Ads Top

Ücretsiz Bir Şekilde Blog Açmak veya Site Kurmak İçin Kullanılan Platformlar

Blog Yazmak İçin en İyi Platformalar
Bir blog açmak istiyorsunuz ve nereden başlayacağınızı ve hangi ücretsiz servisi kullanacağınıza karar veremiyorsanız bu yazı tam size göre, doğru yerdesiniz.

Bu makaleyi okuduktan sonra; ücretsiz site kurabileceğiniz veya blog yazabileceğiniz platformları olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirebilecek ve ihtiyacınıza göre hangisini kullanacağınıza karar verebileceksiniz.

Bir blog sitesi kurmak ücretsiz ve oldukça kolaydır, pratik bir şekilde bloğunuzu açabilir ve 5dk içerisinde yazı yazmaya başlayabilirsiniz.

Herhangi bir platformdan bloğunuzu açtıktan sonra başka bir platforma her zaman için geçiş yapabilirsiniz, fakat bu sürecin biraz sancılı olacağını da bilmenizi isterim.
Geçiş yapmak istediğinizde sizi hem kod hem de zaman bakımından uğraştırması, birebir her şey (url yapısı, kategoriler, etiketler vs...) tam olarak sorunsuz bir şekilde aktarılamıyor ve bunun sonucu olarak trafik kaybı yaşayabiliyorsunuz. 
Wordpress'den Blogger'a geçtiğimde bu problemi bizzat yaşadım.

Bu nedenle, blog maceranıza nereden başlayıp nereye doğru gideceğinizi iyi düşünüp, buna göre karar vererek, sonradan karşınıza çıkabilecek problemlerin önüne geçmiş olacaksınız.

Ücretsiz bloglama platformlarının çoğu esas olarak farklı amaçlara odaklanır. Bu yazıyı inceledikten sonra, ihtiyaçlarınıza ve nişinize göre bir karara varacağınızı düşünüyorum.

İçindekiler

En İyi Ücretsiz Bloglama Platformlarının Listesi
  1. Blogger
  2. Wordpress
  3. Medium
  4. Tumblr
  5. Wix
  6. Weebly
  7. Özet ve Son Sözler

En İyi Ücretsiz Bloglama Platformlarını Listesi

1- Blogger

Ücretsiz platformlar arasında en çok kullanılan blogger diyebilirim. Google'ın bir ürünü olduğu için oldukça güvenilirdir. Bu neredeyse hiç kesinti yaşamayacağınız anlamına gelir.

Aslında biraz da küçümsendiğini söyleyebilirim. Hazır temalarının basit oluşu, basit bir metin editörü, eklenti kısıtlaması, kısıtlı özelleştirme gibi dezavantajları olsa da bir blog yazmak için gereken her şeyi size sunuyor ve google tarafından olduçada güzel indexleniyor. 

2020 yılı içerisinde yönetim panelinde bir dizi değişikliğe gidildi, muhtemelen bu güncelleştirmelerle birlikte biraz daha özelleştirme seçenekleri de gelecektir diye düşünüyorum, gelmese bile amacınız bir blog yazmak ise bu tam size göre.

Üstelik bir kaç kuruş harcayarak ihtiyacınıza ve zevkinize göre tema satın alabilirsiniz. 9.90$ dan başlayan fiyatlarıyla ulaşılabilir bir seviyede diyebilirim.

Neden Blogger Kullanmalıyım?

  • Kesinti yok. Bu, sitenizin her zaman okuyuculara görüneceği anlamına gelir. 
  • Basit ve pratiktir, başlamak kolaydır. 
  • Basit Editör Düzeni, açıkçası daha az dikkat dağıtıcı.
  • Adsense gibi reklamları yayınlayabilirsiniz.
  • Alan adınızı kullanabilirsiniz
  • Ücretsiz ve düşük ücretli bir çok tema seçeneği mevcut.
  • İstediğiniz gibi özelleştirilebilir tasarım.
Bununla birlikte eklenti seçeneğinin az olması, ileri seviye temaları yeni başlayanların düzenleme v zorluğu, kullanıcıların yaptığı eklentilerin uygulama zorluğu ve zaman zaman problem çıkarması dezavantajları diyebilirim

2- Wordpress

Wordpress diğer bir popüler bloglama platformudur.
Burada wordpress.org ve wordpress.com'un birbirinden tamamen farklı olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyorum .

WordPress.org, kendi alan adınızı satın almanız gereken ve bir hosting satın alıp bloğunuzu bu hosting üzerinden kendiniz yönetmeniz gerekir.

Öte yandan, wordpress.com için bunların hiçbirine gerek yok. Wordpress.com sunucularına ev sahipliği yaptığından ve tamamen ücretsiz bir platformdur. Blog açmanız için bir kuruş dahi harcamanıza gerek yok. Ve isterseniz bir alan adı satın alıp, adiniz.wordpress.com yerine www.adiniz.com gibi bir alan adı ile bloğunuzu yayınlayabilirsiniz.

wordpress.com ile bir blog açmak istediğiniz 5dk içerisinde yazılarınızı yayınlamaya başlayabilirsiniz.

Wordpress Avantaj ve Dezavantajları

  • Kesinti yok. Bu, sitenizin her zaman okuyuculara görüneceği anlamına gelir. 
  • Basit ve pratiktir, başlamak kolaydır.
  • Editörü ilk bakışta karışık gelse de alıştığınızda oldukça kolay bir kullanımı var.
  • Etiket ve Kategori Kullanımı
Wordpress'de adsense reklamı yayımlayamama, sınırlı tema seçeneği, alanadı, tema ve eklenti seçeneklerini yükseltmenin ücretli oluşu, hostinginizde yöneteceğiniz gibi özgür olamamanız dezavantajları diyebilirim.

3- Medium

Son bir kaç yıldır ülkemizde de popüler olmaya başlayan, Dünyada bir hayli yaygın kullanılan yeni nesil bloglama platformu.
Yapısı ve işleyişi blogger ve wordpress den oldukça farklı olan ama blog yazmanı için yeterli olan bir platform diyebilirim.

Twitter'ın kurucusu tarafından kurulan medium'u twitterın bloglama versiyonu olarak düşünebilirsiniz.

Medium.com üzerinden yazıları okumak istediğinizde bir noktadan sonra ücretli üyelik istemektedir, buradan sağlanan gelir de blog yazanlara dağıtılmaktadır.

Ücret dağılımı ve gelir oranını bilmemekle birlikte, medium.com'un domain gücü ile yazacağınız seo uyumlu yazılar ile iyi bir gelir kazanılabileceğini düşünüyorum. Üstelik yazınızı hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayınlarsanız, daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

İster hobi amaçlı isterseniz de blog yazmayı meslek olarak düşünenler için alternatif bir çözüm olarak değerlendirebilirsiniz.

4- Tumblr

Bir hayli eski bir platform olan Tumblr bana göre ergen bloglama platformu.
Temel odağı kısa makaleler, resimler, videolar ve gifler olan, özlü sözlerin havada uçuştuğu, seo gücü pek olmayan, takipleşmeye ve paylaşıma odaklanan sosyal bir mikro blog platformu.

Eklenti seçeneğiniz bulunmuyor, hazır temalar dışında tema uygulamak zorlayıcı bununla birlikte fazlasıyla hazır tema seçeneği ve basit kullanıcı arayüzü ile kullanımı kolay bir mikro blog platformu


5- Wix

Tv'de dahi bol bol reklamını gördüğümüz Wix, web sitelerini hızlı bir şekilde oluşturmak için oldukça popülerdir. Sanırım reklamların da etkisiyle blog değil de genelde kurumsal web sitesi oluşturmak isteyenlerin uğradığı bir nokta. 
Çok fazla yatırım yapmak istemeyen ancak dinamik görünümlü web sitesi açmak isteyen küçük işletmeler için çok uygun. Kurumsal bir web sitesi için başlamanın en kolay yollarından bir tanesi.

Wix'i küçük girişimler için mükemmel kılan şeyler nelerdir?
  • Sürükle ve Bırak Özellikleri 
  • Hiçbir kodlama becerisine gerek yoktur 
  • Canlı önizleme ile kolay özelleştirme 
  • Web sitesine Blog eklemek mümkündür (Wix Blog App tarafından) 
  • Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli temalar 
  • E-ticaret siteleri de hızlı bir şekilde oluşturulabilir
Wix'de ücretsiz siteler için bazı özellikler sınırlandırılıyor. Ancak ücretsiz seçeneği yeterli olacaktır, ücretli plan tamamen isteğinize kalmış.

6- Weebly

Weebly'de bir web sitesi oluşturmak, tüm dinamik özellikleriyle tamamen ücretsizdir. 
Birkaç adımda ücretsiz bir web sitesi oluşturabileceğiniz platformlardan biridir. 

Sürükle ve bırak ile bir web sitesi oluşturabileceğiniz Wix'e oldukça benzer bir yapısı var diyebilirim. Weebly hakkında iyi olan şey Web sitesi oluşturmak için sürükleyip bırakma özelliği Basit tıklama ve Metin ve Menüleri Düzenleme Çok sayıda ücretsiz şablon 

Kolay Özelleştirmeler Ücretsiz planda bol miktarda özellik var, ancak daha fazlasını istiyorsanız, 49 $ ödemeniz gerekir. 




Özet ve Son Sözler

Ücretsiz bloglama ve web sitesi kurma platformlarının avantajları ve dezavantajları bulunmakta.
Yazımın başında da dediğim gibi kendi kullanım amacınıza, isteklerinize ve zevkinize göre bunlardan bir tanesini seçebilirsiniz.

Blog veya web sitenizin amacını belirleyip, ilerleyen dönemlerde nereye doğru gidebileceğini düşünüp buna göre bir karar verirseniz, uzun yıllar değişikliğe gerek kalmadan ilerleyebilirsiniz.

Ben kendi hostingimde wordpress kullanarak başladım, artan maliyetler ve blog yazarken nihayi amacımın para kazanmak olmadığına karar verdikten sonra Blogger'a geçiş yaptım. Uzun yıllardır da blogger ile devam ediyorum.
Düşüncelerim değişmediği için de blogger ile devam edeceğimi düşünüyorum.

5 yorum:

  1. Blogger candır. Herkes gider biz kalırız son Blogger savunucuları dslkvmsdlkmvlsk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle blogger candır bence de.
      Bloggerdan gayrısı hostingli wordpressdir emmeeee onunla da uğraşması, hosting ücreti va derken astarı yüzünü geçer. Ölene kadar bloggerı savunacağız

      Sil
  2. 6-7 yıl kadar blogger kullandım, birkaç yıldır da wordpress kullanıyorum, toplam 4 sitenin bana aylık maaliyeti yaklaşık 25 TL, uygun fiyatlı hostingle bu işler bir paket sigara parasına halledilebiliyor. Blogger çok kahrımı çekti, çok güzel zamanlarımız oldu ama keşke en başından beri Wordpress kullansaymışım. Gerçekten profesyonel bir siteye sahip olduğunuzu hissettiriyor. Reklam gibi olacak ama hosting firması olarak "Gofasthost" ile çalışıyorum. Çok hızlı ve fiyatı da uygun. Daha önce Turhost, Güzelhosting, Veridyen ve Digitalocean ile çalışmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkürler. Wordpress'in imkanları tartışılmaz, blog yazarak ciddi bir gelir hedefleniyor ise kesinlikle wordpress kullanılmasını tavsiye ederim. öylediğiniz hosting firmasının da fiyatları gayet makul görünüyor. Teşekkürler.

      Sil
  3. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.