Ads Top

Pop-Up Bisiklet Yolu Nedir

Pop-up bisiklet yolu nedir? 
Pop-up bisiklet yollarının amacı nedir? 
Pop-up bisiklet yolları kalıcı hale getirilecek mi? 
Kalıcı olmasında benim etkim nedir?

Dünya geneli Korona Virüs ile mücadele ediyor ve ulaşım en büyük problemlerden birisi. Toplu taşımanın sosyal mesafeyi risk altına soktuğu bir gerçek, kişisel araç kullanımı hem maliyetli hem de karbon salınımı açısından zararlı. Motosiklet herkese uygun bir araç olmamakla birlikte, toplu taşıma ve otomobil kullanımına göre daha iyi bir ulaşım aracı. Geriye en iyi alternatif olarak Bisiklet kalıyor.

Dünya genelinde hükümetler ve yerelde belediyeler bisiklet kullanımını teşvik etmek adına çalışmalar başlattılar. Ülkemizin dışında vergi teşvikleri de dahil olmak üzere güvenli bisiklet yolları yapılmakta.
Ülkemizde ise yeterli olmamakla birlikte Pop-up bisiklet yolları yapıldığı haberleri görmekteyiz. Umarım sadece pop-up olmakla kalmaz ve insanlar tarafından çokça kullanılarak kalıcı bisiklet yollarına dönüştürülür.

Pop-up ne demektir?
Pop-up kelimesi; "Birden, ansızın ortaya çıkan." anlamını taşır.

Pop-up bisiklet yolu nedir? 
Pop-up bisiklet yolları, mevcut yol üzerinde yapılan işaretlemeler ve ayırıcı dubalar yardımıyla oluşturulan yollardır.

Pop-up bisiklet yollarının amacı nedir?
Covid-19 salgını ve normalleşme süreinde işe gitmek ya da temel ihtiyaçlarını karşılamak için hareket etmek zorunda olan kent sakinleri için kısa sürede fiziksel mesafeye olanak tanıyan bisikletli ulaşım olanağı yaratmaktır.

Normal bisiklet yolundan farkı nedir?
Pop-up bisiklet yolları, mevcut tasarımın üzerinde teknik çalışma yapılarak en az maliyetle ve en kısa sürede gerçekleştirilir. Geçici olarak yapılmakla birlikte, olumlu etkilerine ve kullanım talebine bağlı olarak kalıcı bisiklet yollarına dönüştürülebilir.

Nerede yapılmalıdır?
Özel araç kullanımı özendiren çok şeritli caddelere, toplu taşıma türlerinin istasyon ve terminal noktalarına erişim yollarına ve toplu taşımanın kısa mesafe yolculukları için yoğun kullanıldığı güzergahlara yapılmaktadır.

Pop-up bisiklet yolları nasıl kalıcı hale dönüştürülür?
Geçici olarak yapılan pop-up bisiklet yolları üzerinden toplanacak veriler, teknik ekipler tarafından analiz edilir. Uygun tasarımlar ve çözümler geliştirilerek bu yolların kalıcı hale getirilmesi planlanır. 

Kalıcı olmasında benim etkim nedir?
Bu yolları kullanmak yolların kalıcı olması için en önemli etkidir.
Burada sorumluluğun büyük bir kısmı bisiklet kullanıcılarına düşmektedir. Ne kadar çok bu yollar aktif bir şekilde kullanılır ise, kalıcı bisiklet yollarına dönüştürülme ihtimali o kadar fazla olmaktadır.

Talepleriniz için: 
İstanbul: 153 Beyaz Masa veya upl.bisiklet@ibb.gov.tr

Salgın Sürecinde bisiklet sürmek güvenli midir?
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiyesine göre, salgın süresince ulaşım mümkün olduğunca, bisikletli ya da yaya olarak sağlanmalıdır. Bunun yanında bisikletli ulaşım sırasında da maske takılması gerektiği unutulmamalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.