Ads Top

Bursa Yenişehir Saat Kulesi

Osman Gazi Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılmak üzere olduğu 1299 yılında Bilecik, Yarhisar ve İnegöl’ü fethederek Osmanoğulları Beyliğinin bağımsızlığını ilan etmiş, 1301 yılında Yenişehir ovası ve civarının fethedilmesi ile de Yenişehir Osmanlı Devletinin ilk başkenti olmuştur.

1326 yılında Bursa’nın alınmasına kadar 25 yıl süre ile Osmanlı Devletine başkentlik yapmış olan YENİŞEHİR Osmanlının ilk başkenti olarak tarihe geçmiştir. Yenişehir, ilk defa o zaman iskana açıldığı için evler, camiler, hanlar, hamamlar, çeşmeler, çarşılar yepyeni bir şehir ortaya çıkmıştır. Bu sebeple buraya YENİŞEHİR dendi ve o günden bugüne Yenişehir olarak kaldı.

710 yıllık bir Türk şehri olan Yenişehir’de bazı köylerin kuruluşu ise daha eskiye dayanmaktadır. Örneğin Yarhisar köyünün Bizans döneminde tekfur kışlası olduğu bilinmektedir. Tarihte en ünlü yol olan İpek yolunun birçok kolu Yenişehir arazisinden geçmektedir. Ayrıca ilk Osmanlı sikkesi 1327 yılında 'Akça-ı Osmani' adıyla Yenişehir deki darphanede basılmıştır.

Cumhuriyet Alanı üzerinde yükselen sekizgen planlı saat kulesi dikdörtgen kesme taştan yapılmış, 2,5 metre yüksekliğindeki kaidesi üzerinde 7 katıyla 25 metre yüksekliğe ulaşmaktadır.

Yenişehir'in Yunan işgalinden kurtuluşundan sonra elde edilen silahların, demir aksamın eritilerek tamiratının yapıldığı söylenen kule bir tür zafer kulesi olarak da anılmaktadır.

1932 yılının ortalarında kulenin yapımına başlandı. Saat Kulesinin inşaatı ve yapımı, belediye fen işlerinde görevli Rıfat Usta, Halil Balcı ve Ahmet Usta tarafından gerçekleştirilmiştir. Kulenin yapım işi tam üç buçuk yıl sürmüş. 1935 yılının sonlarında 1936 yılının başlarında kule tamamlanıp, o yıl hizmete açılmıştır.

Saat kulesinin büyük ve küçük olmak üzere iki adet çanı bulunmaktadır. Bu çanlardan büyük olanı Yenişehir’deki Rum mahallesinde bulunan kilisenin çanıdır. Küçük olan çanı ise İnegöl’ün Kurşunlu Köyü’ndeki kiliseden getirilmiştir.

Kulenin saatlerini ise Salihlerin Saatçi Nuri Usta yapmıştır. Saat kulesinin açılışını ise, o dönemin belediye başkanı Mehmet Gökgöz gerçekleştirmiştir.

Bugün saat kulesi Yenişehir Belediyesi’nin amblemi olarak kullanılmaktadır.

Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Hutbesinin okunduğu ve Devlet olduğunu ilan ettiği yer Kumluk Camii(Süleymanpaşa)'dir. Caminin bulunduğu yere "Kayseriye" mahallesi deniliyordu. Kayıtlarda da öyle geçiyordu. Sonraları buraya Kumluk Mahallesi de dendi. O zaman cami de Kumluk ismini aldı. Bugün bu semt "Kurtuluş Mahallesi" olarak anılmaktadır. Cami diğer camiler gibi çeşitli dönemlerde yıkıma uğradı, bazı dönemlerde de çökme tehlikesi geçirdi. En önemli onarımı Sadrazam Kuyucu Murat Paşa zamanında gördü (1606-1607). Cami Osman Gazi tarafından yaptırıldı. Osman Gazi hutbesini burada okuttu. Bugün caminin girişinde "İlk hutbenin hicri 697 yılında" bu camide okutulduğu yazılıdır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.