Hipotermi Soğuktan Donarak Ölüm Nasıl Gerçekleşir
Hipotermi Nedir?
Kısaca Hipotermi: Genellikle soğuk havaya, kar veya soğuk suya maruz kalan vücudun, 37 °C olan normal vücut sıcaklığının, 35 °C’nin altına düşmesi halinde meydana gelen rahatsızlığa Hipotermi denir. Üşüme ve titreme en önemli belirtisidir. Bu yaşanan vücut ısısının 32-35 °C lere kadar düşmesi durumu hipoterminin 1. aşamasıdır.
Hipoterminin 2. aşaması olarak; vücut ısısının 32 derecenin de altına düşmesiyle birlikte üşüme ve titreme hissiyatının geçmesi, kişinin mantıksız konuşmalar ve davranışlarla sergilemesi ve nabızın düşerek uyku haliyle birlikte kişinin ölümüyle sonuçlanan hipoterminin ikinci aşaması yani donarak ölüm gerçekleşir.
İnsan vücudu bulunduğu hava şartıyla muhakkak ısı alışverişine girer. Bulunduğunuz ortam sıcaksa vücudunuz da bu sıcağa maruz kalarak ısınmaya başlar, aynı şekilde bulunduğunuz ortam soğuksa vücudunuz bu soğuk ortamla ısı alışverişine girerek soğumaya başlar.Hipotermi genellikle vücut sıcaklığının 35.0 °C (95.0 °F) altına düştüğü durumlarda, iç organların sıcaklıkları baz alınarak sınıflandırır.
Bir diğer sınıflandırma sistemi ise İsviçre Derecelendirme sistemidir. Bu yöntem iç organların sıcaklık durumuna göre verdiği tepkilerden yola çıkarak sınıflandırma yapar.
Hipotermi İsviçre Derecelendirme sistemine ait detaylı tablo |
Hipotermi Durumunda Neler Yapılmalı?
'Hiportermi' geçiren kişiye ilk müdahalenin en kısa sürede yapılması gerekmektedir. Hiportermi geçiren kişiyi ilk olarak ılık bir oda ya da barınak içine alıp eğer ıslanmışsa bütün giysilerini çıkarılması ve kuru giyecekler giydirilmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak; vücudun baş, ense, boyun, el bilekleri, ayak bilekleri, göğüs ve karın gibi yerlerini ısıtıp, varsa elektrikli battaniye yoksa normal battaniye, yünlü giyecekler veya yorgan kullanıp vücut ısısını yükseltmeye çalışın. Eğer tüm bunlar elinizde yoksa birkaç kat elbise, kumaş, havlu ya da çarşafın altında kişiyi kendi vücudunuzla ısıtmaya çalışın. Kişinin bilinci yerindeyse sıcak içecekler içirin. Alkollü içecek vermeyin. Vücut sıcaklığı yükselince baş ve boyun da dahil olmak üzere kişiyi kuru bir battaniyeye sarın ve en kısa zamanda doktora başvurun.Bu yazı vesilesiyle de Tuncelide donarak şehit olan askerlerimize Allahtan rahmet diliyorum.
Bu yüzyılda hele ki 2018 yılında her türlü imkan varken iki askerimizin muhtemelen eksik teçhizat yüzünden soğuktan dönerek şehit olmaları akıl alır bir durum değil.
"Soğuk yoktur kötü giyim vardır"
Hiç yorum yok: