Ads Top

2. Dünya Savaşı Temalı Filmler - 55 Film

2. Dünya savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en büyük küresel savaştır.
Gerek Nazilerin gerekse de Rusların toplama kamplarında milyonlarca sivili ve savaş esirini öldürdükleri, Nükleer silahların kullanıldığı ilk ve tek savaş olmakla kalmayıp, Holokost gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en büyük ve en kanlı savaştır. 1939-1945 yılları arasında 40-50 milyon insan hayatını kaybetmiştir ve bugüne kadar yapılan savaşlarda, en yüksek sivil kayıp sayısı olmuştur.

Önerilen Filmler ve Mini Diziler Hakkında:

Aşağıdaki 2. Dünya Savaşı temalı filmler ve diziler savaşın ne kadar kötü bir durum olduğunu, sivillerin ve çocukların bundan ne derece etkilendiğini, siyasi ve askeri liderlerin bazı hırslar ve hedefler uğruna milyonlarca insanın hayatını nasıl hiçe saydıklarını yüzümüze vuran, çoğu zaman gerçek, kimi zaman kurgusal hikayelerle bize bu gerçekliği aktarmaya çalışan sanat eserleridir.
Filmlerin yapımcıları bazen taraflı davranıyor gibi olsalar da insan doğası gereği %100 tarafsız gözle bakamadığı gerçeğini unutmamak gerekir, belki de gişe kaygısından, siyasi baskılardan dolayı yaşanan savaşın bazı olaylarını taraflı olarak yansıtmış olabilirler.

IMDb: Puanları Hakkında:

2. Dünya savaşıyla ilgili filmleri, IMDb puan sıralamasına göre ve 1990 yılı ve sonrasında çekilen filmlerden oluşmaktadır.
Her ne kadar yüksek IMDb puanı bizim için referans olsa da bazen hak etmediği şekilde düşük puan alan filmler de olabiliyor. O yüzden IMDb puanlarına da çok takılmadan filmin türüne ve yapımcısına göre de değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Mesela listede 55. sırada olan Panfilov'un 28 Adamı, 53. sırada olan Elser, 41. sıradaki Sivastapool İçin Savaş, 40. sıradaki Anthropoid, 39. sıradaki Ağustosta Sis, 36. sıradaki İnto the White, 30. sıradaki 12. Adam, 24. sıradaki Stalingrad benim izleyip çok beğendiğim filmlerden bazıları.

Ayrıca bu listede olmayan ve IMDb puanı sadece 6.1 olan Pearl Harbor oldukça kaliteli ve tarihi gerçeklere dayanan bir filmdir. Pearl Harbor demişken, yine bu konuyu işleyen ve 1990 öncesi bir yapım olan Tora! Tora! Tora! 'yı da izlemenizi öneririm.

2022 Güncellemesi 

2022 yılında çıkan ve 1. Dünya Savaşı ile ilgili olan 2 adet filmi listeye dahil ettik, iyi seyirler.


2022-1 - Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

IMDb: 7.8 - Sinema - 2022 - 143 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Erich Maria Remarque'ın 1929 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan 2022 yapımı Alman epik savaş karşıtı bir filmdir. 
I. Dünya Savaşı'nın Batı Cephesinde görev yapan genç bir Alman askerinin sürükleyici öyküsünü anlatan bu filmde, hikayeden daha çok öne çıkan savaşın gerçek yüzü oluyor.
Yönetmen: Edward Berger





2022-2 - 1917

IMDb: 8.2 - Sinema - 2022 - 143 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Birinci Dünya Savaşı sırasında, iki İngiliz askeri - Lance Cpl. Schofield ve Lance Onbaşı Blake imkansız gibi görünen emirler alıyor. Zamana karşı bir yarışta, Blake'in kendi kardeşi de dahil olmak üzere 1.600 askerin hayatını kurtarabilecek bir mesaj iletmek için düşman bölgesine geçmeleri gerekir.
Tek Plan çekim tekniği ile çekilmiş bu film, baştan sona sizi sahneden ayırmadan filmin içine çekiyor.
Yönetmen: Sam Mendes





1 - Band of Brothers - Kardeşler Takımı

Band of Brothers - Kardeşler Takımı
IMDb: 9.5 - tv Mini Dizi - 2001 - 594 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: ABD Ordusu'nun 101. Hava İndirme Biriminden Easy Takımın hikayesi ve II. Dünya Savaşı Avrupa’nın Overlord Operasyonundan V-J Günü'ne kadar olan misyonları.
Yapımcı: Steven Spielberg, Tom Hanks



2 - Schindler's List / Schindler'in Listesi

Schindler's List
IMDb: 8.9 - Sinema - 1993 - 195 dk
Tür: Biyografi, Drama, Tarih
Konusu: II. Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Polonya'da Oskar Schindler, Nazi Almanlarının zulmüne tanık olduktan sonra,Yahudileri işgücü olarak kullanarak onların hayatta kalmalarını sağlamaya çalışıyor.
Yapımcı: Steven Spielberg



3 - Saving Private Ryan - Er Ryan'ı Kurtarmak

Saving Private Ryan - Er Ryan'ı Kurtarmak
IMDb: 8.6 - Sinema - 1998 - 169 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu: Normandiya Çıkarmaları'nın ardından bir grup ABD askeri, kardeşlerinin hepsi (3) savaşta öldürülen bir paraşütçü Er Ryan’ı almak için düşman hattının arkasına gider.
Yapımcı: Steven Spielberg



4 - La vita è bella / Life is a Beautiful / Hayat Güzeldir

La vita è bella / Life is a Beautiful / Hayat Güzeldir
IMDb: 8.6 - Sinema - 1997 - 116 dk
Tür: Komedi, Drama, Romantik, Savaş
Konusu: Açık fikirli bir Yahudi kütüphaneci ve oğlu Soykırım'ın kurbanı olduğunda, oğlunu kamplarındaki tehlikelerden korumak için mükemmel bir irade, mizah ve hayal gücü karışımını kullanıyor.
Yapımcı: Roberto Benigni



5 - The Pianist / Piyanist

The Pianist
IMDb: 8.5 - Sinema - 2002 - 150 dk
Tür: Biyografi, Drama, Müzik, Savaş
Konusu: Polonyalı bir Yahudi müzisyen, II. Dünya Savaşı Varşova gettosunda hayatta kalmak için mücadele ediyor.
Yapımcı: Roman Polanski




6 - Unsere Mütter, Unsere Väter / Generation War


Unsere Mütter, Unsere Väter / Generation War
IMDb: 8.5 - tv Mini Dizi - 2013 - 270 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: 2. Dünya savaşını anlatan bu dizi; Berlin 1941'inde başlayan ve 5 arkadaşın savaş boyunca yaşadıkları üzerinden, olayları geliştiren bir yapım olarak değerlendirebiliriz.  Hitler'in altında hayatın acımasız ahlaki uzlaşmalarında dolaşmaya zorlanan beş genç Alman arkadaşın hayatlarını canlı bir şekilde tasvir ediyor.
Yapımcı: Philipp Kadelbach



7 - Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi

Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi
IMDb: 8.3 - Sinema - 2009 - 153 dk
Tür: Macera, Drama, Savaş
Konusu: Nazi işgali altındaki Fransa'da II. Dünya Savaşı sırasında, bir grup Yahudi ABD askerinin Nazi liderlerine suikast yapma planı, bir tiyatro sahibinin aynı şey için intikamcı planlarıyla çakışıyor.
Yapımcı: Quentin Tarantino, Eli Roth



8 - The Pacific

The Pacific
IMDb: 8.3 - tv Mini Dizi - 2010 - 530 dk
Tür: Aksiyon, Macera, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı'nda Pasifik'te Japonlarla savaşan ABD Denizcilerine dair 10 bölümlük bir dizi. Pearl Harbor'a yapılan saldırının ardından başlıyor ve 1945'te eve dönüşleriyle sona eriyor.
Yapımcı: Tom Hanks, Steven Spielberg



9 - Der Untergang / Downfall / Çöküş

Der Untergang / Downfall / Çöküş
IMDb: 8.2 - Sinema - 2004 - 156 dk
Tür: Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Çküş, Adolf Hitler'in son sekreteri olan Traudl Junge'nin gözünden, Nazi diktatörünün 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Berlin sığınağındaki son günlerini anlatıyor...
Yapımcı: Oliver Hirschbiegel



10 - Hacksaw Ridge / Savaş Vadisi

Hacksaw Ridge / Savaş Vadisi
IMDb: 8.1 - Sinema - 2016 - 139 dk
Tür: Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Savaş Vadisi, İkinci Dünya Savaşı'nda ateşli silah ya da savaş aleti taşımayı reddeden barış yanlısı Amerikalı savaş doktoru Desmond Doss, Amerikan tarihinin ilk Onur Madalyası’na layık görülen vicdani retçisidir. Bu film Doss hakkında biyografik savaş filmidir.
Yapımcı: Mel Gibson



11 - The Imitation Game / Enigma

The Imitation Game / Enigma
IMDb: 8.0 - Sinema - 2014 - 114 dk
Tür: Biyografi, Drama, Gerilim, Savaş
Konusu: II. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz matematik dehası Alan Turing , Alman Enigma kodunu diğer matematikçilerin de yardımıyla kırmaya çalışıyor.
Yapımcı: Morten Tyldum



12 - Letters from Iwo Jima / Iwo Jima'dan Mektuplar

Letters from Iwo Jima / Iwo Jima'dan Mektuplar
IMDb: 7.9 - Sinema - 2006 - 141 dk
Tür: Dram, Tarih, Savaş
Konusu: II. Dünya Savaşı sırasında ABD ve Japon İmparatorluğu  arasındaki Iwo Jima savaşını, Japonların bakış açısından anlatan bir film.
Yapımcı: Clint Eastwood



13 - Dunkirk

Dunkirk
IMDb: 7.8 - Sinema - 2017 - 106 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Gerilim, Savaş
Konusu: Belçika, Britanya İmparatorluğu ve Fransa'dan gelen müttefik askerler, Alman Ordusu tarafından kuşatıldı ve II. Dünya Savaşı'nda şiddetli bir savaş sırasında Dunkirk’den tahliye ediliyor...
Yapımcı: Christopher Nolan



14 - Zwartboek / Black Book / Kara Kitap

IMDb: 7.8 - Sinema - 2006 - 145 dk
Tür: Dram, Gerilim, Savaş
Konusu: Nazi işgali altındaki Hollanda'da II. Dünya Savaşı sırasında, bir Yahudi şarkıcı Hollandalı direnişi için bölgesel Gestapo karargahına sızar...
Yapımcı: Paul Verhoeven



15 - The Boy in the Striped Pyjamas / Çizgili Pijamali Çocuk

The Boy in the Striped Pyjamas / Çizgili Pijamali Çocuk
IMDb: 7.8 - Sinema - 2008 - 94 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı sırasında, komutanın sekiz yaşındaki oğlu Bruno'nun masum gözlerinden, kampın diğer tarafındaki Yahudi bir çocukla dostluğunun şaşırtıcı ve beklenmedik sonuçları olan Alman toplama kampında görülen bir hikaye
Yapımcı: Mark Herman



16 - Under Sandet / Land of Mine / Mayın Ülkesi

Under Sandet / Land of Mine / Mayın Ülkesi
IMDb: 7.8 - Sinema - 2015 - 100 dk
Tür: Dram, Tarih, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Danimarka'ya mayın temizlemek için gönderilen Alman savaş esirlerinin hikayesini anlatıyor. Kıyı boyunca çıplak ellerle kum kazan Alman esirler 2.000 'den fazladır ve bunların yaklaşık yarısının hayatını veya uzuvlarını kaybettiğine inanılmaktadır.
Yapımcı: Martin Zandvliet



17 - The Thin Red Line / İnce Kırmızı Hat

The Thin Red Line / İnce Kırmızı Hat
IMDb: 7.6 - Sinema - 1998 - 170 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı sırasında Guadalcanal da savaşan bir grup Amerikalı erkeğin değişmelerinin, acı çekmelerinin ve kendileriyle ilgili önemli keşifler yapmalarının öyküsü.
Yapımcı: Terrence Malick



18 - Die letzten Tage - Sophie Scholl

Die letzten Tage - Sophie Scholl
IMDb: 7.6 - Sinema - 2005 - 120 dk
Tür: Biyografi, Suç, Drama, Tarih, Gerilim, Savaş
Konusu: II. Dünya Savaşı karşıtı Nazi direniş hareketinin en ünlü üyelerinden biri olan Sophie Rose'un son günlerinin dramatikleşmesini anlatan film.
Yapımcı: Marc Rothemund



19 - Enemy at the Gates / Kapıdaki Düşman

Enemy at the Gates / Kapıdaki Düşman
IMDb: 7.6 - Sinema - 2001 - 131 dk
Tür: Dram, Tarih, Savaş
Konusu: Stalingrad Savaşı sırasında; bir Rus ve bir Alman keskin nişancısı adeta birbirleriyle kedi ve fare oyunu oynarlar.
Yapımcı: Jean-Jacques Annaud



20 - Europa Europa

Europa Europa
IMDb: 7.6 - Sinema - 1990 - 112 dk
Tür: Dram, Tarih, Savaş
Konusu: Nazi Almanyası'nda Yahudi olduğunu gizlemeye çalışan bir çocuk, hayatta kalmak için kimliğini gizleyerek Hitler Gençliğine katılıyor.
Yapımcı: Agnieszka Holland



21 - Die Fälscher / The Counterfeiters / Kalpazanlar

Die Fälscher / The Counterfeiters / Kalpazanlar
IMDb: 7.6 - Sinema - 2007 - 99 dk
Tür: Suç, Drama, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından gerçekleştirilen ve tarihin en büyük sahteciliği olan operasyon Bernhard'ın öyküsü.
Yapımcı: Stefan Ruzowitzky



22 - The Book Thief / Kitap Hırısızı

The Book Thief / Kitap Hırısızı
IMDb: 7.6 - Sinema - 2013 - 131 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu: II. Dünya Savaşı Almanya'nın dehşetine maruz kalırken, genç Liesel kitapları çalarak ve başkalarıyla paylaşarak teselli bulur. Evinin bodrumunda ailesi tarafından saklanan Yahudi Mülteci Max sayesinde okumayı öğrenir...
Yapımcı: Brian Percival



23 - Fury

Fury
IMDb: 7.6 - Sinema - 2014 - 134 dk
Tür: Aksiyon, Dram, Savaş
Konusu: Acemi bir er İkinci Dünya Savaşı'nın sonundaki şiddetli çarpışmalar sırasında deneyimli bir Amerikan tank ekibiyle birlikte savaşın dehşetini yaşar. Tanklara ilgi duyanların kaçırmaması gereken bir film.
Yapımcı: David Ayer



24 - Stalingrad

Stalingrad
IMDb: 7.5 - Sinema - 1993 - 134 dk
Tür: Dram, Savaş
Konusu: Hikaye, 1942 yazında İtalya’da sahilde tatil modunda verdikleri kısa bir aradan sonra Sovyet Rusya'nın donmuş bozkırlarına ve Stalingrad savaşı ile sona eren bir grup Alman askerinin hikayesini takip ediyor.
Yapımcı: Joseph Vilsmaier



25 - Brestskaya Krepost / Fortress of War / Brest Kalesi

Brestskaya Krepost / Fortress of War / Brest Kalesi
IMDb: 7.5 - Sinema - 2010 - 138 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Filmde Alman faşist işgalciler 22 Haziran 1941 yılındaki Brest Kalesine saldırmaları sonucu 9 gün boyunca kaleyi savunan kahramanların hikayesini anlatıyor.
Yapımcı: Aleksandr Kott



26 - Elle s'appelait Sarah / Sarah's Key

Elle s'appelait Sarah / Sarah's Key
IMDb: 7.5 - Sinema - 2010 - 111 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu:Sarah Starzynski, 16 Temmuz 1942 yılında Fransız polisi tarafından gerçekleştirilen Vélodrome d’Hiver temerküzü sırasında tutuklanan on binlerce Yahudi çocuktan sadece biriydi. Ama o diğer çocuklardan farklıydı. Küçük kardeşini evlerindeki gizli bölmeye kilitleyip anahtarı cebine saklamıştı. Birkaç saat sonra geri dönecekti nasıl olsa kardeşine söz vermişti, Sarah, geri dönecekti.
Yapımcı: Gilles Paquet-Brenner



27 - So weit die Fübe tragen / As Far as My Feet Will Carry Me

Ayaklarımın Beni Taşıdığı Yere Kadar
IMDb: 7.4 - Sinema - 2001 - 158 dk
Tür: Aksiyon, Macera, Drama, Savaş
Konusu: Ayaklarımın Beni Taşıdığı Yere Kadar: 2. Dünya Savaşı'nda asker olan Clemens Forell savaş suçlusu olarak Sibirya’nın doğusunda esir kampına yollarnır. 4 yıl kadar orda kaldıktan sonra (1949) karısına ve çocuklarına dönmek için kamptan kaçmaya çalışır, ancak bir Sovyet NKVD subayı tarafından takip edilir.
Yapımcı: Hardy Martins



28 - Napola - Elite für den Führer

Napola - Elite für den Führer
IMDb: 7.4 - Sinema - 2004 - 117 dk
Tür: Drama, Spor, Gerilim, Savaş
Konusu: Nasyonal Sosyalist Almanya döneminde Nazi Almanya'sı için bürokrat yetiştirmek için kurulan National Political Academy (NaPolA)'deki 16, 17 yaşındaki Alman gençlerinin eğitilmesi sürecini ve Hitler'in elitlerini yetiştirilmesi sürecini ve okuldaki yaşanan olaylar (1942)
Yapımcı: Dennis Gansel



29 - Der Hauptmann / The Captain / Yüzbaşı

Der Hauptmann / The Captain
IMDb: 7.4 - Sinema - 2017 - 118 dk
Tür: Dram, Tarih, Savaş
Konusu: II. Dünya Savaşı'nın son anlarında, hayatta kalmak için savaşan genç bir Alman askeri Nazi Yüzbaşısına ait bir üniforma bulur. Bir subayı taklit eden adam, kaçmaya çalıştığı faillerin canavar kimliğini alır. Bir üniforma insanın karakterini değiştirebilir mi?
Yapımcı: Robert Schwentke



30 - Den 12. mann / 12th Man / 12. Adam

IMDb: 7.4 - Sinema - 2017 - 135 dk
Tür: Drama, Tarih, Savaş, Gerilim
Konusu: 1943'te İngiltere'de eğitilen 12 sabotajdan biri olan Jan Baalsruds hakkında gerçek bir II. Dünya Savaşı hikayesi. Onlar 12 sabotajcıydı. Naziler 11 kişiyi öldürdü. Sadece Jan kaçmayı başardı, bununla birlikte, Norveç'in vahşi hava koşulları Nazi devriyelerinden bile daha büyük bir düşman olarak ortaya çıkıyor.
Yapımcı: Harald Black




31 - Max Manus

Max ManusIMDb: 7.3 - Sinema - 2008 - 118 dk
Tür: Aksiyon, Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: II. Dünya Savaşı sırasında en zeki sabotajlardan biri olan Max’in hayat hikayesini anltan film. Düşmanı ve içindeki şeytan yenmek için yaptığı savaş hakkında gerçek bir hikaye.
Yapımcı: Espen Sandberg, Joachim Ronning



32 - Un sac de billes / A Bag of Marbles / Bir Avuç Misket

Un sac de billes / A Bag of Marbles / Bir Avuç Misket
IMDb: 7.3 - Sinema - 2017 - 110 dk
Tür: Drama
Konusu: II. Dünya Savaşı yıllarında Nazi zulmünden dolayı Paris’teki yaşadıkları evlerini terk edip daha güvenli bölgelere kaçmaya çalışan Jo ve Maurice adındaki iki yahudi kardeşin kaçış hikayelerini konu ediniyor.
Yapımcı: Christian Duguay



33 - John Rabe

John Rabe
IMDb: 7.2 - Sinema - 2009 - 134 dk
Tür: Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: 1937-38'de Nankin katliamı sırasında 200.000'den fazla Çinli'yi kurtarmış olan Alman bir işadamı hakkında oldukça etkileyici gerçek bir hikaye.
Yapımcı: Florian Gallenberger



34 - El Alamein: The Line Of Fire

El Alamein: The Line Of Fire
IMDb: 7.2 - Sinema - 2002 - 117 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu: Serra, henüz Üniversite öğrencisiyken İtalyan Ordusuna gönüllü yazılıp, Kuzey Afrikada El Alamein Cephesine gönderilir. Er Serra yı hiç ummadığı zorluklar, savaşın yıpratcılığı ve insan psikolojisi üzerinde yarattığı derin sarsıntılar ile acımasız çöl koşulları beklemektedir.
Yapımcı: Enzo Monteleone



35 - Defiance / Direniş

Defiance / Direniş

IMDb: 7.2 - Sinema - 2008 - 137 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Gerilim, Savaş
Konusu: Üç Yahudi kardeş, Nazi işgali altındaki Polonya’dan hayatta kalabilmek için kaçmaya karar verirler. Yeni evleri başlangıçta uçsuz bucaksız bir orman olur ve buradaki Ruslarla birlikte kendilerine yeni yaşam alanları yaratırlar ve olmayanı korumak için mücadele ederler.
Yapımcı: Edward Zwick



36 - Into the White / Beyazlar İçinde

Into the White / Beyazlar İçinde

IMDb: 7.2 - Sinema - 2012 - 104 dk
Tür: Aksiyon, Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Norveç, 2. Dünya Savaşı: Bir grup İngiliz ve Alman askeri, bir uçak savaşından sonra kendilerini vahşi doğada mahsur bulurlar. Aynı barakayı sığınak olarak bulduklarında, kışın hayatta kalmanın tek yolunun savaş kurallarını bir kenara koymak olduğunu fark ederler.
Yapımcı: Petter Næss



37 - Unbroken / Boyun Eğmez

Unbroken / Boyun Eğmez

IMDb: 7.2 - Sinema - 2014 - 137 dk
Tür: Biyografi, Drama, Spor, Savaş
Konusu: Louis Zamperini Amerikalı Olimpik bir uzun mesafe koşucusudur. İkinci Dünya Savaşında ölümcül bir uçak kazasından sonra, Olympian Louis Zamperini, Japon donanması tarafından yakalanmadan ve bir savaş esir kampına gönderilmeden önce iki ekip üyesi ile salda 47 gün geçiriyor.
Yapımcı: Angelina Jolie



38 - Hasenjagd / The Quality of Mercy

Hasenjagd / The Quality of Mercy

IMDb: 7.2 - Sinema - 1994 - 105 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu: Eski Avusturya'da Almanların ülkelerine karşı savaşmayı reddeden 500 Rus savaş esirini, idam edilmeleri için Mauthausen'deki toplama kampına kapatır. Esirlerden bazıları kaçmaya karar verir ve bir kış gecesi planlarını uygularlar.
Yapımcı: Andreas Gruber



39 - Nebel im August / Ağustosda Sis

Nebel im August / Ağustosda Sis

IMDb: 7.2 - Sinema - 2016 - 121 dk
Tür: Drama, Savaş
Konusu: Nazi zamanında çocukların akıl hastanesinde tutulması ve yapılan testler sonucunda ötenazi programına dahil edilmesini anlatmakta.Bir çocuk yapılan bu planı fark eder ve yanına diğer çocukları da katarak bu programı sabote etmeye çalışır.
Yapımcı: Kai Wessel



40 - Anthropoid

Anthropoid

IMDb: 7.2 - Sinema - 2016 - 120 dk
Tür: Biyografi, Tarih, Gerilim, Savaş
Konusu: SS generali Reinhard Heydrich'e düzenlenen suikast operasyonu Anthropoid'i konu alan film tarihi gerçeklere dayanıyor. Hitler'in 3. adamı olan Heydrich, Nihai Çözüm projesinin mimarı olarak tarihin en büyük utançlarından birine ön ayak olurken bir yandan da sürgündeki Çekoslavakyalı askerlerin hedefi haline geliyor.
Yapımcı: Sean Ellis



41 - Bitva za Sevastopol / Sivastopol İçin Savaş

IMDb: 7.2 - Sinema - 2015 - 110 dk
Tür: Biyografi, Drama, Romantizm, Savaş
Konusu: 2. Dünya Savaşı patlak verdiğinde askere yazılmak zorunda bırakılan Lyudmila Pavlichenko buradaki eğitiminde mükemmel bir keskin nişancı olduğunu farkeder. Dönemin ünlü sniperi olan Lyudmila, Nazi Kuvvetlerinin birincil hedefi haline gelirken, başka bir askere aşık olacak. Yaralanmasının ardından ise Beyaz Saray’a konuk edilecektir. Lyudmila Pavliçenko, savaş sırasında 309 Alman askerini öldürürerek tarihin en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilmiştir.
Yapımcı: Sergey Mokritskiy



42 - Valkyrie / Operasyon Valkyrie

Valkyrie / Operasyon Valkyrie

IMDb: 7.1 - Sinema - 2008 - 121 dk
Tür: Dram, Tarih, Gerilim, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı esnasında, aralarında anlaşan bir grup Alman subayı Adolf Hitler’e suikast yapmayı planlarlar. Valkyrie adı verdikleri operasyon neticesinde Nazi iktidarına karşı bir isyan başlatmayı başarırlar. Operasyonun başında olan Albay Claus von Stauffenberg, bu uğurda her şeyi göze almaya hazırdır.
Yapımcı: Bryan Singer




43 - Anonyma – A Woman in Berlin / Anonyma – Berlin'de Bir Kadın

Anonyma – A Woman in Berlin / Anonyma – Berlin'de Bir Kadın

IMDb: 7.1 - Sinema - 2008 - 131 dk
Tür: Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Bir kadın, II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Sovyet birlikleri tarafından istila edilen Berlin’de hayatta kalmaya çalışmaktadır. Son dünya savaşının son iki gününün anlatıldığı filmde sıradışı bir dram söz konusu.
Yapımcı: Max Färberböck



44 - The Railway Man / Geçmisin İzleri

The Railway Man / Geçmisin İzleri

IMDb: 7.1 - Sinema - 2013 - 116 dk
Tür: Biyografi, Drama, Romantik, Savaş
Konusu: II. Dünya Savaşı sırasında bir Japon çalışma kampında bir savaş esiri olarak işkence gören eski bir İngiliz Ordusu subayı, işkencelerinin çoğundan sorumlu olan adamın hala hayatta olduğunu öğrenir ve onunla yüzleşmek için yola çıkar.
Yapımcı: Jonathan Teplitzky



45 - Habermann

Habermann

IMDb: 7.1 - Sinema - 2010 - 104 dk
Tür: Dram, Romantik, Savaş
Konusu: 1938 yılında Almanya, Çekoslavakya’nın Südet bölgesinin kendisine verilmesini ister. Bu istekleri reddedilince, bütün Avrupa’yı yeni bir savaşın eşiğine getirecek gelişmeler yaşanır. Bu bölgede değirmencilikle uğraşan bir adam ve ailesi, çıkan olaylar sonucu dağılırlar. Birbirlerini arayışları dramatik bir hal alacaktır...
Yapımcı: Juraj Herz



46 - Katyn / Katyn Katliami

Katyn / Katyn Katliami

IMDb: 7.1 - Sinema - 2007 - 122 dk
Tür: Dram, Tarih, Savaş
Konusu: Filmde, 1940 yılında dönemin Sovyet gizli polisi tarafından, Stalin’in emriyle sosyalist (komunist) ideolojiye sahip olmadıkları için 22.000 Polonyalı'nın başlarına tek kurşun sıkılarak öldürülmesiyle sonuçlanan olay anlatılmaktadır.
Yapımcı: Andrzej Wajda



47 - Lore / Savaşın Gölgesinde

Lore / Savaşın Gölgesinde

IMDb: 7.1 - Sinema - 2012 - 109 dk
Tür: Dram, Tarih, Romantik, Gerilim, Savaş
Konusu: Müttefikler tarafından annesi ve babası tutuklanan Lore, kardeşleriyle birlikte Hamburg’daki büyük annelerin yanına doğru bir yolculuğa çıkarlar. Thomas adında gizemli bir Yahudi mülteciyle karşılaşan Lore; tehlikeli yolculuklarında hayatta kalabilmek için düşman bildiği, hep nefret etmesi gerektiği öğretilen birine güvenmek zorunda kalacaktır.
Yapımcı: Cate Shortland



48 - The Grey Zone / Gri Bölge

The Grey Zone / Gri Bölge

IMDb: 7.1 - Sinema - 2001 - 108 dk
Tür: Dram, Tarih, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı'nın insanlık dışı öykülerinden bir kesit... Auschwitz kampında kurulan gaz odalarında ölüme gönderilen Yahudilerin yaşadığı korkunç trajediye ek olarak bir de, onları ölüme göndermeleri için seçilen bir grup Yahudi'nin trajedisi de yaşanmaktadır.
Yapımcı: Tim Blake Nelson



49 - Lauf Junge lauf / Run Boy Run

Lauf Junge lauf / Run Boy Run

IMDb: 7.1 - Sinema - 2013 - 112 dk
Tür: Aksiyon, Biyografi, Drama, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya'da yaşayan Yahudi bir çocuk olan Srulik ailesinden kopar. Savaş sırasında hayatta kalması için tek çaresi Almanlar'dan kaçmaktır. Ancak bu durum, küçük çocuk için hiç kolay olmaz. Üstelik kimseye de Yahudi olduğunu belli etmemesi gerekmektedir. Film gerçek bir hikayeye dayanmaktadır.
Yapımcı: Pepe Danquart



50 - Allied / Müttefik

Allied / Müttefik

IMDb: 7.1 - Sinema - 2016 - 124 dk
Tür: Aksiyon, Dram, Romantik, Gerilim, Savaş
Konusu: 1942'de, Kuzey Afrika'da Kanadalı istihbarat subayı, düşman hatlarının ardındaki ölümcül bir görevde bir Fransız Direniş savaşçısı ile aşk yaşar. Londra'da tekrar bir araya geldiklerinde, aşkları savaşın büyük baskısına direnip direnememenin sınavını vermek zorunda kalacaktır.
Yapımcı: Robert Zemeckis



51 - Der Unhold / The Ogre

Der Unhold

IMDb: 7.0 - Sinema - 1996 - 118 dk
Tür: Drama
Konusu: 2. Dünya Savaşı'nda vatani görevini yaparken esir alınan Abel, savaş suçlusu olarak Doğu Prusya'ya sürülür. Pek çok insan için trajik bir sürgün olabilecek bu olay onun için kurtuluş yoludur.
Yapımcı: Volker Schlöndorff



52 - Seven Years in Tibet / Tibet’te Yedi Yıl

Seven Years in Tibet / Tibet’te Yedi Yıl

IMDb: 7.0 - Sinema - 1997 - 136 dk
Tür: Macera, Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Avusturyalı bir dağcı olan Heinrich Harrer’ın Himalayalar’a tırmanma hedefi vardır. Dönemin faşist Alman yönetimi de dağcıyı bunun için desteklemekte ve dağcının giderlerini karşılamaktadır. Harrer 1939’da Almanlarla savaş halindeki İngilizler tarafından rehin alınır. Bir şekilde kaçmayı başarır ve Lhassa kentine ulaşır. Burada karşılaştığı Dalai Lama ve ondan öğrendikleri, dağcının tüm hayatını değiştirmek üzeredir. Harrer, budizmin felsefesi ile tanışmıştır.
Yapımcı: Jean-Jacques Annaud



53 - Elser / 13 Minutes / Hitler'e Suikast

Elser / 13 Minutes / Hitler'e Suikast

IMDb: 7.0 - Sinema - 2015 - 114 dk
Tür: Biyografi, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: Kasım 1939'da Georg Elser'in Adolf Hitler’e suikast girişimi başarısız oldu ve tutuklandı. Sınırlarında, komploya götüren olayları ve bu kadar sert eylemlerde bulunmaya karar vermesinin nedenlerini hatırlıyor.
Yapımcı: Oliver Hirschbiegel



54 - Saints and Soldiers / Azizler ve Askerler

IMDb: 6.8 - Sinema - 2003 - 90 dk
Tür: Aksiyon, Dram, Savaş
Konusu: İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da savaşan dört Amerikan askeri ve bir İngiliz, tarihi Malmedy Katliamı sırasında ABD kuvvetlerinden ayrıldıktan sonra Müttefik bölgesine dönme mücadelesi veriyor.
Yapımcı: Ryan Little



 55 - Panfilov's 28 / Panfilov'un 28 Adamı

Panfilov's 28 / Panfilov'un 28 Adamı
IMDb: 6.9 - Sinema - 2016 - 135 dk
Tür: Aksiyon, Drama, Tarih, Savaş
Konusu: 1941 yılında geçen filmde Nazi birlikleri Rusya'yı işgal altına alır. 54 tankla beraber Moskova'yı kuşatan Nazi birlikleri Rusya'yı düşürerek 2. Dünya Savaşı'nı bitirmek ve Rusya'yı sömürge haline getirmeyi planlarlar. Fakat Ivan Panfilov ve 28 adamı ellerinde tüm imkanları kullanarak Rusya'yı savunmaktan başka düşünceleri yoktur.
Yapımcı: Kim Druzhinin, Andrey Shalopa



ÖZEL - Çiçero

IMDb:  - Sinema - 2019 - 90 dk
Tür: Suç, Dram, Tarih, Biyografi
Konusu: Çiçero, 2. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren ve Almanya'nın bozguna uğramasında etkin payı olan casus Çiçero'nun savaştaki etkisini ve savaş sonrası yaşadıklarını konu ediyor
Yapımcı: Serdar Akar




2. Dünya Savaşı Hakkında Film Önerileri

2. Dünya Savaşı Hakkında

II. Dünya Savaşı, 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi olup birçok milletin yer aldığı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel bir askerî çatışmadır. Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD, Çin Cumhuriyeti ve Fransa, Müttefik Devletler olarak; Almanya, İtalya ve Japonya, Mihver Devletler olarak katılmıştır.

100 milyondan fazla askerî personelin dâhil olduğu savaşta, savaşa katılan ülkeler tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, sivil ya da askerî kaynak farklılığı gözetmeksizin savaş için seferber etmiştir.

Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olmakla kalmayıp, Holokost gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en büyük ve en kanlı savaştır ve 1939-1945 yılları arasında 40-50 milyon insan hayatını kaybetmiştir ve bugüne kadar yapılan savaşlarda, en yüksek sivil kayıp sayısı olmuştur.

2. Dünya Savaşı Kronolojisi

Almanya'nın Polonya'yı işgal ettiği 1 Eylül 1939 savaşın başladığı tarih olarak genel kabul görür. İki gün sonra Birleşik Krallık ve Fransa Almanya'ya savaş ilan eder. Japonya'nın Mançurya'yı işgal ettiği 13 Eylül 1931 ile II. Çin-Japon Savaşı'nın başladığı 7 Haziran 1939 da bazı çevrelerce savaşın başladığı tarih olarak kabul edilir.

A. J. P. Taylor, savaşı Doğu Asya'daki Çin-Japon Savaşı ve Avrupa'daki İkinci Avrupa Savaşı olarak ikiye ayırır. Taylor bu iki savaşın 1941’de birleşerek 1945'e kadar süren tek bir küresel çatışma hâlini aldığını savunur.

23 Ağustos 1942'de başlayıp 2 Şubat 1943'te Almanların mutlak yenilgisiyle sonuçlanmış ve tüm Alman 6. Ordusu elimine edilmiştir. Stalingrad Muharebesi ile Almanların taarruz gücü kırılmıştır, bu olay savaşın Doğu Cephesi'nde kırılma noktası olarak kabul edilir. Almanlar, Kursk Muharebesi ile Ruslara karşı son büyük taarruzları gerçekleştirmişler ancak başarılı olamamışlardır. Stalingrad Muharebesi ile Alman kuvvetleri sürekli olarak Berlin'e kadar geri çekilmek zorunda kalmışlardır.

Başını ABD ve İngiltere'nin çektiği Batılı Müttefik Devletler'in 6 Haziran 1944'te Alman işgali altındaki Fransa'nın Normandiya sahillerine çıkarma yapması savaşın Batı Cephesi'nde kırılma noktası olarak kabul edilir.

Savaşın bitiş tarihi üzerine genel kabul görmüş bir tarih yoktur. Japonya’nın resmen teslim olduğu 2 Eylül 1945 yerine 14 Ağustos 1945 mütarekesi ile savaşın bittiğini savunan bir görüş vardır. Bazı Avrupalı tarihçilere göre Almanya’nın koşulsuz teslimiyet tarihi olan 8 Mayıs 1945 savaşın bitiş tarihidir. Japonya ile Barış Antlaşması 1951’e kadar imzalanmamıştır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.