Ads Top

Netbook ve Eski Bilgisayarlar İçin Hafif Linux - Lubuntu

Bu yazımda sizlere netbooklarda kullanmak için en hafif Linuxlardan birisi olan Lubuntu hakkında bilgiler aktaracağım.

Benim bir tane Netbook'um var 2010 yılında değişik düşünceler içerisindeyken aldığım ve almış olduğum için pişman olduğum ender şeylerden birisidir kendileri.
Değişik düşünceler dediğim de, o zamanlar bisikletle kamplı seyahatler yapıyordum ve taşıma kolaylığı açısından Notebook yerine Netbook tercih ettim.

İlk aldığım zaman işletim sistemi üzerinde Windows 7 Starter ile gelmişti, bir süre bu şekilde kullandım ama zaman içerisinde yetersiz gelmeye başladı. Sırasıyla Windows 8, Ubuntu, Windows Xp tekrardan Ubuntu kurdum. Son kurduğum Ubuntu işletim sistemi de insanı sinir etmeye yetecek yavaşlıkta çalışınca buna bir çözüm lazım diyerek önce USB üzerinden Chromebook ile çalıştırdım, onda da güncelleme vs olayı olmadığı için randıman vermedi ve son olarak Lubuntu kurmaya karar verdim.

Nedir bu Lubuntu: Lubuntu, LXDE masaüstü ortamını kullanan Ubuntu türevi Linux dağıtımıdır. LXDE masaüstü ortamı Openbox pencere yöneticisini kullanmaktadır. Lubuntu bu sayede eski makineler için de uygun ve hafif bir dağıtım olmuştur.
Görünüm ve kullanım olarak Windows alışkanlıklarına benzeyen LXDE masaüstü ile birlikte yadırgamadan kullanılabilecek bir program.

Daha önceden Ubuntu kullanan, şuan iş yerinde Macintosh evde Windows 8 kullanan birisi olarak her ikisinden de benzer şeyler barındıran Lubuntu benim için hiç zor olmadı ama yıllardır Windows kullanan birisinin kısa sürede alışabileceği bir arayüz tasarımına sahip.

Lubuntu Nasıl Kurulur: Öncelikle lubuntu.net adresine giriyoruz ve 32 veya 64 bit en güncel sürümünü indiriyoruz. Eğer netbook kullanıyorsanız 32 bit sürümünü indirmeniz gerekmekte.
Yine aynı şekilde netbook kullanıyorsanız sistemi USB den yüklemeniz gerekiyor bunun için de eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Windows ortamında Lubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için UNetbootin ya da Universal USB Installer gibi özgür yazılımlardan birini kullanabilirsiniz.
Ubuntu/Linux ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdıracaksanız zaten nasıl yapacağınızı biliyor olursunuz burayı es geçiyorum.

Ben Universal USB Installer programını kullandım. Kullanımı gayet basit bir program. iso dosyasının yerini ve yüklemeye yapacağınız usb belleğin uzantısını seçip başlatıyorsunuz.

*Kurulum yapmadan önce yedeklerinizi almayı unutmayın.

Eğer ilk defa Linux türevi kuracaksanız Ubuntu Kurulum Rehberine bakabilirsiniz, buradaki yönergeleri izleyerek kolayca kurulum yapabilirsiniz.

Çöp durumda duran ya da kullanırken sinirlerinize çeşitli titreşimler yollayan Netbookunuz ya da eski bir bilgisayarınız varsabu bilgisayarı Lubuntu sayesinde hissedilir derece hızlandırabilir ve en azından internet kullanımı için yeterli seviyeye getirebilirsiniz. Kullanmaya başladığınız andan itibaren hissedilir derecede bilgisayarınızın hızlandığını anlayacaksınız. Lubuntu ile ölü bilgisayarınıza can verebilirsiniz :)

Varsayılan internet tarayıcısı olarak Firefox geliyor, ilk yaptığım şey Chromium yüklemek oldu, Chromium Firefox`a göre daha hızlı bir tarayıcı, hafif bir bilgisayar amacımız, o yüzden size de Chromium tavsiye ederim. Aşağıda da kurulumdan sonraki masaüstü görünmekte, bu yazıyı ve resimleri de Lubuntu üzerinden düzenleyip bloğuma ekledim.

Linux ve Lubuntu hakkında yazılarım devam edecek.
Alternatif olarak "Eski Bilgisayarlar İçin Düşük Sistem Gereksinimli Hafif Linux Dağıtımları" adlı yazıma da bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.