Ads Top

Her Bisikletçinin Mutlaka İzlemesi Gereken Bisiklet Temalı Filmler

Bir bisiklet blogu olarak şimdiye kadar böyle bir liste hazırlamadığımı fark ettim. Geç olsun güç olmasın diyerek, bolca araştırma yaparak şimdilik 29 adet filmin olduğu ve "Baş rolünde Bisikletin yer aldığı filmlerden" bir derleme yaptım. Listeyi güncellemeye devam edeceğim, siz de yorum olarak içerisinde bisikletin geçtiği filmleri önerebilirsiniz.

Maalesef bazı filmlerin Türkçesi mevcut değil, İngilizce altyazı ile idare etmeniz gerekebilir.
Ayrıca konumuz bisiklet temalı filmler olduğu için IMDb puanlarını dikkate almamamız gerektiğini düşünüyorum, çoğu insan içinde bolca bisiklet var diye beğenmemiş olabilir, çocuk filmi kategorisinde değerlendirmiş olabilir. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı adil bir puanlamaya tabi olduklarını düşünmüyorum, sonuçta herkes bizim gibi Bisiklete ve içerisinde bisiklet konusu geçen filmlere ilgi duymak zorunda değil.





1- Line of Sight - 2012 - Belgesel



Belgeselin Tamamı



Line of Sight, küresel bir fenomen haline gelmiş olan yeraltı bisiklet habercisi yarışlarına nadir görülen bir manzaradır. On yıldan uzun bir süredir Lucas Brunelle, dünyanın her yerindeki en hızlı, en yetenekli şehir bisikletçileriyle birlikte sürüş yaparken, tüm aksiyonu size özel kask kameralarıyla çekiyor.

Bu, daha önce hiç görmediğiniz gibi, Meksika'nın en yoğun şehir sokaklarında, Meksika şehirlerindeki dondurulmuş Charles Nehri üzerinde, Çin'in Çin Seddi boyunca ve derinlerde donmuş Charles Nehri üzerinde birinci şahıs perspektifinden bisiklet sürmek gibi.

Benny Zenga tarafından yönetilen ve düzenlenmiş olan Sight of Sight, Futura 2000'in başrolleri, ekstralar, ödüller ve fotoğrafların yer aldığı 40 sayfalık bir sanat kitabı ve çevresindeki Alleycat yarışlarından on yıl öncesine ait görüntüler içeren en iyi Lucas Brunelle çekimlerinin toplanmış 60 dakikasıdır.

"Lucas Brunelle bunun peşinden gider. Eğer canlı bir 'frogger' oyunu oynamanın nasıl bir şey olduğunu görmek istiyorsanız, bir bisikletle, sadece bir hayatla, Line of Sight'ı kontrol edin." - Mat Hoffman.





2- American Flyers - 1985




Babaları Anevrizma nedeniyle ölmüş olan ailenin çocukları olan David ve Marcus’un hikayesidir.
Her an anevrizma geçirme ihtimali olan spor hekimi ağabey David, küçük kardeşi Marcus’u üç günlük zorlu “Batı’nın Cehennemi” yarışına girmeye ikna eder.

Bu filmde, Colorado Rockies Dağlarında düzenlenen ünlü Coors Uluslararası Bisiklet Klasiğinden alınan gerçek görüntüleri içerdiği için bisiklet severleri memnun edecektir.
Eddy Merckx’in de kısa bir rolü olan bu film için Andre Greipel'de her zaman içindeki bisiklete binme arzusunu arttırdığını dile getirmiştir.





3- The Flying Scotsman - 2006




"Uçan İskoçyalı", eski bir dünya şampiyonu olan ve dünya bir saatlik zamana karşı rekorunu kendi tasarımı olan ve bir çamaşır makinasının bazı parçalarını da bu bisiklette kullanıp kazanan, ünlü İskoç bisikletçi Graeme Obree'nin gerçek hikayesi.
Obree'nin başarılarının ardından Dünya bisiklet federasyonu onu engellemek için yeni yeni kurallar çıkarır.
İlginç olan Obree'nin 100$ gibi bir fiyata malettiği, görüntüde hiçte ergonomik durmayan ve değişik bir oturuş pozisyonunda sürdüğü bir bisikletle kazanırken, en yakın rakibinin carbondan üretilen ve ar-ge dahil yaklaşık 1.000.000$'a malolan bisikleti geride bırakması.





4- Quicksilver - 1986




Quicksilver içerisinde drama ve macera çğeleri barındıran bir film
Başroldeki "Kevin Bacon" borsada bir gün iflas eden ve San Francisco'nun sıkışık trafiğinden kaçınmak için hizmet veren bisikletli kurye firmasında çalışmaya başlayan Jack Bronson'u canlandırıyor.
Jack iflas etmenin öfkesini dindirip, hayatını yeniden sağlam bir şekilde inşa etmeyi başaracak mı?





5- Premium Rush - 2012




Hızlı otomobiller, çılgın taksi şöförleri, açık araba kapıları ve sekiz milyon huysuz yayadan kaçmak, New York'un çevik ve agresif bisikletçilerinin en iyisi olan Wilee (Joseph Gordon-Levitt) için bir günlük çalışma rutinidir.
Bu, tek vitesli bisikletlere binmek için özel bir yetenek gerektirir - hiçbir fren mekanizması olmayan ve tek vitesli bisiklet, hiç fren yapamayanlar bisikletçiler ve eşit hızda bisiklete binen başka kurye bisikletçiler ve bunlar her inişe maruz kaldıklarında kaldırımda bir leke haline gelme riski olan intihara meyilli deliler.

Ama hayatını bu yola adamış bir adam, rutin bir günün Manhattan sokaklarında bir yaşam ya da ölüm kovalamasına dönüştüğünde bile alışkın olduğundan daha fazlasını yapmak üzeredir. Wilee, günün son zarfının acele bir premium teslimattır ve bu paketin farklı olduğunu keşfeder. Bu sefer birileri onu öldürmeye çalışıyor.





6- Bisiklet Hırsızları - 1948



Filmde Vittorio De Sica, II. Dünya Savaşı sonrası yoksul Roma atmosferi içerisinde, var olma mücadelesi veren sıradan bir işçi perspektifinden, umut, utanç ve yitiriliş üçgeni ekseninde insanlık durumunu gözler önüne sermektedir. Bir süredir işsiz olan Antonio Ricci'nin yeni işi için aldığı ve iş için çok gerekli olan bisikleti, bir afişi yapıştırdığı sırada çalınır. Polis hırsızı kendilerinin bulmalarını söyleyince Antonio ve 10 yaşındaki oğlu Roma’yı karış karış dolaşarak bisikleti ararlar

İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nin mimarlarından Vittorio De Sica’nın imzasını taşıyan Bisiklet Hırsızları, bir savaş sonrası toplumunun portresini oldukça geniş bir perspektiften çiziyor





7- Bisikletli Çocuk - 2011



Babasının bir yetimhaneye terk ettiği 12 yaşlarındaki Cyril'in hayatta tek bir amacı vardır, o da ne pahasına olursa olsun babasını bulmak.
Babasını ararken tesadüfen kuaför salonu işleten Samantha ile tanışan Cyril, ondan koruyucu annesi olmasını ister. Babasına olan öfkesini Samantha ile geçirdiği hafta sonlarında, kadının ona duyduğu sevgiyle dizginlemeye çalışan Cyril'in başı banliyö hayatıyla da derde girecektir...





8- Bisikletli Adam - 1987



İran sinemasının en yetkin isimlerinden biri olan Mohsen Makhmalbaf 1989 tarihli filmi.
Bisikletli Adam'da İran'da yaşayan bir Afgan göçmeni anlatıyor.  Nasim, ağır bir hastalığa yakalanan karısının bakımını karşılamakta zorlanırken, para için karanlık yollara sapmamaya gayret etmektedir.

Bir umutsuzluk anında aldığı teklifi kabul eden Nasim, 7 gün 24 saat boyunca bisiklet kullanmak üzere harekete geçer.
Böylece adına açılan bahislerden para kazanabilecektir.





9- Pee-wee's Big Adventure - 1985



Tim Burton'un yönetmenliğini yaptığı ilk filmi. Ruhu çocuk kalmış hayat dolu bir insanın hayat dolu macerası olarak nitelendirebiliriz. Biraz Forest Gump vari diyebileceğim, ilginç bir film.
Çocuk filmi gibi gözükse de içerisinde zeki esprileri barındıran bir film.

Pee wee'nin yüzlerce garip oyuncağı, şaka aletleri, ufak köpeği, tavana yumurta yapıştıran Abraham Lincoln'u arasında en sevdiği oyuncağı bin bir türlü modifiyeye maruz kalmış bizim de vazgeçilmeizimiz olan kırmızı bisikletidir. Bu bisiklet ki Pee Wee'nin yaşamının en önemli anlamıdır... Bir gün bisikleti esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolduğunda; maceraya atılmak ve kıymetlisini bulmak için zaman kaybetmeyecektir...





10- Bicycle Dreams - 2009 - Belgesel



10 günden daha az bir sürede 3000 millik bir etabı bitiren bisikletçileri konu alan ve pek çok ödül almış belgesel.
Bir macera olarak başlayan bu şey, arkadaşlarının bir kaza sonucu hayatını kaybetmesi üzerine farklı bir noktaya evriliyor. Bu yolculukta, sınava konu olan bedenleri olduğunu düşünmüşlerdi. Fakat trajik kazadan sonra artık risk altında olan onların sadece bedenleri değil - akılları.
Biniciler sadece Doğu Denizi'ne doğru ilerlerken kurtuluş için dua edebilirler.





11- Breaking Away - 1979



Bu büyüleyici Senaryo dalında Akademi Ödülü sahibi (1979) film, dört arkadaşın lise hayatlarının son bulmasıyla birlikte komedi türünde ilerliyor. Birinci sınıf bisikletçi Dave (Dennis Christopher), dünyanın bisiklet süren şampiyonlarının her zaman İtalyanlar olduğunu öğrenince, kendisini bir İtalyan haline getirmeye çalışarak, ailesini (Barbara Barrie, Paul Dooley) çıldırtıyor.
Ama her şey İtalyan yarış takımıyla tanıştıktan sonra değişir - sonuçta onu ve arkadaşlarını (Dennis Quaid, Daniel Stern, Jackie Earle Haley) kasabadaki her yıl düzenlenen bisiklet yarışında yerel kolej çocuklarına meydan okuyorlar. Peki hayat umduğu gibi gidecek mi?
Amerikalı bisikletçi Dave Blaze’nin hayatından yola çıkılarak çevrilmiş bir film...





12- Overcoming - 2005 - Belgesel


Bisiklet tarihinin epey tartışmalı doping davalarından Puerto ve Festina’nın gölgesinde geçen Fransa Bisiklet Turu’na odaklanan film, 2004 yılında bu karmaşa içindeki Team CSC’nin sezonunu takip ediyor.
Team CSC, saygın İtalyan bisikletçi Ivan Basso da dahil olmak üzere etkileyici bir dizi sporcuya sahip olsa da, bisiklet efsanesi Lance Armstrong'un sürekli gelişen gölge güçlerinden ortaya çıkması zorluğu, ekibin bedenlerini insan dayanıklılığının sınırına zorlamasına neden oluyor.

Ivan Basso ve Carlos Sastre’nin ailesel problemleri ile belgesel, hayat ile bisiklet arasında bağlantıyı bize gösteriyor. Hem dönemin bisiklet dünyası hem de insan hikayeleri, Overcoming’i diğer Takım belgesellerinden çok daha farklı bir noktaya taşıyor.





13- The Middle of the World - 2003



Ailenin şartlarını iyileştirmek isteyen umutsuz bir baba, bu drama bizi Brezilya'da alışılmadık bir yolculuğa çıkarıyor.
Romão (Wagner Moura) zor zamanlara düşmüş bir kamyon sürücüsüdür; Okuryazar olmayan ve iş hayatında bir iş bulamayan Romão ve karısı Rose (Cláudia Abreu), Brezilya'nın kuzeybatı eyaletlerinden ayrılmaya ve 2,000 mil uzaklıktaki Rio de Janeiro'ya doğru doğuya gitmeye karar verirler. Romão, Rose ve beş çocuğu bisikletle yolculuk yapıyorlar. Yol boyunca, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar ve bildikleri ulusun değiştiğine birçok yönden tanıklık ediyorlar. Romão, aynı zamanda, en büyük oğlu Antônio (Ravi Ramos Lacerda) ile anne ve babasının açıkça meydan okuyan bir genci ile bir yol ayrımına geliyor.





14- El Viaje - 1992



Güney Amerika’nın en güneyinde, yoğun soğuğun hakim olduğu ve esen şiddetli rüzgarlar ile sağa sola eğilen bir adada yaşayan Martin, büyüme stresi yaşamaya başlayan ve üvey babadan kaynaklı ev huzuru olmayan biridir. Hamile olan kız arkadaşının kendisine söylemeden kürtaj yaptırması ve evde yaşadığı son tartışma Martin’in yaşadığı yerden ayrılması için bardağı taşıran son damlalar olur. Geçmişte kendisine mektuplar gönderen ve çizgi roman çizimleriyle uğraşan babasını bulmak için bisikletiyle uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verir Martin. Babasını bulmaktan çok, aslında karakterimizin kendisini bulmasına yardımcı olacak bu yolculuk, ilk anda kişisel bir hikaye olarak gözükse de fonda kaybetmeye mahkum bırakılmış bir ülkenin acıklı hikayesini anlatmaktadır.




15- Belleville'de Üçlüsü - 2003



Öncelikle söylemek gerekir ki "Les Triplettes de Belleville" gerçek bir eskiokul, "oldschool" bir animasyon filmi. Son dönemlerde moda olan nu-school çizgi filmler ile en ufak bir bağ taşımayan Les Triplettes de Belleville-Belleville'de Randevu, harikulade bir Fransız çizgi-sinema örneği olarak bir hayli ses getirdi. Champion, babaannesi tarafından büyütülen bisiklet delisi bir çocuktur. Torunundaki potansiyeli gören kadın, çocuğu dünyaca ünlü bisiklet yarışı Tour de France'a hazırlamaya başlar. Fakat yarış esnasında iki gizemli siyahlar giyinmiş adam Champion'u kaçırır. Madame Souza ve sadık köpeği Bruno onu kurtarmak için hazırlanırlar. Arayışlar onları okyanusın öbür ucundaki 'Belleville' adındaki dev megapole götürür. Orada 1930'ların tuhaf müzikhol yıldızlarından "Belleville Üçlüsü"yle karşılaşırlar, yıldızlar Souza ve Bruno'ya yardımcı olurlar.





16- Ciao Pirla - 2013



İspanyol müzik grubu olan Delafé y Las Flores Azules’in üyesi Oscar D'Aniello’nun Barselona’dan Como’ya bisikletle babasının küllerini taşıyarak yaptığı hüzünlü yolculuğun hikayesi.
Müzik, bisiklet, hayat, ölüm. Hepsi de bisikletin birer parçası, her pedal hayattan bir an gibi.
José Antonio Hermida, Joaquim Rodriguez ve Alejandro Valverde de filme konuk olan bisikletçiler.

İki tekerlek üzerinde hayatın ve ölümün birbirine bağladığı bu yolculukta, arkada çalan müzikleriyle ve içsel yolculuğuyla izlenmesi gereken bir film.





17- Jour de Fête - 1949



François, küçük bir Fransız kasabasında bir postacıdır. Kasabada genellikle ilgi odağıdır, ki bu her zaman iyi bir şey değil. Yardım etmeye çalışır ama çoğu kişi onun arkasından alay ediyor. Kasabadaki Bastille Günü şenlikleri sırasında, o ve kasaba halkının geri kalanı, ABD Posta Servisi'nin verimliliğine dair bir film izler, postalarını teslim etmek için ellerinde bulunan uçakları ve helikopterleri kullanan bir hizmeti görüyor.
François, Fransız Posta Hizmetini ne kadar geriye gittiğini gördüğü için dehşete kapılır, o sadece posta teslimatı için bir bisiklete sahiptir. Şirketinin kendisine bir yedek bisiklet lastiği alması bile büyük bir süreçtir.
François en azından rotasındaki hizmetin - sadece onun bisikletiyle - ya da hatta Amerikalılardan daha iyi - yapılmasını hızlandırmayı takıntı haline getirir. Onun tek hedefi hızdır, bu amaç her ne pahasına olursa olsun.





18- Mavi Bisiklet - 2016



Ali, annesi ve kız kardeşi ile birlikte yaşayan, boş zamanlarında bir lastikçide çalışan 13 yaşında bir çocuktur. Lastikçiden kazandığı parasını evin ihtiyaçları için annesine vermektedir. Bahşiş olarak aldığı küçük bir miktarı ise hayalini kurduğu mavi bisikleti alabilmek için biriktirmektedir.
Platonik aşkı Elif ise okul başkanıdır. Kahya Salim de kasabaya gelen torunu Hasan’ı okula kaydettirir. Kısa bir süre sonra okul müdürü Elif’in yerine okul başkanlığını Hasan’a verir. Elif’e haksızlık yapıldığını düşünen Ali, arkadaşı Yusuf’un da yardımıyla büyük bir kampanya başlatır ve mavi bisiklet almak için biriktirdiği tüm parayı bu yolda harcamaya karar verir.
Bir çocuğun, büyüklerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayışını naif bir anlatımla beyazperdeye taşıyan “Mavi Bisiklet” Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken’in ilk uzun metrajlı sinema filmi. Filmde, başrolleri paylaşan çocuk oyuncular Selim Kaya, Eray Kılıçarslan ve Bahriye Arın’ın yanı sıra; Mustafa Küçükibiş, Burak Vurdumduymaz, Beren Yiğit, Fatih Koca, Mustafa Şimşek, Nursen Çetin Köreken ve Turan Özdemir rol alıyor.





19- Wadjda - 2013



WADJDA ilklerin filmidir. Tamamen Suudi Arabistan'da çekilen bu ilk uzun metrajlı film, Riyad'ın bir banliyösünde yaşayan genç bir kızın, bisikletin bir kızın erdemini tehlikeli olarak gören bir toplumda bisiklet almak için yeterli para biriktirmeye karar verdiği bir hikayedir.
Daha da etkileyici olan WADJDA, bir kadın Suudi film yapımcısı tarafından yapılan ilk uzun metrajlı filmdir. Sinemaların yasaklandığı ve kadınların araba kullanamayacağı ya da oy kullanamadığı bir ülkede yazar-yönetmen Haifaa Al Mansour yeni filmi ile birçok engeli yıkıyor.





20- Kadın Olduğum Gün - 2000



Küçük Havva dokuzuncu yaşgününde uyandığında, yaşamının artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı gerçeğinden bihaberdir. O, artık kendi çevresinin kültüründe bir kadın kabul edilmektedir. Annesi Havva'ya artık bir kadın olduğu için dışarı çıkıp erkek çocuklarıyla oynamasının günah olacağını hatırlatır.
Bir bayanlar bisiklet yarışında lider durumdaki Ahu'yu sürekli olarak akrabaları takip etmekte ve giderek tehdit eder bir şekilde ona vaktini böyle basit bir uğraşla geçirmeyi sürdürürse evden atılacağını hatırlatmaktadır. Ahu onları reddettiğinde ise yarış daha büyük, hayatı değiştirecek bir öneme bürünür.
Hoora adlı ihtiyar ise o güne kadar karşı durduğu teknolojik gelişmeleri bağrına basmayı öğrenecektir.
Marzieh Makhmalbaf'ın üç ayrı bölümde İran'ın sosyolojik vaziyetini ele aldığı filmi harika final sahnesiyle zihinlere kazınmıştı.





21 - Yowamushi Pedal - 2016 - Animasyon Dizi



Liseye yeni başlayan Onoda, yeni arkadaşlar edinmek ve onlarla başlıca ilgi alanlarından biri olan anime ve manga ile ilgili sohbet etmek için okuldaki anime kulübüne katılmak istemektedir. Anime ve mangayı o kadar çok sevmektedir ki onlarla ilgili oyuncak, müzik albümü, ne varsa yakından takip edip, satın almak için sık sık uzak mesafelere bisikletiyle gitmektedir. Okulda anime kulübünün yeterince üye bulamaması Onoda'yı oldukça üzmüştür. Fakat onun bisiklet sürmekteki yetenekleri bisiklet kulübündeki Naruko ve Imaizumi'nin dikkatini çeker. Bisiklet kulübüne davet edilen Onoda'nın hayatı o günden sonra değişecektir. Bisiklet sürmekle ilgili yeteneği olduğunu fark eden Onoda, zorlu eğitimlerden geçer ve kendini yarışlarda bulur.






22- BMX Bandits - 1983



Üç BMX süren Avustralyalı genç, çalıntı malların saklandığı gizli bir yeri keşfediyor ve kendilerini suçlularla başları belada buluyor. Bu aksiyon filmi çok sayıda BMX sürüşüne sahip ve fazlasıyla kovalamaca sahnesi olan, yakalanmamak için kaçan gençlerin çabalarını gösteriyor.





23- Pekin Bisikleti - 2001



Guei, on yaşında köyünü terk etmiş, şöhret ve servet peşinde büyük kente gelmiştir. Sonunda bisikletli bir kurye olarak işe girer, gümüş renkli bir dağ bisikleti alabilmek için para biriktirmeye başlar





24- Two seconds - 1998



Fransızça Kanada filmi. Downhill bisikletçisi olan kahramanımızın yarıştan çekilmesini ve bir kurye firmasında çalışmaya başlamasıyla gelişen olayları anlatıyor.





25 - The Armstrong - 2005


Bu film, Lance Armstrong'un başarı hikayesini sunuyor.





26- The Armstrong Lie - 2013



Bu da Lance Armstrong'un doping skandalıyla patlak veren, diğer sporcuların kariyerlerini bitirme noktasına kadar ilerleyen Armstrong'u anlatıyor





27- Chasing Legends - 2010



2009 Fransa Bisiklet Turunda yer alan HTC Columbia takımının hikayesinin anlatıldığı olağanüstü bir film. Anımsıyorum HTC'nin pelotondaki treni meşhurdu.





28- A Sunday a Hell - 1976- Belgesel



Dünyanın en zorlu tek günlük klasiklerinden olan Paris-Roubaix'in 1976 yılındaki yarışı konu alan belgesel, efsanevi rakipler Eddy Merckx ve Roger De Vlaeminck arasındaki savaşı izliyor.





29-Road to Roubaix - 2008 - Belgesel



Roubaix'e giden yol, dünyadaki en prestijli bir günlük bisiklet yarışı olan Paris-Roubaix'in belgeselidir. İlk olarak 1896'da düzenlenen ve 105. yarışda, Roubaix'in tarihi Roubaix Velodrome'da tamamlanan, Fransa'nın Picardie ve Norde-Pas-de-Calais bölgelerindeki 160 kilometrelik dar, Arnavut kaldırımlı çiftlik yollarında geçen yorucu bir yarıştır..
Roubaix'e giden yol, dünyadaki en iyi atletlerin, dünyanın en affetmeyen spor ortamlarından biri olan eski bir okulun çıplak bir çatışmasının görsel bir anlatıdır. Yapımcılar binicilerin, fanların, mekaniğin ve Paris-Roubaix için ayarlanan ve öngörülemeyen hikayelerini anlatıyorlar.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.