Güvenli Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları
Bu yazımda Güveli bisiklet sürmenin püf noktaları nelerdir. Nasıl daha iyi bisiklet sürebiliriz. Nasıl daha güvenli bisiklet sürebiliriz. Hangi bisiklet ekipmanlarını kullanmalıyız. Sorularına cevap arayacağız.
Bisiklet sürmek oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Bisikleti ister spor amaçlı kullanın, ister ulaşım amaçlı, isterseniz sosyalleşmek ve hobi amaçlı kullanın, kullanım tercihi size kalmış fakat ne amaçla kullanırsanız kullanın ilk yapacağınız iş kendi güvenliğinizi sağlamak olmalı.
Bu sebepler aşağıda belirteceğim hususlarda dikkat ederseniz daha güvenli bir şekilde bisikletinizi sürmeye devam eder ve kazalardan maksimum derecede korunmuş olursunuz.
Temel güvenlik önlemleri ve güvenli sürüş tekniklerini uyguladığınızda güvenli ve sağlıklı bir şekilde bisikletinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Buraya kadar temel güvenlik tedbirlerinden bahsettik, bunları her bisikletçinin biliyor ve uyguluyor olması lazım.
Bisiklet sürmek oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Bisikleti ister spor amaçlı kullanın, ister ulaşım amaçlı, isterseniz sosyalleşmek ve hobi amaçlı kullanın, kullanım tercihi size kalmış fakat ne amaçla kullanırsanız kullanın ilk yapacağınız iş kendi güvenliğinizi sağlamak olmalı.
Bu sebepler aşağıda belirteceğim hususlarda dikkat ederseniz daha güvenli bir şekilde bisikletinizi sürmeye devam eder ve kazalardan maksimum derecede korunmuş olursunuz.
Temel güvenlik önlemleri ve güvenli sürüş tekniklerini uyguladığınızda güvenli ve sağlıklı bir şekilde bisikletinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bisiklet sürerken uygulamanız gereken temek güvenlik önemleri
- Mutlaka Kask Kullanın. Bisikletçiler olarak olmazsa olmazımız kasktır, kafanızda kask varken olası herhangi bir düşme durumunda sizi ciddi yaralanmadan %85 oranında korumaktadır.
- Bisiklet gözlüğü kullanın. Bisiklet sürerken gerek sizi rüzgardan gerekse de uçuşan sinek ve böceklerden koruyacaktır. Hızla giderken gözünüze giren bir sinek sizin ciddi bir kaza yapmanıza neden olabilir.
- Eldiven kullanın. Bazı pro bisikletçiler eldiven kullanmıyor, yarışlarda görmüş olabilirsiniz. Onlar profesyonel, hayatlarının neredeyse üçte birinden fazlası bisiklet üzerinde geçiyor, kendimizi onlarla kıyaslamamız lazım. Ellerimiz terleyebilir ve gidondan kayabilir, ya da ufak bir düşme durumunda elimizi eldivenlerimiz koruyacaktır, kendinize güzel bir bisiklet eldiveni almanızı tavsiye ederim.
- Bisikletinizin bakımlarını her zaman yapın/yaptırın. Eğer kendiniz anlıyorsanız, bisikletinizin bakımlarını her zaman yapın ya da yaptırın. Fakat bu bakımı uzun yola çıkmadan önce değil, bir kaç gün önceden ve kısa turlarınızdan önce yapın. Frenleri veya vites sistemi problemli bir bisiklet size turunuz boyunca oldukça zor anlar yaşatabilir.
- Trafik kurallarına uyun. Yapacağınız en önemli şeylerden birisi de genel trafik kurallarına uymanız olacaktır.
- Görünür kıyafetler giyin. O günün hava koşullarına göre görünür ve uzaktan çabuk fark edilir kıyafetler tercih edin. Evet siyah formalar, yağmurluklar daha karizmatik gözüküyor fakat;Sarı, kırmızı, turuncu kadar görünür ve çabuk fark edilir bir renk değil.
Buraya kadar temel güvenlik tedbirlerinden bahsettik, bunları her bisikletçinin biliyor ve uyguluyor olması lazım.
Aşağıda bahsedeceğim konuları bilmiyor olabilirsiniz, bu konuların çoğunu kendi tecrübelerimden aktarıyorum, bir kısmını da okuduğum ya da dinlediğim durum ve olaylardan aktarıyor olacağım.
Bisiklet sürerken uygulamanız gereken güvenli sürüş teknikleri
- Bir bisikletli olarak sizi kimse görmüyor! Ben bisiklet sürerken her zaman bunu düşünürüm. Trafikte en zor fark edilen taşıt bisiklet daha sonra motosikletlerdir. Bu yüzden trafikte yol alırken araç sürücülerinin sizi görmediğini düşünerek hareket etmeye çalışın. Yan yoldan yola çıkan bir araç varsa sürücüsüyle göz göze gelip, elinizle ona dur işareti yapın, bunu anladığından emin olduğunda geçin. Bazen göz teması yeterli olmaz. Gideceğiniz yere 5dk geç gitmek hiç gidememekten iyidir.
- En tehlikeli yerler kavşaklar. Gerek araç kazalarını gerekse de bisiklet kazalarını incelediğimde ekseriyetle kavşaklarda yaşandığını gözlemledim. Bu yüzden kavşaklara yaklaşırken hızınızı kontrol edebileceğiniz ve güvenle durabileceğiniz bir hıza getirin, çevrenizi çok iyi gözlemleyin. Yukarıdaki madde de bahsettiğim gibi, yan yollardan sizin şeridinize çıkacak bir araç varsa sürücüsüyle göz göze gelip sürücü tarafından fark edildiğinizi anlayın, sizi görmediğini düşünürseniz hızınızı aniden duracak bir hıza düşürün.
- Ters şeritten yol almayın. Bir kere yan yoldan sizin yolunuza çıkan araç sizi görmeyecektir, doğal olarak araç sürücüsü trafiğin aktığı yere odaklanıp yola çıkacaktır. İkinci olarak trafik kurallarına aykırıdır. Bisiklet trafikte seyreden bir araçtır.
- Eğer trafikte seyrediyor ve kırmızı ışıkta duracaksanız, araçların arkasında durmayın, çünkü bazı sürücüler sizi görmeyip fren mesafesini öndeki araca göre ayarlayıp size çarpabilirler hatta fren yapmayı bile unutabilirler, bu yüzden ışıklarda beklerken yolun en sağından araçlara ve yayalara zarar vermeden gidebildiğiniz kadar ileriye gitmeye çalışın.
- Trafikte ilerlerken önünüzdeki araca çok yakın ilerlemeyin, aranıza güvenli bir takip mesafesi bırakın araçların frenleri bisikletlerden çok daha güçlüdür, ani frende araca arkadan çarparsınız.
- Şerit değiştirirken arkanızdan gelen aracı muhakkak kontrol edin ve elinizle şerit değiştireceğinizi belirtin. Kafanızı arkaya doğru çevirip bakacak ve güvenle yolunuza devam edecek şekilde çevirmeyi öğrenin. Bunu yapamıyorsanız boş bir arazide bunu yapmayı deneyin, öğrenene kadar ve alışana kadar bunu deneyin. Bunu yaparken sürüş güvenliğinizi ihmal etmeden yapıyor olmalısınız.
- Araç kapılarına en az 1,5 metre uzağından geçin, çoğu araç sürücüsü, gelen bisikleti dikiz aynasından fark edemiyor, bunu bir bisikletçi olarak araç sürerken ben de yaşadım. Ne demiştik; görünmez olduğunuzu düşünüp ona göre hareket edin.
- Su birikintilerinden, yaprakların arasından, çöp, poşet vb gibi şeylerin içinden ya da arasından geçerken çok dikkatli olun.
- Mazgallara dikkat edin. Gittiğiniz rotayı daha önceden kullandıysanız mazgalların yönünü biliyor olmalısınız, buna göre dikkat edin, o rotayı ilk defa kullanıyorsanız, bir mazgal fark ettiğinizde hızınızı durabileceğiniz bir hıza düşürün.
- Başka bir araca tutunarak yol almayın. Çekim kuvveti nedeniyle tutunduğunuz aracın altına düşebilirsiniz ya da dengenizi kaybedip yolun herhangi bir tarafına düşebilirsiniz, trafikteki araçların altında kalabilirsiniz.
- Uzun turlarda rüzgardan korunmak için büyük araçların arkasına girmeyin. Aracın altında kalan taş, çukur, hayvan leşi vs sebebiyle yüksek hızda kaza yapabilirsiniz, arkanızdan gelen araç duramayıp size çarpabilir, 2dk lık zevk için hayatınızı riske atmayın.
- Mümkünse gece bisiklet sürmeyin, çok zorda kalırsanız ışıklandırma ekipmanlarınız muhakkak olsun, reflektörlü kıyafetleriniz olsun ki araçlar sizi fark edebilsin.
- Özellikle kulaklıkla ya da başka bir şekilde müzik dinlemeyin, trafiğin sesini duymanız ve çevrenizle her daim yüksek iletişim halinde olmanız gerekir.
- Varsa bisiklet yolu kullanın yoksa yolun sağından gidin, bazı dar yollarda ve yavaş akan trafikte yolu ortalayarak araçların sizi sıkıştırmasına engel olabilirsiniz. Eğer yolda emniyet şeridi varsa muhakkak emniyet şeridinden gidin.
- Seviyor olsanız da olmasanız da bir ayna kullanın. Kask aynaları oldukça faydalı ve kullanımı kolaydır. Şehir içinde olmasa bile, şehirler arası turlarda kask aynasını tavsiye ederim.
- Sola dönecekseniz, trafiğin durumuna göre önceden hazırlanıp sola dönüş şeridine güvenle geçin. Eğer buna imkan yoksa yolun karşısında bisikletinizi elinize alarak yürüyerek geçin.
- Kaldırımda bisiklet sürmeyin. Bu hem trafik kurallarına aykırıdır ayrıca hem kendinizin hem de yayaların güvenliği için önemlidir. Yayalar oldukça dalgın bir şekilde yol alır, aniden durup aniden yön değiştirebilirler.
- Islak zeminde bisiklet sürmek oldukça tehlikelidir. Islak zeminde bisiklet sürmek zorunda kalırsanız ani fren yapmayın, dönüşlerde hızınızı azaltın ve bisikleti yatırarak dönüş yapmayın.
- Çantanızda ya da üzerinizde kimlik bilgilerinizin ve kan grubunuzun bulunduğu bir kart taşıyın, olası bir kaza durumunda ve bilinciniz kapalıysa bu size yapılacak acil müdahale için iyi olacaktır.
- Tünellerden geçmeyin, yıllar içerisinde tünelden geçerken araçların çarptığı çok bisikletçi haberini gördüm. Hatta videosu olan kazalarda araç sürücülerinin bisikletçiyi görmedikleri bariz bir şekilde belli oluyor.
- Tahmin edilebilir olun. Aniden hareketlerden kaçının ve ne yapacağınızı önceden araç sürücülerine belli edin.
Hiç yorum yok: