Ads Top

Dünyanın İlk Yürüyen Bisiklet Merdiveni - Norveç

Şehir içi ulaşımda Bisikletin ülkemize nazaran çok daha yoğun kullanıldı ülkeler mevcut. Özellikle İskandinav Ülkelerinde neredeyse herkes şehir içi ulaşımda bisiklet kullanılıyor.
İskandinav Ülkelerindeki kış aylarının ne kadar soğuk olduğunu göz önüne alırsak, çoğu kişinin kışın soğuk diye bisikletlerini bir köşede yaza kadar terk etmeleri büyük haksızlık.

Kış ya da yaz aylları fark etmeksizin şehir içi ulaşımda bisiklet kullanırken en büyük problem rampa çıkmak. Eğer antrenman amaçlı biniyorsanız ve buna uygun giyinmiş iseniz rampa çıkıp terlemek hiç problem değil.
Fakat şehir içi ulaşımda özellikle işe veya biriyle buluşmaya giderken bisikletle gidiyorsanız ve çıkmanız gereken bir rampa varsa bu gerçekten büyük bir problem demektir.

Bu gibi durumlarda ister istemez vücut ısısı artıyor ve terlemeye başlıyorsunuz, üzerinizdeki günlük kullanıma uygun elbiseler de bu terlemeyi arttırıyor ve günün geri kalanında kötü kokularla baş etmeniz gerekiyor. İşin daha da kötüsü terlemeden dolayı şifayı da kapabilirsiniz.


Norveç`in Trondheim şehrinde yürüyen merdiven mantığında çalışan bir sistemle buna çok güzel bir çözüm bulmuşlar. Bir ayağınızı rampadaki sisteme koyuyorsunuz ve o sizi 3km hızla yukarıya doğru çıkartıyor. Bu sayede günlük ulaşımda kullanılan bisikletin en büyük problemi olan rampa çıkmaya çok pratik bir çözüm bulunmuş ve günlük bisiklet kullanımını teşvik etmiş oluyorlar.


Resimlerde gördüğünüz yokuş 150 metre uzunluğunda, platform kurulduğundan beri 200.000 den fazla bisikletçinin kullandığı tahmin ediliyor.


Aynı anda en fazla 5 kişinin kullanabildiği yürüyen bisiklet merdivenin maliyeti 1 metrede 2000/3000 dolar olarak açıklanmış. Şehir içi ulaşımda bisiklet kullanımın yaygınlaşması ve azalan petrol maliyetlerini düşününce ülkeye kazandırdığı hem ekonomik hem de çevresel faydaları göz önüne alırsak bu maliyet oldukça düşük kalacaktır.





Her bisikletçinin bu gibi durumlarda sık sık kullandığı duayla sözlerimizi bitirelim "Darısı ülkemizin başına"

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.