Microsoft Office Alternatifi En İyi 3 Program
Bu yazımda MS Office alternatifi en iyi programlardan 3 tanesini sizlere tanıtacağım.
Microsoft Office, belgeler, elektronik tablolar, sunumlar ve daha fazlası için en popüler üretkenlik paketi olmaya devam ediyor, ancak bütçeleri dengelemeye ihtiyaç duyan küçük şirketler ya da yüksek lisans ücretleri ödemek istemeyen ev kullanıcıları için alternatif yazılımlar giderek daha çekici hale geldi.
Microsoft Office, belgeler, elektronik tablolar, sunumlar ve daha fazlası için en popüler üretkenlik paketi olmaya devam ediyor, ancak bütçeleri dengelemeye ihtiyaç duyan küçük şirketler ya da yüksek lisans ücretleri ödemek istemeyen ev kullanıcıları için alternatif yazılımlar giderek daha çekici hale geldi.
Bunun nedeni, alternatif ofis paketleri için yazılım lisanslama ücretlerinin daha uygun fiyatlı olabilmesi ve hatta bazılarının kullanımının tamamen ücretsiz olmasıdır.
Alternatif yazılım kullanmayı düşünenlere şunu da belirtmek isterim, daha az lisans ücreti ödemek ya da hiç ödeme yapmamak, yazılımın daha düşük kalitede olduğu anlamına gelmez. Oldukça işlevsel office alternatifi yazılımlar mevcut.
Ancak şunu da belirtmek isterim, farklı ofis yazılımlarını arasında belge paylaşmayla ilgili sorunlar olabilir, bu da sizin için gerçek bir endişe kaynağı olabilir.
Örnek olarak, Open Office gibi bir ücretsiz yazılım platformunda .doc veya .docx biçimine kaydedilen bir belgenin, dosya türü bir sorun olmamasına rağmen, Microsoft Word'e yüklendiğinde biçimlendirmesinde bazı hatalarla karşılaşa biliniyor. Aslında bu alternatif yazılımlar arasında dosya paylaşımı yaptığınızda uyumluluk problemleri yaşamıyorsunuz, problem MS Office de karşılaşılabiliyor. Bu da bana asıl problemin MS Office'de olduğunu düşündürüyor.
Bu nedenle, Microsoft Office'e bir alternatif seçerken, özellikle bir veya daha fazla farklı ofis paketi olan diğer kullanıcılarla belgeleri paylaşmanız veya ortak çalışma yapmanız gerekiyorsa, yazılım kullanımınızı sınırlandırabilecek eksikliklerden emin olmanız gerekir.
Bu yazımda Microsoft Office alternatifi yazılımlarını seçerken, diğer platformlarla dosya paylaşımı konusunda en az sorunla karşılaşılan yazılımları seçmeye çalıştım.
İçindekiler
- Libre Office
- Apache Open Office
- G Suite ve Google Dokümanlar
- Extra: Microsoft Office Online
1- Libre Office
Libre Office orjini Linux tabanlı Office Yazılımıdır. 2010 yılında OpenOffice'den ayrılıp yoluna Libre Office olarak devam etmiştir ve topluluk tarafından daha çok takip edilmiştir. Şuan için bir çok Linux dağıtımında varsayılan paket olarak gelmektedir. Microsoft tabanında da sorunsuz çalışmaktadır.
LibreOffice, bilgisayarınıza yüklenen ve internet bağlantısı olmadan çalışan bir yazılım istiyorsanız, çok zengin özelliklere sahip ücretsiz, hafif (ortalama 230mb) ve 110 dili destekleyen bir MS Office alternatif yazılımdır.
Temiz arayüzü ve zengin özelliklere sahip araçları yaratıcılığınızı ortaya çıkarmanıza ve üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olur. LibreOffice, onu piyasadaki en çok yönlü Ücretsiz ve Açık Kaynak ofis paketi yapan çeşitli uygulamalar içerir:
Writer(Kelime İşlemci) , Calc (Elektronik Tablolar), Impress (Sunumlar), Draw(Çizim, Vektör Grafikleri ve Akış Şemalar), Base (veritabanları), Math (Dormül Düzenleme).
Mükemmel görünümlü, iyi yapılandırılmış belgeler
Belgeleriniz, amaçlarına bakılmaksızın profesyonel ve temiz görünecektir: bir mektup, yüksek lisans tezi, broşür, finansal raporlar, pazarlama sunumları, teknik çizimler ve diyagramlar. LibreOffice, güçlü stiller sistemi ve yapılandırma araçları sayesinde içeriğe odaklanırken çalışmalarınızın harika görünmesini sağlar.
LibreOffice, Microsoft® Word (.doc, .docx), Excel (.xls, .xlsx), PowerPoint (.ppt, .pptx) ve Publisher gibi çok çeşitli belge biçimleriyle uyumludur. Ancak LibreOffice, modern ve açık bir standart olan Açık Belge Biçimi (ODF) için yerel desteğiyle çok daha ileri gidiyor. LibreOffice ile verileriniz ve içeriğiniz üzerinde maksimum kontrole sahip olursunuz ve çalışmanızı PDF dahil birçok farklı formatta dışa aktarabilirsiniz.
Web sitesinden eklentilerle LibreOffice'e ekstra özellikler ve belge şablonları ekleyebilirsiniz.
Güçlü Yanları
- Tamamen Ücretsiz
- Açık Kaynaklı
- Üretici Kilidi Yok
- Çapraz Platform Desteği
- Dosya Uyumluluğu
- Geniş Dil Desteği
- Kolay Kullanılabilir Arayüz
Eksileri
- Nadiren de olsa uyumluluk sorunları
2- Apache Open Office
Apache OpenOffice (AOO), tüm platformlarda kullanılabilen açık kaynaklı bir ofis paketidir. 20 yılı aşkın bir süredir geliştirilen yazılım, tutarlı ve çok yönlü bir sanatçıdır.
Apache OpenOffice lider olan açık kaynak ofis yazılım paketi içinde kelime işlemci , elektronik tablolar , sunumlar , grafikler , veritabanları ve daha fazlasını sunuyor. Birçok dil desteği mevcuttur ve tüm yaygın bilgisayarlarda çalışır.
Tüm verilerinizi uluslararası bir açık standart biçiminde depolar ve ayrıca diğer yaygın ofis yazılım paketlerindeki dosyaları okuyabilir ve yazabilir. Herhangi bir amaç için tamamen ücretsiz olarak indirilebilir ve kullanılabilir.
OpenOffice de LibreOffice gibi Open Document formatını (ODF) kullanır. Çok sayıda diğer dosya türünü, özellikle MS Office dosyalarını görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
OpenOffice, DOCX gibi açık XML biçimini kullanarak belgeleri kaydedemez veya düzenleyemez. Ancak bu dosyaları açabilir ve farklı bir biçimde kaydedebilirsiniz.
Açık kaynaklı olmasından dolayı, herkesin hataları rapor edebileceği, yeni özellikler isteyebileceği veya yazılımı geliştirebileceği anlamına gelir.
Sonuç: Apache OpenOffice genelde kalabalık görünümden uzak,basit, kullanımı kolay ve temel işlemleri karşılayabilen bir yazılım ve ofis yazılımınızın yapmasını istediğiniz her şeyi, istediğiniz şekilde yapar.
Güçlü Yanları
- Tamamen Ücretsiz
- Açık Kaynaklı
- Çapraz Platform Desteği
- Dosya Uyumluluğu
- Geniş Dil Desteği
- Kolay Kullanılabilir Arayüz
Eksileri
- Math özelliği temel kullanıcılar için yeterliyken, ileri düzey kullanıcılar için yetersiz kalabiliyor
- PowerPointe kıyasla daha az tasarım şablonuna sahiptir
- Nadiren de olsa uyumluluk sorunları
3- G Suite ve Google Dokümanlar
Google Dokümanları ele alırken iki farklı seçeneğin olduğunu belirtmek isterim.
Onlline Google Dokümanlar, bir ev kullanıcısının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeydedi, daha fazlasına ihtiyaç duyan işletmeler için G Suite kullanımını öneririm.
Google Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar ve Formlar, diğer bir ifadeyle sırasıyla web tabanlı kelime işlemci, hesap tablosu programı, sunum hazırlama programı ve anket programı, olmak üzere tümü Google'ın kendi Google Drive hizmeti içerisinde sunulan ofis paketi yazılımının bir parçası. Paket kullanıcıların çevrimiçi olarak doküman oluşturmasını ve düzenleyebilmesini sağlarken, diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak iş birliği yapabilmelerini sağlıyor.
Google'ın ofis paketi uygulamalarına dünyanın herhangi bir yerinden ücretsiz olarak erişilebilirsiniz; tek ihtiyacınız olan bir Google hesabı ve aktif bir internet bağlantısı. Dilerseniz bir eklenti ile Çevrimdışı çalışabileceğiniz modu aktif edebilirsiniz. Dezavantajı Gogle Drive'ınızda depolanan dosyalar için çalışır.
Office yazılım uygulamalarının G Suite'i henüz Microsoft Office'in sahip olduğu kullanıcı özellikleriyle ilgili bir üne sahip olmasa da, Google bazı ek özellikler de ekler.
Örneğin, G Suite'teki Google Dokümanlar, normalde Microsoft'tan yüksek bir fiyatla gelen bir özellik olan belgeler üzerinde grup işbirliğine izin verir.
Ayrıca, G Suite uygulamaları G Drive'ı kullanarak her şeyi buluta kaydeder, böylece belgeleriniz herhangi bir cihaz arasında kolayca senkronize edilebilir ve farklı kullanıcılar tarafından verilen izinler dahilinde aynı anda görüntülenebilir veya düzenlenebilir.
Bu belki de daha iyi bir yol, G Suite indirilen yazılım yerine bir web uygulaması olarak çalıştığı için, platformlar arası avantaj sağlayan herhangi bir cihaz için erişilebilir olduğu anlamına gelir.
Profesyonel sürüm için aylık 5 $ 'dan başlayan temel özelliklerden başlayarak, profesyonel ve işlerinize göre yükseltme seçenekleri bulunmakta.
Güçlü Yanları
- Ev Kullanıcısı ihtiyaçları için yeterli ücretsiz özellikler
- Online erişim ile dosyalarınıza her yerden ulaşabilirsiniz
- Geniş Dil Desteği
- Kolay Kullanılabilir Arayüz
- Sınırlı özelliklerde de olsa Mobil uyumluluk
- Yaptığınız her değişiklik anında kaydedilir
- Çoklu kullanıcının aynı anda aynı doküman üzerinde çalışabilmesi
Eksileri
- Math özelliği temel kullanıcılar için yeterliyken, ileri düzey kullanıcılar için yetersiz kalabiliyor
- Ticari kullanıcılar için ek ücret maliyeti
Ekstra:
Microsoft tarafından üretilen ofis uygulamalarına bağlı kalmak istiyorsanız, Office Online, normalde bilgisayarlarımıza yüklediğimiz Microsoft Office'e mükemmel bir alternatif olabilir . Google Dokümanlara benzer bir yapıda, doğrudan web tarayıcınızın içinde çalışır ve Microsoft hesabınız kullanılarak erişebilirsiniz. Hatta bana göre Microsoft bu uygulamayı G Suite'in yaygın olarak kullanılmaya başlamasındaki tehditi farj etti ve böyle bir uygulamayı kullanıma sundu.
Şu anda Office Online, Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Sway (sunu oluşturur), Akış (görevleri otomatikleştirin) vb. Bulut tabanlı sürümlerini içerir. Google Dokümanlar ve E-Tablolar'a benzer şekilde OneDrive'da veya kendi bilgisayarınızda.
Bu uygulamayı aylık ücreti olan Office 365 ile karıştırmamalısınız. Microsoft'un bu bulut tabanlı Office uygulamalarından bazı özellikleri kısıtlaması sizi şaşırtmasın.
Avantajlı tarafı google dokümanlar gibi dosyaları önce dönüştürmenize gerek kalmadan çalışmaya başlayabilirsiniz ve mobil desteği de bulunmaktadır.
Hiç yorum yok: