Ads Top

Bisiklet Turu Nasıl Planlanır

Bisiklet Turu Nasıl Planlanır
Uzun ya da kısa bir bisiklet turu nasıl planlamalısınız?
Bisiklet turlarında en kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Yolunu kaybetmiş seyyah gibi ortalıkta dolanmanız sizi hem motivasyon hem de fiziksel açıdan fazladan zorlayacaktır.

Özellikle uzun ve konaklamalı bir bisiklet turu planlıyorsanız takip etmeniz gereken bazı adımlar var, bu adımları atlarsanız turunuzda problemler yaşayabilirsiniz.

Her şeyin başı motivasyon! Buna hazır mısınız, yolda karşılaşacağınız zorluklarla baş edebilir misin?
Mental açıdan tek başına çıkacağınız turda mı daha fazla zorlanırsınız yoksa arkadaşınızla çıkacağınız turda mı? Bunun net bir cevabı yok. Her tur kendi özelinde değerlendirilmelidir.

İyi Bir Bisiklet Turu Nasıl Planlanır

Vermeniz gereken ilk karar bu turu tek başınıza mı yapacaksınız yoksa arkadaşınızla birlikte mi tura çıkacaksınız

Ne zaman gitmek istediğinize karar verin. Hemen mi? Hafta sonu mu? Yıllık izninizde mi? Hangi mevsimde? Gideceğiniz zamana göre tur planınızı ve ekipmanlarınızı tamamlamanız gerekir.

Bütçen ne kadar? Ya bütçene göre tur planlaman gerekir ya da planladığın turuna göre bütçe ayarlaman gerekir.

Nereye gitmek istediğinize karar verin. Evin yakınlarında mı olacaksınız, yakın bir köye mi gideceksiniz yoksa şehirler arası mı? Ya da başka bir şehire tren ya da otobüsle gidip belirli bir rotayı mı takip edeceksiniz? 

Turunuzun ne kadar süreceğini planlayın. 1 saat, 6 saat, bütün gün ya da 1 hafta vb...

Ne tür bir arazide bisiklet süreceksiniz? Tek başınıza gidiyorsanız sizin bisikletiniz buna uygun mu, arkadaşınızla gidiyorsanız herkesin bisikleti bu yola uygun mu?



Rotanızın eğimini çıkartın. Bunun için çeşitli siteler mevcut, rotanız kaç km, en yüksek ve en alçak rakım ne kadar, toplamda kaç km tırmanış var, eğim %leri nasıl gibi değerleri görebileceğiniz araçlarla rotanızı planlayın, sizin veya arkadaşınızın kondisyonu bunun için uygun mu, günde kaç km gidebilirsiniz ve bunu üst üste kaç gün yapabilirsin? Bazen günlük turlarda insanlar 100+km sürebiliyorlar ama bunu üst süte yapmak çok farklı.
Aşağıdaki sitelerden rota bilgilerinizi çıkartabilirsiniz.

Eğer 1 günden uzun bir tur ise planladığını kamp mı yapacaksınız otelde mi konaklayacaksınız. Tek başınıza kamp yapmak pek eğlenceli olmayacaktır, otel konaklama tek başına çıkılan turlar için daha iyi bir seçenek görünüyor, hem kamp malzemelerini de taşımak zorunda kalmazsınız fakat otel konaklama daha masraflı olacaktır. Arkadaşlarınızla bir tura çıkıyorsanız ve kamp malzemelerini taşımak sizin için sorun olmayacaksa kesinlikle kamplı turu öneririm.


Beslenmenizi nasıl halledeceksiniz. Kısa turlar için yanınıza bir şeyler alabilirsiniz, muz, meyve suyu, cevizli sucuk, enerji barları vb.. tüm gün süren bir turlarda yanınızda taşıdıklarınız haricinde dışarıda da bir şeyler yiyebilirsiniz. Fakat uzun tur yapıyorsanız kesin bir plana ihtiyacınız var, yanınıza alacağınız yiyecekleri her gün revize etmelisiniz, bunun yanında bir şeyler pişirip mi yiyeceksiniz yoksa dışarıda mı yemek yiyeceksiniz. Her zamanki gibi siz pişerecekseniz bununla birlikte tava, yiyecekler, yağ, kaşık, çatal bardak vb.. gibi ekstra ağırlıklar geliyor demektir, dışarıda yemek ise her zaman daha pahalıdır.

Eşyalarınızı nasıl taşıyacağınıza karar verin ve minimum ne kadar eşya ile idare edebilirsiniz. Yan çantalar mı kullanacaksınız, kadro çantası mı? Her ikisini de kullanabileceğiniz bir kombin de üretebilirsiniz ve size ekstra ağırlık yaratacak herşeyden kurtulun. Yokuş çıkarken bunu daha iyi anlayacaksınız. Bazen tura çıkanlar 1 kg eksik 1kg fazla ne fark eder diyorlar. Bu kısa turlar için çok fark etmiyor ama her gün peş peşe sürüşler ve uzun km lerde çok fark ediyor.

Özellikle uzun turlardan önce muhakkak bisikletinizin türü, seçtiğiniz rota, konaklama, beslenme, yolun zorluk derecesi, sizin kondisyonunuz vb... gibi konuların hepsini tura çıkmadan önce çok iyi araştırın. 
Araştırırken en iyi yardımcınız google, bisiklet üzerine açılmış forumlar ve bisiklet ve seyahat üzerine yazan bloglar size yardımcı olacaktır. 
Basite kaçıp bir foruma girip hemen soru sormayın, gelecek sınırlı sayıdaki yoruma göre hareket ederseniz muhakkak atladığınız birşeyler olacaktır. 
Bunun yerine daha önceden yazılmış bloglar ve forum konularını iyice okuyun araştırın, haritalara bakın, yerel siteleri okuyun, tarihi yerler varsa bunları araştırın. 
Bir yerden başka bir yere bisikletle gidip, yorulup kamp yapıp ertesi gün devam etmeyin, bunun hiçbir anlamı yok, evinizin yakınında da aynısını yapabilirsiniz, hem akşam eve geldiğinizde sıcak bir duş alıp, kendi yatağınızda kendi yastığınızda uyuyabilirsiniz.

Rotaya ve tarihe karar verdikten sonra gerekli rezervasyonları yapıp, oteller, kamp yerleri, tren ya da otobüs biletleri aniden tükenebilir bunları önceden halledin, turunuz için gerekli olan ekipmanları tamamlayın ve bu arada kondisyonunuzu iyi tutun.

Bisikletinizin bakımlarını kendiniz yapıyorsanız turunuzdan hemen önceye bakımlarını bırakmayın, gerekli bakımları yaptıktan sonra 15-20km de olsa bir sürüş yapıp bir sorun olup olmadığını kontrol edin, dışarıda yaptırırsanız test sürüşü daha önemli, atlamayın.

Rotanızı çıkarttıktan sonra telefonunuza yükleyin, mümkünse fazla kağıt israf etmeden çıktısını alın ya da önemli yerleri not alın. Olmadık yerde şarjınız bitebilir. Tura çıkmadan önce de birilerine turunuz ve rotanız hakkında bilgi verin.



Turunuza Çıkmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Şeyler

Eksik bir ekipmanınız varsa bunun sizi durdurmasına müsade etmeyin. Satın alacak gücünüz yoksa sizin gibi kullanıcılardan ya da mağazalardan kiralamaya çalışın, belki ödünç alabileceğiniz birilerine rastlarsınız. Turunuz bittiğinde aldığınız her parçayı eksiksiz geri teslim edin bunu yapamayacaksanız parasını ödeyin. 

Alışık olduğunuzun dışında bir tur yapacaksanız muhakak öncesinde o senaryoyu test edin.
1 haftalık kamp turu mu yapacaksınız, yakın bir yerde 1 gün kamp yapıp geri dönün.
Otel konaklamalı tur mu yapacaksınız, yakın bir yerde 1 gün otel konaklamalı tur yapıp ertesi gün evinize dönün. 
Hatta mümkünse, turda kullanacağınız ekipmanları dayanınıza alıp o ağırlıklar ile tur yapmanın nasıl olduğunu test etmiş olursunuz.
Böylece o tur için eksiklerinizi daha iyi göreceksiniz.

ve bisikletle tur yaptığınızda illaki uzun kmler ya da uzak diyarlara gitmek zorunda değilsiniz. Bisiklet evinizin yakınlarında sürerken de eğlenceli.
Önemli olan rahat ve güvende olmanız. Turunuzu planlarken en çok da buna dikkat edin.

Sağlıklı sürüşler, tekerinize taş değmesin.

*Resimlerdeki bisikletlerin hepsi çeşitli dönemlerde bana ait olan ve yaptığım turlarda çekilmiş fotoğraflardır.

2 yorum:

  1. Kamp için kullanabileceğimiz çadır ve kamp eşyaları incelemesi de bekliyoruz. Gözler sende başkan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki çeşit çadır kullandım onları kıyaslarım anca :) ama kamp için hazırlık, neler lazım oluyor gibi bir yazı yazabilirim, o konuda tecrübem var reyis

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.