak olması nedeniyle sürekli geliştirilmesi ve ücretsiz eklentiler


Notion (Android, iOS, macOS, Windows, Web)


Notion online olarak çalışan en iyi not alma uygulamalarından bir tanesidir. özellikle çoklu kullanıcının ortak çalışma imkanı sağlayan, hazır ve kendi tasarımınız olan şablonlar kullanabileceğiniz, içerisinde kanban metodu ile proje de yönetebileceğiniz , notlarınıza bağlantılar ekleyebilir, resim ve video dosyaları yükleyebilirsiniz. Ücretli ek geliştirmelere de ulaşabileceğiniz Notion'da kişisel kullanım için ek geliştirme ihtiyacı olmadan tüm işlerinizi yönetebilirsiniz.

Başlıca Özellikleri

  • İnternet bağlantısı olan tüm cihazlarınızdan erişim
  • Kişisel kullanım için ek ücret ödemeden tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak özellikler
  • Kullanışlı ve basit arayüz
  • Hazır şablonlar ve kendi şablonlarınızı tasarlayıp kullanabilme
  • Proje yönetme
  • Diğer kullanıcılar ile paylaşım ve ortak çalışma
  • Hatırlatıcılar, listeler vb... farklı içerik oluşturabileceğiniz alt yapı desteği


Obsidian (Android, iOS, macOS, Windows, Linux)


Obsidian, pek bilinmese de bir not alma uygulaması için gelişmiş özellikler sunuyor. Ayrıca, pratik bir kullanıcı arayüzüne sahip.
Markdown editörü sayesinde notlarını basit bir şekilde düzenleyebilirsiniz.

Uygulama, not oluşturmayı ve bunlara istediğiniz zaman erişme imkanı sağlar. Örneğin, etkileşimli bir haritaya benzeyen Grafik Görünümünü oldukça kullanışlı bir yardımcı araç.

Kişisel kullanım için ücretsiz olsa da, uygulamayı cihazlar arasında senkronize etmek veya notlarınızı yayınlamak için fazladan ödeme yapmanız gerekecek.


Apple Notes (iOS, macOS, Web)


Apple cihaz kullanıyorsanız başka bir uygulama aramanıza gerek kalmadan Apple Notes ile tüm ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

macOS ve iOS'ta yerleşiktir ve tarayıcınız aracılığıyla da kullanılabilir hatta diğer cihazlardan da tarayıcı üzerinden notlarınıza erişebilirsiniz.

Apple Notes ücretsiz ve yerleşik bir uygulama olarak tüm ihtiyacınızı karşılayabilir. Ayrıca, çoğu insan için premium seçimler kadar kullanışlı, kullanımı kolay ve faydalıdır. Ve her zaman gelişmeye de devam ediyor. Geçtiğimiz birkaç yılda Apple, etiketler, paylaşım ve güçlü bir arama gibi özellikler ekledi. Notlarınıza metin ekleyebilir, resimler ekleyebilir, belgeleri tarayabilir, çizebilir veya el yazısı yazabilir ve temel olarak bunları ihtiyacınıza göre biçimlendirebilirsiniz. Siri ile bile bütünleşir. 


Google Keep (Android, iOS, macOS, Windows, Linux)


Hızlı notlar almak için oldukça pratik bir uygulama.

Özellikle mobil kullanım deneyimi ile ön plana çıkıyor. Dijitalleşen hayatımızda, en ufak bir şeyi bazen hızlıca not almak isteyebiliyoruz. Bu açıdan Google Keep bu ihtiyacınızı fazlaca karşılayacaktır.

Notlarınıza; listeler, görseller ekleyebilir ve renkler atayabilirsiniz.
Ayrıca notlarınıza hatırlatıcı ekleyebilir ve önemli notlarınızı sabitleyebilirsiniz.
Ayrıca notlarınızı yazmak yerine sesli notlar da oluşturabilirsiniz.



Evernote

Bu uygulama hakkında çok bilgiye yer vermek istemedim, aslında note alma uygulamaları için zamanında kriterleri belirleyen bir uygulamaydı fakat popülerleştikçe, artan bir fiyatı ve ücretsiz versiyonunun son derece kısıtlı olmasından dolayı, sizlere öne çıkarabileceğim bir uygulama olarak görmüyorum.


Simplenote

Adından da anlaşılacağı gibi basit bir şey isteyenler için favori not alma uygulamalarından biridir. Simplenote, tüm notları cihazlar arasında senkronize etmenize olanak tanır ve geçmiş değişiklikleri işaretleme modunda görüntüleyebilirsiniz. Ek olarak, listeleri/notları ve toplantı öğelerini diğer kişilerle kolayca paylaşabilir ve notlarınızı çevrimiçi olarak yayınlayabilirsiniz.
Simplenote ücretsizdir!

Diğer Not Alma Uygulamaları

  • Fellow
  • Bear
  • Clover
  • Zoho Notebook
  • xTiles
  • CherryTree
  • Zim Desktop Wiki

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.