Ads Top

Bisiklet Kullanırken Neden Kask Takmalıyız ve Doğru Bisiklet Kaskı Nasıl Seçilir

Doğru Bisiklet Kaskı Nasıl Seçilir

Bisiklet kullanırken en önemli güvenlik ekipmanı Kasktır. Yeni bisiklet sürmeye başlayan herkese ilk alması gereken şeyin kask olduğunu söylüyorum.


Siz de yeni / yeniden bisiklet kullanmaya başladıysanız ve kask takmak istemiyorsanız, bu yazının sonunda neden kask takmanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız ve doğru kask seçimini nasıl yapmanız gerektiğini anlamış olacaksınız.


Size bir kitabın adı olan şu cümleyi söylüyor ve yazıya geçiyorum.
"Beynine Bir Kez Hava Değmeye Görsün" Dr.Frank Vertosick Jr.


Bisiklet Sürerken Neden Kask Takmalısınız

Beynimiz vücudumuzun en önemli ve en narin organıdır. Kafa tası en sağlam kemiğimiz olsa da dışarıdan gelen darbenin şiddetine göre zarar görmese de dahi, alınan şiddet beynimize ciddi zararlar verebilir.


Bisiklet ile illa ki büyük kaza geçirmenize gerek yok, ufak bir düşüşte bile genelde önce ellerimiz sonra kafamız yere vurmaktadır.


Önerilen Yazılar

Bisiklet Eldiveni Ne İşe Yarar ve Doğru Bisiklet Eldiveni Nasıl Seçilir
Güvenli Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları

 

Aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi, bisikletten düşen sporcuların hemen hemen hepsi ilk önce kafasını yere vurmaktadır.



İster yavaş sürüyor olun, isterseniz de hızlı sürüyor olun, bisikletinizden düştüğünüzde muhtemelen ilk önce elleriniz yere temas edecek, sonra da kafanız.


Bu şekilde bir düşüş sonrasında, hızınıza bağlı olarak kafanıza aldığınız darbe de şiddetlenecektir. Eğer sizi koruyan bir kaskınız yoksa, aldığınız şiddetli darbe direk olarak beyninizin zarar görmesine neden olabilir.


Belki bir kaç sıyrıkla atlatacağınız bir kaza sonrası, ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.


Bisiklet sürmek size oldukça keyif verir fakat bisiklet sürmek deneyimli kullanıcılar için bile her zaman risk barındırır. Bu riskleri de öncelikle yardımcı ekipmanlar ile sonrasında da sürüş tekniğinizi geliştirerek azaltmanız gerekir.


Tüm bisiklet sürücüleri bisiklet kaskı takmalıdır. Araştırmalar ölümlü bisiklet kazalarının yaklaşık 2 / 3'ü ve yaralanmaların 1 / 3'ü baş ve yüzden alınan darbeleri içermektedir. Kask takmak , bisikletlilerin kafa travması yaşama riskini yüzde 85'e kadar azaltabilir .


Bisiklet kaskı yapısı itibariyle, gelen darbeyi emerek kafanızın şiddetli bir darbe almasını önler.


Bununla birlikte kask ve bisiklet eldiveni sizi ciddi yaralanmalardan %100 korumaz, bunu da aklınızdan çıkarmamanız gerekir.


Bisiklet Kaskı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

  1. Bir bisiklet kaskı satın alırken ilk bakmanız gereken kısmı güvenlik standartlarını karşılayıp karşılamadığı olmalıdır.
    Avrupa Birliği ülkelerinde En 1078 ve En 1080 standartını karşıladığını ifade eden etiket bulunmalı.
    Amerika için CPSC
    Daha detaylı bilgi için Bisiklet kaskı - Bicycle helmet
  2. Kullanılmış kasklardan uzak durun. 
    İkinci el bir kask satın almayı düşünüyorsanız; bu kask kaza geçirmemiş olsa bile bisiklet gidonu yüksekliğinden yere düşmüş dahi olsa,  çatlamış, kırılmış olabilir hatta gözle göremeyeceğiniz fakat kaskın yapısal mukavemet gücünün azalmasına neden olan kılcak çatlaklar oluşmuş olabilir. İkinci el kasklardan kesinlikle uzak durun, bisikletinize o kadar para veriyorsunuz madem, o zaman kendi sağlığınız için de hiç kullanılmamış iyi bir kaska biraz bütçe ayırmalısınız. Kullanılmış veya eski kaskların göremediğiniz çatlaklara sahip olabileceğini ve 1999'dan önce üretilmişlerse mevcut güvenlik standartlarını karşılamayabileceklerini unutmayın.
  3. Kaskınız kafanıza tam oturmalı, ne bol ne de sıkı olmalı. 
    Kaskınız sıkı olursa başınızı ağrıtacaktır, kan dolaşımını da etkileyeceği için belki de daha fazla sağlık problemine neden olabilir.
    Eğer kaskınız bol olursa, bu durumda da olası bir kazada kafanıza darbe geldiğinde kask kafanızdan çıkarak, darbenin şiddeditini azaltmadan, darbenin kafatasınıza direk olarak ulaşmasına neden olacaktır.

Bisiklet kaskınızın düzgün takılıp takılmadığını nasıl kontrol edebilirsiniz?

  • Çene kayışı bağlandığında, bisiklet kaskınız sıkı ancak rahat bir şekilde kafanıza oturmuş sahip olmalıdır. Kaskınızı sağdan sola ve yukarı ve aşağı hareket ettirememelisiniz.
  • Kask, başın üzerine düz bir şekilde oturmalı (arkaya eğilmemeli) ve alnın üzerinde alçakta durmalıdır.
  • Kaskın ön tarafı, kaşınızın 1 ila 2 parmak yukarısında olmalıdır.
  • Doğru konumlandırmayı kontrol etmek için başka bir teknik: yukarı bakarken gözleriniz kaskın ön tarafını görebilmelisiniz.
  • Kaskın kayışları düz olmalı ve kulak memesinin hemen altında bir araya gelen bir "Y" oluşturmalıdır. Kayışlar başa tam oturmalıdır.
  • Bükülmüş çene kayışı, toka ile çene arasında maksimum bir parmağın sokulmasına izin verecek kadar boşluk olmalıdır. Ağzınızı açıp kaparken, kaskın başınızın üzerinde aşağı doğru çekildiğini hissedebilmelisiniz.
  • Bisiklet kaskları genelde 3 beden olur. Markadan markaya çok ufak değişikliklerle birlikte şu şekilde ölçümlenebilir.
    S / M (52-56cm), M / L (56-60cm) ve L / Xl (59-64cm)
    Aşağıdaki resimdeki gibi kafanızın en geniş kısmından bir mezura yardımıyla kafanızın ölçüsünü alarak, satın alacağınız kaskın cm cinsinden verilen değerlerine göre sipariş verebilirsiniz
  • Bisiklet kaskı seçerken, kullandığınız bisiklet türüne uygun kask almalısınız. En basit ifadeyle Yol Bisikleti Kaskları ve MTB Kaskları yapı itibariyle farklılık gösterebilir. MTB kaskları daha dolgun malzemeden yapılır ve yol bisikleti kasklarına göre biraz daha ağır olurlar. Ayrıca koruma ve hava alma açısından tasarım farklılıkları göstermektedir.

Tüm bu konularda kendinizi acemi ve kullanılan terimlere yabancı hissediyorsanız, gerek internet üzerinden gerekse de fiziki mağazadan alışveriş yapmadan önce satıcı ile iletişim kurarak yardım isteyebilirsiniz.


Bisiklet kaskı kullanımı teşvik etmek için neler yapılabilir?

Eğer çocuğunuz bisiklete yeni başladıysa, kask takma alışkanlığını erkenden başlatmanız gerekir. Üç tekerlekli bisiklet kullananlar da dahil olmak üzere tüm bisiklet sürücüleri bisiklet kaskı takmalıdır.

Kask tam oturduğu sürece, çocuğunuzun kaskını seçmesine izin verin. Çocuklar seçtiklerinde veya çıkartmalarla süslediklerinde kask takmaya daha yatkın olacaklar.

Örnek olması açısından, öncelikle siz kask takmalısınız ve örnek olmalısınız.

Birlikte bisiklet sürdüğünüz arkadaşlarınız kask takmamakta ısrar ediyorlarsa, onlara durumun ciddiyetini anlatarak kask takmalarını isteyin, gerekirse birlikte sürüş yapmamakla uyarın.


Bisiklet kaskı başka nerelerde ve hangi sporlarda kullanılabilir?

Bisiklet kaskları ayrıca tek sıra paten, tekerlekli paten veya kaykay kayarken de takılabilir. 

Bu spoarları daha profesyonel olarak yapan kaykaycılar veya patenciler, bu aktiviteler için özel olarak tasarlanmış ve bu sporlar için güvenlik standartlarını karşılayan kasklar takmak isteyebilir. 

Bu kasklar, özellikle başın arkasını daha fazla kaplar.

Şehir içi ulaşımda kullanılan elektrikli bisikletleri kullanırken de bisiklet kaskı kullanabilirsiniz.


Son Olarak Ufak Bir Detay

Aşağıdaki görselde ülkelere göre kask kullanımı ile bisiklet ölümlerini karşılaştıran 2016 yılında yapılmış bir analizi görebilirsiniz.
Bu analize göre kask takma oranı düştükçe ölüm oranları da azalmış görünüyor. Fakat bu sizi yanıltmasın.
Çünkü Hollanda ve Danimarka Dünyada en aktif bisiklet kullanılan ve bisiklet yolları olan ülkeler. 


Bu görselle ilgili iki noktada uyarmak istiyorum.

  1. Kask takmak sizi %100 korumaz.
  2. Güvenli bisiklet yolları ve bisiklet kullanımı arttıkça ölümlü ve ciddi yaralanmalı kaza oranları azalmaktadır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.