Ads Top

Basit Bir Şekilde Kamp Gezisi Nasıl Planlanır

Basit Bir Şekilde Kamp Gezisi Nasıl Planlanır
Bir kamp gezisi yapmaya, her şeyden uzaklaşmaya ve doğanın sadeliğinin tadını çıkarmaya hazırsınız.
Ancak kamp konusunda yenisiniz ve tecrübe eksikliğiniz var ve bir kamp gezisi planlamayı bilmiyor musunuz?
Endişelenmeye gerek yok çünkü doğru yerdesiniz.

Birkaç basit adımda, ihtiyacınıza göre doğru kamp planlamasınız nasıl yapacağınızı aktarmaya çalışacağım.
Evlere tıkıldığımız ve sosyal hayatımızı yoğun kontrol altına aldığımız bu pandemi döneminde, hem evinizden dışarı çıkarak üzerinizdeki stresi azaltacak hem de doğada virüs tehlikesi olmadan keyifli vakit geçirebileceksiniz.

Kamp Deneyiminizde Neyin Öncelikli Olduğuna Karar Verin

Kamp Deneyiminizde Neyin Öncelikli Olduğuna Karar Verin

Kendinize sormanız gereken ilk soru "Bu kamp gezisinde tam olarak ne yapmak istiyorum?" olmalı. Bu soru size nereye gitmeniz gerektiğini ve kamp alanınızda ne arayacağınızı belirleyecektir.
Aşağıdaki başlıklar size bu konuda neyi dikkate almanız gerektiğinizi belirleyecektir.

Etkinlikler: Yürüyüşe çıkmak ister misiniz? Rafting? Bisiklet sürüşü? Gibi etkinlikler düşünüyor musunuz? Ailenizle birlikte gidiyorsanız çocuklar için eğlenceli vakit geçirecek, enerjilerini atacak ve oyun oynayacakları yerlerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Konaklama: Çadır, karavan ya da araç üstü çadırınız mı var? Hangi kamp  türünü kullanacaksanız gideceğiniz yerde hem güvenli hem de uygun kamp alanı var mı bunu araştırmalısınız.

Gerçek bir kamp mı yoksa bazı imkanlar sunulmalı mı: Benim gerek vahşi doğada gerekse de kamp alanlarında aradığım en büyük ihtiyacım duş imkanı olmuştur. Yaz kış fark etmeksizin duş alabilmeliyim. Bütün gün doğada, güneşin kavurucu sıcağında ya da soğukta vücudumuz fazlasıyla terliyoruz ve kirleniyor, yeri geliyor ateş yakıyoruz ve üstümüz is kokuyor . Durum böyle olunca da gece yatağa girmeden önce vücudumuzun kirini ve kokusunuz temizleme ihtiyacı hissediyoruz. Siz de kamp yapmaya kara verdiğinizde bu ihtiyacınızla nasıl başa çıkacaksınız, karar vermeniz gereken bir diğer konu da bu.

Gurup Kampı veya Tek Başınıza: Gurup kampları her zaman daha eğlencelidir, bununla birlikte insan sayısı arttıkça beklentiler ve ihtiyaçlar da artmaktadır. Herkesin ilgi alanı ve kamp gezisinden beklentileri farklıdır. Küçük bir gurupla işler daha kolay olabilir gurup çoğaldıkça ve aileler de işin içine girince çocuklarında ihtiyacıyla birlikte belirlemeniz gereken konular çoğalır. Ya da tek başınıza bir kamp yapacaksanız buna uygun bir plan yapmalısınız.

Kamp Alanınızı Rezerve Edin

Yukarıdaki adımları dikkate alıp kamp gezinizden ne istediğinizi belirledikten sonra sırada kamp yapacağınız yeri belirlemek ve gerekliyse rezervasyon yaptırmanız gerekir.
Herkes için en iyi yeri belirlemek için aşağıdaki konuları dikkate alabilirsiniz.
Kampa katılacak ya da bu konuda deneyimi olan arkadaşlarınızdan öneriler alın
Kamp yapacağınız yeri internetten araştırın, eğer ücretli bir yer ise internetten ya da telefonla ulaşıp kişi sayınıza göre yer ayırtın.
İki basit adımda kamp yerinizi ayırtabilirsiniz
  1. Müsaitlik durumunu kontrol edin. Özellikle havaların güzel olduğu dönemlerde kamp alanları yoğun olmaktadır, birkaç hafta belkide birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.
  2. Kamp alanınız istediğiniz tarihte uygun ise; istediğiniz tarihi, kişi/çadır/karavan/araç sayınıza göre ve tercih edilebiliyor ise kamp alanınızdaki yerinizi ayırtın.

Kamp Yemekleri

Yemeklerinizi Planlayın

Ben/biz bir kamp gezisi planlarken en çok dikkat ettiğimiz şeylerden birisi de ne yiyeceğimiz konusudur. Bu çoğu zaman ürkütücü ve en problemli konu olabiliyor.
Kamp yapacağınız alana, kaç gün kamp yapacağınıza, kişi sayınıza ve imkanlarınıza göre belirlemeniz gereken bir konu.

Eğer bir kamp alanı seçiyorsanız muhakkak buzdolabı imkanı var mı sormanız gerekir, karavanla gidiyorsanız bu konuda pek endişe etmenize gerek yok fakat bisiklet veya yürüyerek kamp alanınıza gidiyorsanız ve özellikle doğada bir kamp yapacaksanız bu sizin için problem olacaktır.
Özellikle sıcak havalarda bazı yiyecekler çok çabuk bozulur. Şehirden uzak bir yerde bozuk yiyecekler tüketip zehirlenmek ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Hazırlık: Kamp alanında yapacağınız şeylere karar vermeden önce, evde bir şeyler hazırlayarak gitmek size zaman ve emek tasarrufu sağlayabilir.
Eğer soğutucu imkanınız varsa, etleri dilimleyebilir, köftenizin harcını hazırlayıp  pişirmeye hazır halde tutabilirsiniz. Sebze ve meyvelerinizi yıkayıp saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Soğutucunuz küçük ise vakumlu poşetler kullanarak yer tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bunlarla evde uğraşmak sizin gözünüzü biraz korkutmuş olabilir fakat doğada su ve tezgah gibi kısıtlı imkanlarda daha fazla uğraşıp doğada keyif almanız ve dinlenmeniz gereken zamandan çalıp işlerle uğraşmanıza neden olabilir.

Ekstraları Unutmayın: Doğada takılıyorsunuz diye, tuz, baharat, zeytin yağı gibi imkanlardan faydalanmayacağınız anlamına gelmez, bunları önceden hazırlayıp çantanıza koyun, genelde en çok unutulan fakat yemeklerinize en çok lezzet katan unsurlar bunlardır. Mangalda pişen tuzsuz bir et yediniz mi? Ben yedim hiçbir lezzeti kalmıyor.

Yiyecek Depolama: Yemek konusundaki en kritik konumuz sanırım depolama kısmı. Karavan ve araç soğutucusu olanlar zaten bu ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceklerdir.
Önemli olan soğutucusu olmayan, hele ki yürüyerek veya bisikletle kamp yapanların bir de taşıma kapasitesini düşününce, 100gr ın bile önemli olduğu bu noktada yiyeceklerinizi depolamayı doğru seçmelisiniz.

Eğer et ve tavuk götürmeyi düşünüyorsanız mümkünse kamp alanına yakın bir yerden alıp birkaç saat içerisinde pişireceğiniz bir modeli seçmelisiniz, yoksa etleriniz bozulacaktır.
Eğer bir kamp alanına gidecekseniz önceden buzdolabı ya da buz satıp satmadıklarını sorarak bu süreyi uzatabilirsiniz.

Diyelim ki bu imkanlar yok hatta vahşi doğada kamp yapacaksınız. Peki et yemeyecek misiniz?
Tabi ki yiyebilirsiniz. Tercihiniz sucuk olmalı. Yoğun aktivitelerden sonra protein ihtiyacınız artacaktır, yeterli protein almazsanız kaslarınız kendisini onaramaz ve ertesi güne ve sonraki günlerde vücudunuzun yorgunluğu artarak devam edecektir ve bir yerden bu devam edemeyeceğiniz şekilde "düşer" bunun olmasını istemezsiniz. Birkaç km daha bisiklet süremeyecek ya da 500 metre daha yürüyemeyeceğinizi hissettiniz mi? Bunun doğada olmasını hiç istemezsiniz.

Protein ihtiyacınızı et dışında şu gıdalardan da karşılayabilirsiniz.
Yumurta, protein tozu, protein tozuyla yapılmış, beyaz un yerine yulafla yapılmış kekler, hazır satılan protein barları, leblebi, badem, bakliyat konserveleri, balık konserveleri gibi protein oranı yüksek ve et gibi çbuk bozulmayan yiyeceklerden bazıları, damak zevkinize göre bunları daha da çeşitlendirebilirsiniz.
Pişirme Aletleri: İki taşın arasına ateş yakıp tahta çubuklarla bir şeyler pişirmek oldukça sinir bozucu olabiliyor, hatta bir keresinde düz bir taşın altında ateş yakıp sucuk ve yumurta pişirmişliğimiz var fakat yumurtaya yapışan ufak taşlar tüm keyfi kaçırmıştı.
Bunlarla uğraşmak yerine, imkanlarınız göre pişirme araçlarınızı yanınızda götürün. En basit ve çeşitli ihtiyaçlarınızı bir arada karşılayan birkaç öğeyi size söyleyebilirim
  • Mangal teli; iki taşın arasında ateş yakıp üstüne mangal teli koyarak et ve türevlerini rahatlıkla pişirebilirsiniz hem oldukça da hafif bir malzeme
  • İhtiyacınıza yetecek büyüklükte tava; yumurta, et sote, konsere ısıtmak vb.. İhtiyaçlarınız için, mümkünse alüminyum bir tava, alüminyum çeliğe göre oldukça hafiftir, eğer sırtınıza taşımanız gerekiyorsa bu önemli bir detay
  • Alüminyum çaydanlık veya su ısıtıcısı; sıcak bir şeyler içmek isteyeceksiniz, soğukta bu ihtiyacınız kaçınılmaz gözüküyor, yazın gerek yok diye düşünseniz de akşam ateşin başında sıcak bir kahve veya çay keyifli olacaktır.
  • Kamp ocağı; tüpüyle birlikte 250-350gr arası değişen kamp ocakları müthiş işlevli oluyor, sabah kahvaltınızda 1dk da pişireceğiniz yumurta veya 2-3 dk ısıtacağınız çay / kahve suyunuz için ateş yakmak istemezsiniz, fakat böyle bir ocakla her şey daha kolay.
  • Alternatif olarak kola kutusunu keserek ve içerisine etil alkol koyarak yapacağınız basit ve hafif bir kamp oacağı da işinizi görür. Bir aralar bu ocağı kendim yapıp kullandım fakat etil alkole ulaşmanın problemli olduğu bir dönemde tekrar kamp ocağına dönüş yaptım.

Bunlarla birlikte, çatal, kaşık, bıçak muhakkak olmalı. Ayrıca kamp stilinize göre bu ihtiyaçlarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Benim belirttiklerim minimum olması gerekenlerolarak düşünebilirsiniz.

Her Şeyi Önceden Listeleyin, Hazırlayın ve Paketleyin

Elinizde muhakkak bir kamp kontrol listesi bulundurun, bu bir şeyleri atlamamanıza yardımcı olacaktır.
Kamp yapacağınız yer ve kamp tercihiniz, kamp alanınıza ulaşım şekliniz, 

Barınak: Karavanınız yoksa ve çadır kiralama imkanı sunan bir kamp alanınız tercih etmiyorsanız bir çadır sizin için şart. Basit olarak; Mevsime ve kişi sayınıza göre çadır almalısınız. Yazın tek tenteli çadırlar yeterli olabiliyorsan kışın ve nispteden soğuk bahar aylarında çift tenteli, su geçirmez çadır tercih etmelisiniz. Bu ayrı bir konu, başka bir zaman detaylıca doğru çadır seçimiyle ilgili tecrübelerimi aktaran bir yazı yazmak istiyorum.

Uyku: Uyku tulumu, mat ve yastık. Kiralama imkanınız bulunmuyorsa ki genelde olmaz (hijyen açısından) kendinize özel bir uyku tulumu edinin. Uyku konforu için mat ve yastık önemlidir. Konfor için şişme matlar daha iyidir fakat eninde sonunda deliniyor, soğuk havlarda da soğuğu daha çok hissetmenize neden oluyor. Askeri matlar konforsuz olmasına rağmen 12mm lik askeri mat soğuk gibi bir zeminde bile size gerekli ısı yalıtımını sağlıyor. Hatta karda çift askeri mat kullanıp üşümeden uyuyanları biliyorum.
Yastık olayı basit gibi görünse de evde konforlu yatağınızda bile yastıksız yatamadığınızı düşünürseniz, çadırın içerisinde, sert zeminde yastık size rahatlık sağlayacaktır. Şişme yastıkları tercih edebilirsiniz.

Çeşitli Malzemeler: Çatal, kaşık, bıçak(çok işlevli çakı), baharatlar, pişirmek için yağ, çöp torbaları, diş macunu ve fırçası, ilk yardım çantası, su geçirmez bir yağmurluk(yağmur ihtimali varsa) harita, telefon için taşınabilir şarj bataryası, su şişeleri, tuvalet kağıdı, sabun, bulaşık süngeri, bulaşık deterjanı(çok az almanız yeterli), yedek iç çamaşırı, tshirt vb kıyafet(ihtiyaç ve kamp gün sayınıza göre belirleyiniz), iğne-iplik,  el feneri, araçla gidiyor iseniz kamp sandalyesi.

Tabi kamp yapacağınız alandaki imkanlara, kişisel hobilerinize göre de malzemelerinizi temin edebilirsiniz. Yüzme imkanı varsa, mayo, fotoğraf hobiniz varsa kameranız vb…

Son olarak özellikle tek başınıza gidiyorsanız ki gurup olarak gittiğinizde bile birilerine nerede olacağınızı ve hangi rotayı kullanacağınızı ve ne zaman dönmeyi planladığınızı söyleyin.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.