Ads Top

Eski Bilgisayarlar İçin Düşük Sistem Gereksinimli Hafif Linux Dağıtımları

Bu yazımda sizlere mevcut işletim sistemleriyle yavaş çalıştığı için kullanamadığınız eski bilgisayarınızla ya da netbookunuzda kullanabileceğiniz düşük özellikler isteyen linux tabanlı işletim sistemlerinden bahsedeceğim.

Uzun zamandır gözden çıkardığınız ve atmaya kıyamadığınız ama ağır çalıştığı için de kullanmak istemediğiniz bilgisayarınızı düşük güç tüketimiyle çalışan linuıx tabanlı işletim sistemleriyle tekrardan kullanılabilir  hale getirebilirsiniz.

Yeni bilgisayar almak yerine bir süre daha eski bilgisayarınızla yola devam etmek istiyorsunuz fakat güncel işletim sistemlerini kaldırmıyor ve oldukça yavaş çalışıyorsa bu yazımızda bahsedeceğimiz Linux işletim sistemleriyle bunlara hayat verebilir bir süre daha basit işleriniz için veya internette surf yapmak için kullanmaya devam edebilirsiniz.

Burada onlarca işletim sistemi paylaşmayacağım, denediğim ve memnun olduğum 3 tane işletim sistemi mevcut bunlardan bahsedeceğim.

İçindekiler

  1. wattOs
  2. Lubuntu
  3. Linux Mint Xfce
  4. Pardus Xfce
  5. Diğer Dağıtımlar
  6. Puppy Linux
  7. antiX
  8. Peppermint OS
  9. Bodhi Linux
  10. ReactOS
  11. Q4OS
  12. Tiny Core Linux
  13. LXLE




1. wattOS Linux

wattOS linux işletim sistemi

Kullandığım en iyi, en az işlemci ve ram tüketimine sahip işletim sistemi wattOS r10 sürümü diyebilirim.

Şöylek ki 512mb ramlı Atom işlemcili Netbook'um da bile sinir krizlerine girmeden internette dolşabiliyor, video izleyebiliyorum, online ya da sabit sürücüden senkron problemi olmadan film izleyebiliyorum, rahatlıkla müzik çalardan mp3 müziklerimi dinleyebiliyorum.
Çalışması da oldukça stabil, bir kere kurup çalışır ayarlarını yaptıktan sonra bir daha kolay kolay başınızı ağrıtmayacak, iki de bir güncelleme yapmayacak ve sizi uğraştırmayacak bir hafif linux işletim sistemidir.

wattOS'un en güzel taraflarından birisi de işletim sistemiyle birlikte gelen belkide hiç kullanmayacağınız ıvır zıvır programlardan tamamen yoksun olması, tertemiz bir işletim sistemine sahip oluyor ve ihtiyaçlarınıza göre gerekli programları yüklüyorsunuz.
Android telefonumda da saf Android tercih eden birisi olarak en çok hoşuma giden özelliği bu ve düşük ram tüketimi oldu.

İndirmek için wattOS'un resmi indirme sayfasına bakabilirsiniz, indirirken LXDE sürümünü indirmenizi tavsiye ederim, i3 sürümü komutlarla çalışan ve normal kullanıcılar için uygun olmayan bir sürümdür.




2. Lubuntu



Sizlere önereceğim diğer işletim sistemi Linux Lubuntu
Lubuntu, LXDE masaüstü ortamını kullanan Ubuntu türevi Linux dağıtımıdır. LXDE masaüstü ortamı Openbox pencere yöneticisini kullanmaktadır. Lubuntu bu sayede eski makineler için de uygun ve hafif bir dağıtım olmuştur.

Görünüm ve kullanım olarak Windows alışkanlıklarına benzeyen LXDE masaüstü ile birlikte yadırgamadan kullanılabilecek bir işletim sistemi.

Daha önceden "Netbook İçin Linux - Lubuntu" adlı yazımda detaylı olarak anlatmıştım.




3- Linux Mint Xfce


Linux Mint Linux işletim sistemleri arasında en sevdiğim işletim sistemi diyebilirim, Ubuntu ile başladığım Linux kullanımında artık Ubuntu yerine Mint'i tercih ettiğimi söyleyebilirim. Tabi normal bir bilgisayarda Linu Mint Cinnamon sürümünü kullanıyorum  fakat cinnamon versiyonu düşük güç tüketimine sahip olmadığı için eski bilgisayarlar için uygun bir işletim sistemi değil.
Linux Mint Xfce versiyonu yukarıda bahsettiğim wattOs ve Lubuntu işletim sistemleri kadar düşük güç tüketimine sahip olmasa da en az 1gb rame sahip bilgisayarınızda kullanabilirsiniz hatta 2gb ve üzeri rami olan bir bilgisayarda oldukça rahat kullanım imkanı sunacaktır size.




4- Pardus Xfce

Pardus Linux

Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır. Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.

Debian GNU/Linux altyapısını kullanarak oluşturulan açık kaynak kodlu Pardus; kurumsal ihtiyaçlar için tasarlanmış ürünleri de kapsayan bir işletim sistemidir.





5- Diğer Dağıtımlar

Puppy Linux

Puppy Linux başka bir Linux dağıtımıdır. Burada farklı olan, Puppy Linux'un olağanüstü küçük, ancak tam özellikli olmasıdır. Puppy bir ramdiske önyükleme yapar ve CD'den bir şeyler çekmeye devam etmesi gereken canlı CD dağıtımlarının aksine, RAM'e yüklenir. Bu, tüm uygulamaların göz açıp kapayıncaya kadar başladığı ve kullanıcı girişine anında yanıt verdiği anlamına gelir. Puppy Linux, bir flash kartı veya herhangi bir USB bellek cihazını, CDROM'u, Zip diskini veya LS / 120/240 Superdisk'i, disketleri, dahili sabit sürücüyü önyükleme özelliğine sahiptir. Hatta herhangi bir sabit sürücüye gerek kalmadan CD / DVD'ye her şeyi geri kaydetmek için çok oturumlu biçimlendirilmiş bir CD-RW / DVD-RW bile kullanabilir.


antiX

antiX, Debian'ın x86 uyumlu sistemler için "Kararlı" dalına dayanan hızlı, hafif ve kurulumu kolay bir Linux canlı CD dağıtımıdır. antiX, kullanıcılara eski bilgisayarlara uygun bir ortamda "antiX Magic" sunar. AntiX'in amacı, hem yeni gelenler hem de deneyimli Linux kullanıcıları için hafif, ancak tamamen işlevsel ve esnek bir ücretsiz işletim sistemi sağlamaktır. Önceden yapılandırılmış takas içeren 256 MB eski PIII sistemlerinden en yeni güçlü kutulara kadar çoğu bilgisayarda çalışmalıdır. AntiX için minimum 256 MB RAM önerilir. Yükleyicinin en az 2,7 GB sabit disk boyutuna ihtiyacı vardır. antiX ayrıca hızlı önyüklemeli bir kurtarma CD'si olarak kullanılabilir veya kalıcı bir dosya depolama alanı olsun veya olmasın bir USB çubuğunda "canlı" çalıştırabilir.


Peppermint OS

Peppermint OS, sistem kaynaklarında yıldırım hızında ve kolay olmayı amaçlayan Lubuntu tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Specific Browser Tarayıcısını kullanarak Peppermint, bulut ve web tabanlı uygulamalarla sorunsuz bir şekilde bütünleşir. Dağıtımın diğer özellikleri arasında otomatik güncellemeler, kolay adım adım kurulum, şık ve kullanıcı dostu arayüz ve doğrudan bulut tabanlı uygulamalara entegre ederek artırılmış mobilite yer alıyor. Dağıtım, LXDE'nin lxsession'ını Xfce'nin paneli ve uygulama menüsüyle karıştırarak hibrit bir LXDE / Xfce masaüstü ortamı kullanır.


Bodhi Linux

Bodhi Linux, Enlightenment-17 tabanlı bir masaüstü ortamı olan Moksha'yı içeren zarif ve hafif bir Ubuntu tabanlı dağıtımdır. Proje, modülerlik, yüksek düzeyde kişiselleştirme ve tema seçenekleri sunarak kesinlikle minimalist bir yaklaşım benimsiyor. Temel 32 ve 64 bit sistemlere ek olarak Bodhi, Chromebook'lar ve eski makineler için belirlenmiş ISO görüntülerini korur. Bodhi varsayılan olarak yalnızca önceden yüklenmiş beş uygulamaya sahiptir: Midori, Terminoloji, PCManFM, ePhoto ve ePad. Ek yazılım, web tabanlı bir yazılım yükleme aracı olan AppCenter aracılığıyla edinilebilir.


ReactOS

ReactOS, Windows NT mimarisinde bulunan en iyi tasarım ilkelerine dayanan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Tamamen sıfırdan yazılan ReactOS, Linux tabanlı bir sistem değildir ve UNIX mimarisinin hiçbirini paylaşmaz. ReactOS projesinin ana hedefi, Windows ile ikili uyumlu bir işletim sistemi sağlamaktır. Bu, Windows uygulamalarının ve sürücülerinin bir Windows sisteminde olduğu gibi çalışmasına izin verecektir. Ek olarak, Windows işletim sisteminin görünümü ve hissi kullanılır, böylece Windows'un tanıdık kullanıcı arayüzüne alışkın olan insanlar ReactOS'u kullanarak doğrudan bulabilirler. ReactOS'un nihai hedefi, insanların alışık oldukları yazılımı değiştirmeye gerek kalmadan Windows'a alternatif olarak kullanmalarına izin vermektir.


Q4OS

Q4OS, klasik tarzda kullanıcı arabirimi (Trinity) ve basit aksesuarlar sunmak ve Google Chrome, VirtualBox ve geliştirme araçları gibi karmaşık üçüncü taraf uygulamalar için kararlı API'ler sunmak üzere tasarlanmış Debian tabanlı bir masaüstü Linux dağıtımıdır. Sistem ayrıca, çok düşük donanım gereksinimleri nedeniyle sanal bulut ortamları için de çok kullanışlıdır.


Tiny Core

Tiny Core Linux 12 MB grafiksel bir Linux masaüstüdür. Son zamanlarda Linux çekirdeği, BusyBox, Tiny X, Fltk ve Flwm'ye dayanıyor. Çekirdek tamamen bellekte çalışır ve çok hızlı bir şekilde önyükleme yapar. Kullanıcı, masaüstü, nettop, cihaz veya sunucu için hangi uygulamaların ve / veya ek donanımın destekleneceği konusunda tam kontrole sahiptir; projenin çevrimiçi deposundan seçilebilir.


LXLE

LXLE, Lubuntu tabanlı ve LXDE masaüstü ortamına sahip, kullanımı kolay, hafif bir masaüstü Linux dağıtımıdır. Ebeveyniyle karşılaştırıldığında, LXLE bir dizi benzersiz özelliğe sahiptir: Ubuntu'nun LTS (uzun süreli destek) sürümlerinden üretilmiştir, iyi bir varsayılan uygulama seçimi sağlayarak çoğu kullanıcının günlük ihtiyaçlarını karşılar ve yararlı değişiklikler ve ince ayarlar ekler performansı ve işlevleri geliştirmek.

Peki siz hangi Linux sürümünü kullanıyorsunuz ve neden? 
Yorumlar alanında yapacağınız önerileriniz başka kullanıcılara ilham olabilir.

1 yorum:

  1. Güzel yazı, netbook'ta denemeyi düşünüyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.