Ads Top

Bisiklet Eldiveni Ne İşe Yarar ve Doğru Bisiklet Eldiveni Seçimi


Yaz ayların hava çok sıcak oluyor ve üstüne eldiven takınca alışkın olmayanları oldukça rahatsız edici olabiliyor. Bir de parmağınızın ve kolunuzun açıkta kalan yerleri ile eldiven taktığınızda kapalı kalan yerdeki renk farkı da bazılarının gözüne batabiliyor.

Ama siz gerçek bir bisikletçi iseniz, bisiklet sürerken aldığınız keyif diğer tüm olumsuzlukların önüne geçmeli.
İster yazın ister kışın güvenli bir bisiklet sürüşü için bisiklet eldiveni takmanız gerekiyor.

Bisiklet Sürerken Neden Eldiven Takılmalı

1 - Güvenlik

Bisiklet sürerken kaza olasılığını düşünmek istemezsiniz fakat bisiklet üzerindeyken bu başınıza gelebilir. Deneyimli bir bisikletçi olmanız bu olasılığı azaltsa da hiçbir zaman sıfıra indiremezsiniz. Büyük ya da küçük kazalar olabilir ve kendinizi buna göre hazırlamalısınız. Kask birinci güvenlik önlemidir, eldiveni de ikinci sıraya koyabiliriz. Bisikletten düşeceğinizi anladığınız an refleks olarak ellerinizi yere uzatırsınız. Elinizde bir eldiven yoksa ufak bir düşüşte bile avuç içleriniz ve parmaklarınız ciddi şekilde yaralanabilir.

2 - İyi Kavrayış

Bisiklet sürerken, gidondan sağlam bir tutuş hem gidon hakimiyetinizi arttırır hem de frenleme için hayati önem taşır. Eldiven takmadığınızda özellikle yazın sıcak havalarda elleriniz terleyecektir ve gidondan iyi bir kavrayış yapmanıza engel olacaktır, hatta tekere gelen ani darbelerde elleriniz gidondan kayarak kaza yapmanıza neden olacaktır. Eldiven taktığınızda her zaman güvenli bir gidon tutuşunuz olacaktır.

3 - Konfor ve Rahatlık

Bisiklet eldivenlerinin avuç içi kısmında dolgu malzemesi bulunmaktadır. Bu dolgu malzemesi yolda gelen titreşimleri absorbe ederek ellerinizin uyuşmasını engelleyerek size konforlu bir sürüş sağlar.
Bisiklet sürerken ulnar ve median sinirlerinize baskı uygulanır, bunun sonucu olarak parmaklarınızda karıncalanma ve uyuşma hatta ileri seviyede ağrılar oluşmaya başlar. Bu hem bisikleti kavrayışınızı hem de konforunuzu azaltır. 
Bu nedenle bisiklet eldiveni takmak, el rahatsızlığını ortadan kaldırarak titreşimleri azaltmaya yardımcı olacaktır.

4 - Sakatlıkları Önleme

Hiç gidon felci diye bir şey duydunuz mu?
Bileğinizde bulunan Ulnar sinirinin uzun süre sıkışmasından dolayı oluşan bir sakatlıktır. Ağrı oldukça şiddetli olabilir ve önlem almaz ve dikkatsiz davranırsanız kalıcı hasara neden olabilirsiniz. 
Çoğu bisikletçi bu durumu parmaklarında uyuşma ve karıncalanma olarak hisseder ve pek ciddiye almaz fakat bu durum zamanla kalıcı hasara yol açar. 
Bisiklet eldiveni takmak bu sinirlere uygulanan baskıyı azaltarak sakatlık riskinizi azaltır.



5 - Terinizi Silmek İçin

Bisiklet sürerken terlememek neredeyse imkansız, çünkü bisiklet sürmek zor iştir, herkesin yapacağı bir şey değil. Sahilde ya da parkta gezmekten bahsetmiyorum, sıkı sürücülerden bahsediyorum!
Bisiklet eldivenlerinin üst kısmında terinizi silmenize yardımcı olan, başparmağınızın arka kısmına denk gelen microfiber havlu benzeri bir yer bulunur ve bu yerle terinizi silebilirsiniz.
Sürüşünüzde terinizi fazlasıyla sildiyseniz sürüşten sonra eldivenlerinizi sabunlu suyla yıkamayı unutmayın. Ter yapısı itibariyle uzun süre kaldığı kumaşta deformasyona yol açar.

6 - Ciddi Görünün 

Bisiklet sürerken kullanacağınız ekipmanlar sizi bu işi ciddiye aldığınızı gösterir.
Bisiklet eldiveni, kask, gözlük ve forma gibi ekipmanları hem güvenliğiniz için, hem konforunuz için hem de iyi görünmeniz için kullanın.

Bisiklet Eldiveni Nasıl Seçilir

Peki İyi Bir Bisiklet Eldiveni Nasıl Seçilir?

Farklı hava koşulları için farklı bisiklet eldivenleri mevcut. Ben sıcak yaz aylarında kullanabileceğiniz eldivenlerden bahsedeceğim.

Yarım Parmak / Tam Parmak

Tam parmak eldivenler ellerinizi tamamen koruyabildiğinden dağ bisikletçileri için daha uygundur, yarım parmak eldivenler ise nefes alabilirliği nedeniyle şehir ve yol bisikletçileri için daha uygundur ayrıca fren kollarınızı daha iyi hissetmenizi sağlar.

Kaliteli Jel Doku

Aldığınız eldivenin muhakkak jel dokusu olsun, bazen görüyorum bisikletçi eldiveni diye jel dokusu olmayan eldivenlerin satıldığını, bunların hiçbir anlamı yok. Kaliteli bir jel doku konforunuzu arttırırken sakatlanmanızı önleyecektir.

Kaliteli Malzeme

Nefes alabilen ve esnek bir malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edin. Esnek malzeme elinize tam oturacaktır fakat sizi rahatsız etmeyecektir. Nefes alabilen malzemeden olması da hava akışını sağlayacağı için ellerinizin terlemesine engel olacaktır.

Uygun Beden

Elinize uygun bedeni seçtiğinizden emin olun. Çok büyük olursa jel doku elinize tam oturmayabilir, küçük gelirse elinize ekstra baskı uygulacaktır, bu da ellerinizin uyuşmasına karıncalanmasına neden olabilir.
Bir mezura yardımıyla elinizi aşağıdaki resimdeki gibi ölçerek kendinize uygun bedeni seçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.