Ads Top

CPU Sıcaklığını Ölçen En İyi 3 Program

CPU Sıcaklığını Ölçen En İyi 3 Program

Bilgisayar işlemcileri aşırı ısındığında hasar görebilir veya çökebilir (örneğin bir stres testinde ). Aşağıdaki ücretsiz araçlar, Windows PC veya dizüstü bilgisayarınızdaki CPU sıcaklığını izleyerek bu sorunu önlemenizi sağlar.
İşlemci sıcaklığı bilgisayarınızın hem verimli hem de uzun ömürlü kullanımı için oldukça önemlidir.

Bir çok masaüstü bilgisayar 40-70 derece arası çalışmaktadır, hatta iyi bir soğutucuyla boştayken 30 dereceleri bile görebilirsiniz, yük alındayken de bileşenlerinize , işlemci ve soğutucunuza bağlı olarak kabul edilebilir seviyelerde pc'nizi çalıştırabilirsiniz.

Aşırı ısınan bilgisayar birden bire kapanabilir, mavi ekran verebilir hatta kalıcı zarar görebilir.

İşlemcinizin sıcaklık değerlerini aşağıdaki programlarla takip edebilirsiniz. Eğer ısınma sorununuz varsa, termal macununuzu yenileyebilir, daha büyük bir hava soğutucu alabilir hatta sıvı soğutucuya da geçebilirsiniz.




Core Temp

Core Temp

Core Temp, Windows bilgisayarlar için hafif, kullanımı kolay bir CPU sıcaklık ölçen programdır. Çoğu işlemci ile çalışır ve her bir çekirdek için ayrı sıcaklık değerlerini gösterir. İşlemci modeli , platform ve frekans gibi diğer temel sistem bilgilerini de görüntüleyebilirsiniz .

Uygulama, sıcaklığı gerçek zamanlı olarak görüntüler ve çok fazla kaynak kullanmaz. Diğer programlarınızı yavaşlatmadan arka planda çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Not: Her bir çekirdeğin sıcaklığını görmek için görev çubuğundaki 'gizli simgeleri göster'i tıklamanız gerekebilir.

Temel Core Temp programının yanı sıra, kullanıcılar işlevselliğini artırmak için eklentiler yükleyebilir. Örneğin, CPU sıcaklığını başka bir cihazdan uzaktan izlemenizi sağlayan birkaç eklenti mevcut.

Core Temp ayrıca Android ve Windows Phone cihazları için uygulamanın mobil sürümlerini de bulunmakta.

Core Temp'i resmi web sitesinden indirebilirsiniz. www.alcpu.com/CoreTemp





Open Hardware Monitor

Open Hardware Monitor

Open Hardware Monitor, sıcaklık sensörleri, voltajlar, fan hızları ve bilgisayarınızın saat hızlarını izlemek için basit bir arayüz sağlar. Ayrıca SMART sabit sürücü bilgilerini de görüntüler.

Bu program, XP'den Windows 10'a kadar tüm sürümler dahil olmak üzere 32 bit ve 64 bit Windows PC'lerle uyumludur. Ayrıca x86 tabanlı Linux işletim sistemlerine de yükleyebilirsiniz.

Bu programın avantajlarından biri hem Intel hem de AMD işlemcilerle çalışmasıdır. Ayrıca ATI ve Nvidia grafik kartlarını da destekler .

Açık Donanım Monitörü açık kaynaklı bir projedir, yani diğer geliştiriciler kaynak kodlarını kendi projeleri için kullanabilirler. Ayrıca kurulum gerektirmez. ZIP klasörünü indirir, dosyaları çıkarır ve programı Yönetici haklarıyla çalıştırırsınız.

Open Hardware Monitor'ü resmi web sitesinden indirebilirsiniz www.openhardwaremonitor.org




Speccy

Speccy

Speccy, CCleaner geliştiricilerinin geliştirdiği ücretsiz bir PC izleme programıdır. CPU, RAM, anakart, işletim sistemi, grafik kartı, depolama diskleri ve diğer donanımlarla ilgili ayrıntılı sistem bilgilerini görüntülemenizi sağlar. CPU ve anakart dahil olmak üzere önemli bileşenlerin sıcaklığını da görüntüleyebilirsiniz.

Speccy ayrıca ayrıntılı raporlar oluşturmak için de kullanılabilir. Belirli bir süre boyunca donanımınızın performansını görüntüleyebilirsiniz. Program diğer seçeneklerdeki programlar kadar hafif değil. Ancak, bilgisayarınızda yüklü olan donanım türü hakkında daha fazla bilgi sunar.

Speccy'nin ücretsiz sürümünün yanı sıra, şirket müşteri desteği ve otomatik güncellemeler içeren premium bir sürüm sunuyor. Ayrıca Speccy, CCleaner, Recuva ve Defraggler'ı içeren paketlenmiş bir paket de var.

Speccy'i resmi web sitesinden indirebilirsiniz. www.ccleaner.com/speccy




Bonus

AIDA64 Extreme

AIDA64 Extreme

AIDA64 Extreme, deneyimli kullanıcılar için tasarlanmış kapsamlı bir donanım algılama motorudur. Bilgisayarlarını overclock etmek isteyen kişiler bu programın gelişmiş teşhis fonksiyonlarından yararlanabilirler.

Kullanıcılar 30 günlük ücretsiz AIDA64 Extreme deneme sürümünü indirip yükleyebilir. Ancak, tam sürüm kullanmak isterseniz bir miktar ücretli ödemeniz gerekir. Bu ücretsiz bir program olmasa da, sisteminizi izlemek için en iyi özellikleri sunar.

Her bir bileşenin sıcaklığını bellek okuma, yazma ve kopyalama hızlarıyla birlikte görebilirsiniz. Program ayrıca çalışan uygulamalarla ilgili ayrıntılı bilgileri görüntüler ve deneyimli kullanıcılarının overclock yapmaları için en iyi ayarları belirlemelerine yardımcı olur.

AIDA64 Extreme, Windows 10 da dahil olmak üzere Windows'un tüm modern 32 bit ve 64 bit sürümleriyle uyumludur.

AIDA64 Extreme'i resmi web sitesinden indirebilirsiniz. www.aida64.com/downloads/latesta64xe




CPU Sıcaklığı Nasıl Düşürülür

Aşırı ısınma problemlerini çözmenin birçok yolu vardır. İlk yapacağınız işlem CPU fanının tozunu almak, sonrasında termal macununuzu yenilemek olmalıdır. Bunlar da yeterli gelmez ise CPU'nuzda daha güçlü bir hava soğutucu fanı kullanabilir veya bütçenizi biraz daha arttırıp sıvı soğutucuya geçebilirsiniz

Sıvı soğutma , ısı transferinde hava soğutucuya göre daha etkili olduğundan, sıvı soğutma CPU sıcaklığını 10-15 ° C (50-60 ° F) azaltabilir.

Her CPU sıvı soğutucuya ihtiyaç duymasa da, hava soğutmanız CPU'nun gereksinimlerine uymuyorsa CPU'nıuzun aşırı ısınmasına neden olabilir.

Örneğin, 200W gerektiren bir CPU'da 150W hava soğutucu kullanıyorsanız, CPU aşırı ısınır. Sıvı soğutmanın yanı sıra, CPU'lar için normal sıcaklığı düşürmek ve korumak için aşağıdaki daha basit tekniklerden herhangi birini kullanabilirsiniz:

  • Gerekmiyorsa overclock yapmayın.
  • Kasanın içindeki hava akışını iyileştirin.
  • Pc'nizin dışarıdan hava alan fanların sağlıklı bir şekilde hava aldığından emin olun.
  • Bilgisayarınızı mümkünse soğuk bir ortama koyun.
  • Kir ve tozdan kurtulmak için bilgisayarınızı düzenli olarak temizleyin.
  • Arızalı bir fanınız veya ısı emiciniz varsa değiştirin.
  • CPU ve ısı emicilerine termal macun uygulayın.
  • Kullanılmayan arka plan programlarını kapatın.
  • Dizüstü bilgisayarınız için soğutma pedleri satın alın.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.