Bisiklet Matarası Nasıl Temizlenir
Bisiklet sürerken sıvı tüketimi oldukça önemlidir.
Bisiklet sürerken veya sonrasında vücudunuzun su kaybı yaşamaması için, spor yaparken normal su veya izotonik sporcu içeceği tüketilmelidir.
Bisiklet sürerken de, su içmemizi kolaylaştıran bisiklet mataralarının temizliğini her sürüşten sonra gerçekleştirmemiz gerekir. İster sporcu içeceği kullanın isterseniz de sadece su kullanın, sağlığını için her sürüşten sonra mataranızı temizlemeniz gerekir.
Spor içecekleri, egzersiz sırasında veya sonrasında insanların rehidrate olmasına yardımcı olmak için özel olarak formüle edilmiş içeceklerdir.
Evde İzotonik Sporcu İçeceği Yapımı yazımıza da göz atmalısınız.
Özellikle şekerli sprocu içecekleri kullanıyor iseniz, yıkamadığınız her sürüşten sonra artan bakteri ve küf ile mataranızı hastalık üretme merkezine çevirebilirsiniz.
En iyi ihtimalle içeceğinizin tadı berbat hale gelir, kokudan ve kötü taddan dolayı mideniz bulanır, hatta kusabilirsiniz.
Bu yazıda bisikletinizde kullandığınız mataralarınızı yıllarca taze, temiz ve iyi durumda kullanabilmeniz için bir takım öneriler bulabilieceksiniz.
Bisiklet Matarası Nasıl Temizlenmemeli!
Öncelikle su şişenizi nasıl temizlememniz gerektiğini öğrenmelisiniz.
Çoğu kullanıcı kolay olduğu için bulaşık makinasında yıkamayı tercih ediyor, fakat sizin su mataranız plastik ve çoğu bulaşık makinesinde yıkama esnasında su kaynama nktasına yakındır.
Bu tür ısı genellikle birçok plastik eşya türünü ve mutfak eşyasını deforme eder ve zamanla şişelerinizi daha hızlı bozabilir, hatta sağlığınız açısından tehlike yaratabilir.
Çamaşır suyu gibi kimyasal sert temizleyiciler kullanmayın. İstediğiniz kadar duralayın yine de içerisinde koku kalabilir, hem zaten mataranızın durumu çamaşır suyu ile temizlenecke kadar vahim ise, değiştirme zamanı gelmiştir.
Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Her sürüşten sonra mutlaka mataranızı ılık su ve bulaşık deterjanı ile elde yıkayın ve bol su ile durulayın.
Özellikle şeker içerikli sprocu içeceği kullanıyor iseniz, çoğu yerde bulabileceğiniz basit, uzun saplı şişe fırçası ya da bulaşıl fırçası kullanabiliriniz.
Mataranın içerisinde yapışkan kalıntıları var ise bulaşık süngeri ile çıkartmak zor olacaktır, bu gibi durumlarda fırça kullanmak daha iyi temizlik imkanı sağlar.
Mataranızın kapaklarını ve suyu içetiğiniz kısmı detaylı yıkamayı atlamayın.
Mataranızı yıkadıktan sonra hızlı bir şekilde kurumasını sağlamalısınız ve bir sonraki kullanıma kadar güneş görmeyen bir yerde kapağı açık bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Islak bir mataranın kapağı da kapalı kalır ise bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratmış olursunuz.
Birkaç ipucu
Mataralarınızı yıkayıp doğru bir şekilde kurutmuş ve saklamış olsanız dahi, uzun süre kullanılmadığında mataranın içerisinde plastik kokusu hakim olacaktır.
Sürüşe çıkmadan ve içeceğini doldurmadan önce, biraz karbonat ve çok az limon veya beyaz sirke koyup üzerine de yarısına kadar su doldurup çalkaladıktan sonra normal su ile duruladığınızda koku kalmadığını göreceksiniz.
Sadece su kullanıyor olsanız dahi her sürüşten sonra mataranızı yıkayıp kurulayın ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edin.
Hiç yorum yok: