Ads Top

Bisiklete Yeni Başlayanların Yaptığı Hatalar

Bisiklet sürmeye hepimiz yeni başlayanlardandık ve normal olarak hatalar yaptık. Bu yazım; bisiklet sürmeye yeni başlayanlara tavsiye niteliğinde olup, acemiler tarafından en çok yapılan hataları anlatacağım. Eğer siz de yeni yeni bisiklet sürüyorsanız bu hatalardan kaçınmalısınız.

Çocukluğumdan beri bisiklet süren birisi olarak, bisiklet sürmek; şehir içi ulaşım, keyif ve eğlence amacından daha çok sportif aktiviteye dönüştüğünden itibaren bazı şeyleri yanlış, hatalı ya da eksik yaptığımı fark ettim.

Hatta çevremde gözlemlediğim kadarıyla uzun turlara çıkan bir çok bisikletçinin bile hala bazı konularda hatalarının olduğunu görüyorum, belki benim de hala yaptığım hatalar vardır.
İster keyif amacıyla binin isterseniz sportif amaçlı binin; önemli olan bu hatalarımızı fark edip, daha iyi bir bisiklet sürücüsü olup, maksimum faydayı sağlayabiliyor olmamız.



1. Yanlış Sele Yükseliği

Bisiklet sürmeye yeni başlayanların yaptığı en ölümcül hata yanlış sele yükseliği. Eğer seleniz fazla yüksekse veya fazla alçaksa tendonlarınız ve eklemleriniz gereksiz yere zorlanacak ve özellikle diz kapağınız uzun süre ağrıyacaktır. Yüksek selede kalçanız gereksiz yere sağa sola hareket edeceği için pişik durumunuz da oluşacaktır.
Doğru sele yükseliği nasıl ayarlanır: Bunun bir çok yönetemi mevcut, ilerleyen zamanlarda bununla ilgili daha detaylı bir yazı yazdığımda linkini buraya ekleyeceğim fakat basit olarak bisikletinizin selesine oturduğunuzda, pedala topuğunuzla basınız ve bacağınız dümdüz olsun. Böylece pedala doğru noktayla bastığınızda dizinizde hafif bir açı oluşacaktır bu da eklem ve tendomlarınızın gereksiz yere zorlanmasına engel olacaktır.

2. Yanlış Vites Kullanımı

Bazı bisikletçiler vitesleri hatalı kullanabiliyor. Pedalı çevirirken ne çok boşa dönmeli ne de bacaklarınızı fazla zorlamalısınız.
Eğer bir kadans özellikli km saatiniz varsa şanslısınız, ortalama kadansınız 80-90 arasındaysa ideal oranda pedal çeviriyor sayılabilirsiniz, bu biraz da kullanan kişiye göre +-10 fark edebilir ama eğer yeni başlıyorsanız en az 80 kadansa alışmaya çalışın.

3. Düşük Vites Aralığına Sahip Yol Bisikleti Almak

Eğer yol bisikletine yeni geçiyorsanız, kesinlikle yüksek vites aralığı olan modellerden tercih edin. Yol bisikletine yeni başlayan birisi için Aynakol 53-39 x Arka dişli 11-23 veya 11-25 ölümcül olabilir. Özellikle yokuş çıkarken bu oranlar sizi fazlasıyla zorlayabilir Bunun yerine Aynakol 50-34 x Arka dişli 11-28 - 12-28 gibi bir oran tercih ederseniz rampaları daha kolay çıkabilirsiniz.

4. Bisikletini Ücretsiz İlk Bakıma Götürmemek

Hemen hemen tüm bisiklet üreticileri, sıfır bisiklet aldığınızda ilk kurulum haricinde 1 ay sonra ücretsiz ilk bakım hizmetini size sunar. Bunun nedeni; yeni kurulumu yapılan bisikletlerin, bazı ayarlarının bir süre kullanıldıktan sonra bozuluyor olması. Fren-vites telleriniz belirli kullanımdan sonra biraz uzayabilmekte, bunun sonucu olarak fren-vites ayarlarınız bozulabilir, bazı vidalar gevşeyebilir vs... bu gibi durumların tespid edilmesi ve düzeltilmesi için de size ücretsiz ilk bakım hizmeti verirler. Eğer yeni bir bisiklet aldıysanız bu ücretsiz ilk bakımı kaçırmayın.

5. Yanlış Giysiler Giymek

Bisiklet sürerken her zaman profesyonel bir bisikletçi gibi olmanıza gerek yok fakat bazı kıyafetlerle bisiklet sürmek gerçekten çok zor olabilmekte.
Bisiklete binmeden önce muhakkak hava durumunu kontrol edin, bu benim yaptığım ilk şey ve hava durumuna göre kıyafet seçimi yapın. Yağmur ihtimali olan bir günde klasik bir giyim ya da kot pantolon giymeyin, bunlar ıslandığında fazla su tutarlar ve üşütüp hasta olmanıza neden olurlar, fazla dar kıyafetlerden uzak durun ve deri montlardan.

6. Pedli Taytın Altına İç Çamaşırı Giymek

Bisiklet sürenler için üretilen pedli taytın özelliği; ped kısmının, pedal çevirirken sizin vücudunuzla birlikte hareket etmesidir. Böylece hem konfor sağlar hem de pişik olmanızı engeller. Herhangi bir iç çamaşırı giydiğinizde bunun olmasını engellersiniz. Eğer sadece pedli tayt giymekten hoşlanmıyorsanız, pedli taytınızın üzerine rahat pedal çevirmenize imkan sağlayan dağ bisikleti şortlarından giyebilirsiniz.

7. Yokuş Çıkarken Fazla Agresif Başlamak

Bir yokuş çıkmaya başladığınızda enerjiniz yüksek olur ve sanki tam gaz çıkabilecekmiş gibi hissedebilirsiniz, fakat böyle bir şey olmayacak, bunu unutun. Daha 1dk bile olmadan ciğerleriniz şişecek ve zor nefes almaya başlayacaksınızve bacaklarınızda deli gibi yanma hissi olacak, belki de bisikletten inmek zorunda kalacaksınız.
Eğer bisiklet sürmeye yeni başladıysanız, bir rampa çıkmaya başladığınız olabildiğince düşük viteste başlayın, hatta en düşük viteste başlayın, düzenli nefes alın ve uzun süre sürebileceğinizi hissetiğiniz bir rüitim bulup o ritimde pedal çevirin ve su içmeyi unutmayın. Belki biraz yavaş çıkacaksınız ama yorulmadan önünüzdeki rampayı çıkabileceksiniz.

8. Bisiklet ve Hatalı Beslenme

Uzun yıllardır spor yapan birisi olarak doğru beslenme her sporun en önemli unsurudur.
Bisiklete binmek için yakıta ihtiyacımız var ve vücudumuzun sonsuz stoğu yok. Birkaç saat bisiklet sürdükten sonra, kaslarınızdaki ve karaciğerinizdeki glikojen depolarını kullanmış olacaksınız. Bu,  yemek için durmanız gereken korkutucu bir açlığa ve yorgunluğa yol açar ve yemek yeseniz bile vücudunuz yorgun hissedecektir.
Bunu engellemek için kısa aralıklarla hafif yiyecekler tüketmelisiniz ve su içmelisiniz. Ne yediğiniz size kalmakla birlikte bisiklet üzerindeyken her şey yenilmiyor maalesef. Enerji jelleri, enerji barları ve sporcu gıdaları tüketebilirsiniz. Sadece hazır ve bol şekerli hazır gıdalardan uzak durmanızı tavsiye ederim.
Ben genelde kuru meyveler(üzüm, kayısı, incir vs...) cevizli sucuk, kendi yaptığım ve yapılışını "Ev Yapımı İzotonik Sporcu İçeceği" adlı yazımda paylaştığım içecek, kuru yemişler ve muz gibi yiyecekleri tüketiyorum, yarım saatte bir bunlardan bir miktar bisiklet üzerinde tüketiyorum ve turun uzunluğuna göre bir mola noktasında ev yemekleri tüketebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken midenizi fazla doldurmamanız gerektiği, bu midenizin bulanmasına ve kusmanıza neden olur.
Bisiklet sürüşünden sonra, bu süre ne kadar erken olursa o kadar iyi 20-30dk ideal en geç 1-1.5 saat içerisinde; protein ve karbonhidratlı besinler tüketmelisiniz. Bu vücudunuzun biran önce toparlanması için gereklidir.

9. Aşırı Uzun Km Yapmak ve Fazla Yorulmak

Başka bir sporda iyi olabilirsiniz, hatta km lerce koşuyor olabilirsiniz ama her sporun dinamikleri ve çalıştırdığı kas gurupları farklıdır. Bu yüzden başlangıçta kapasitenizin üzerinde km'ler yapmamaya çalışın, bu fazla yorulmanıza, kas yıkımına/kaybına ve toparlanma sürenizin uzamasına neden olur. Km'lerinizi kademeli olarak arttırın, böylece her zaman üzerine koyarak ve vücudunuzu alıştırarak daha uzun km'ler yapabilirsiniz.

10. Tamir Aletlerini Yanınızda Taşımamak

Yol bisikletinizi sürerken yaşayabileceğiniz basit mekanik arızaları gidermek için fazla bir şeye ihtiyacınız yok. Fakat bunlar olmadığında km'lerce yürümeniz ya da yanlış ayarlarla bisikletinizi sürmeniz gerekebilir. 1 adet alyan çakı, en az 2 adet plastik levye, yedek iç lastik, lastik patlak yapıştırıcısı ve pompa yeterli olacaktır.

11. Güneş Kremi Kullanmamak

Hava bulutlu olsa bile bahar ve yaz aylarında bisiklet sürerken güneş kremi kullanın. Basit bir güneş kremiyle cildinize zarar verecek UV ışınlardan korunun.
Bisiklet sürerken esintiyle birlikte güneş gören yerlerinizin yandığını hissetmezsiniz. Fakat uzun bir turdan sonra muhakkak size acı verecek bir derecede yanmış olacaksınız.
50 factor bir krem alın ve bisiklete binmeden 10 dk önce sürün, turunuzun uzunluğuna göre yanınızda taşıyıp ara sıra tazeleyin.

12. Gurup Sürüşünde En Önde Olmak

Bisiklet sürmeye yeni başladıysanız ve bir gurupla sürüş yapacaksanız, en önde mümkün olduğuca siz olmayın, cepheden gelen rüzgar sizi ekstradan yoracaktır, bırakın bunu sizden daha iyi olan sürücüler yapsın, siz de onların arkasından ilerleyin, bisiklet üzerinde en büyük engelimiz rüzgar direncidir, bunu ilerleyen zamanlarınızda daha iyi anlayacaksınız.

13. Pahalı Bisikletler Sizi Daha Hızlı Yapmaz

Yeni başlayacaksınız ve alım gücünüz çok diye gereksiz pahalılıkta bisikletler almaya çalışmayın, bu sizi daha hızlı yapmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.