Ads Top

Kronik Vicdan Azabı - Cesur Yeni Dünya

Kronik Vicdan Azabı - Cesur Yeni Dünya
"Kronik vicdan azabı, tüm ahlakçıların hemfikir olduğu gibi, hiç de istenmeyen bir duygudur.
Eğer kötü bir davranışta bulunduysanız, pişmanlık duyun, elinizden geldiği kadar durumu düzeltin ve bir dahaki sefere daha iyi davranmaya bakın.
Ne sebeple olursa olsun hatanızın üzerinde kara kara düşünmeyin.
Temizlenmenin yolu çamurda yuvarlanmak değildir."
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Hayatınızın her döneminde hata yapabilirsiniz, önemli olan bile isteye yanlış yapmamanızdır.
Eğer bir gün hata yaparsanız, ya da sevdiğiniz birisi hata yaparsa; bu hatanın üzerine kara kara düşünüp, diğer her şeyin önüne koymayın, bu hayatınızın geri kalanını mafedecektir. Temizlenmenin yolu çamurda yuvarlanmak değildir, çamurda yuvarlanırsanız tüm vücudunuz çamura bulanır ve temizlenmek daha zor hale gelir.

Hatayı yapan siz olursanız bunun pişmanlığını yaşayın ve aynı hatayı tekrar etmeyin, sevdiğiniz bir insan hata yaparsa, bunu affetmenin yoluna bakın.


"...Izdırap karşılığında kazanılan şeylerle kıyaslandığında, şu andaki mutluluk çok sefil kalır. Ve tabii ki istikrar, istikrarsızlık kadar gösterişli değildir. Mutlulukta, şanssızlığa karşı verilen mücadelenin ihtişamlarından hiçbiri yoktur. Günahla mücadelenin, veya ihtiras ya da şüphe nedeniyle ölümüne alt üst oluşların görkemini bulamazsınız mutlulukta. Mutluluğun yüce bir yanı yoktur."
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Hayat her zaman toz pembe ve mutluluk dolu yaşanmıyor, böyle olacağını düşünmek çocukça bir davranış olur.
Hayatta yaşadığımız tüm zorluklar bizi olgunlaştırmalıdır, gerek biz kaynaklı, gerek sevdiklerimiz kaynaklı, gerekse de tamamen bizim ve çevremizin dışında gelişen olaylardan kaynaklı, hayat bize çeşitli sürprizler hazırlar ve hiç ummadığımız anda karşımıza çeşitli zorluklar getirebilir.

İşsiz kalabilirsiniz, okulunuzu bitiremeyebilirsiniz, mesela şuan tüm Dünyanın yaşadığı gibi bir salgın olabilir ve Dünyada yaşayan herkesin hayatı planladığının, hayal ettiğinin çok çok dışında bir duruma gelebilir.

Önemli olan bu zorluklara göğüs germek, pes etmeden mücadele etmek, kazanırsınız, kaybedersiniz ama asla mücadele etmekten vazgeçmeyin.

Bisiklet sürerken mental olarak en çok öğrendiğim şeylerden birisi de karşıma çıkan zorluklarla mücadele etmek oldu.
Özellikle tek başınıza ya da arkadaşlarınızla çıktığınız uzun turlarda, hiç ummadığınız zorluklarla karşılaşabilirsiniz, eğer bu zorluklarla mücadele etmeyi göze almıyorsanız zaten binin otobüse dönün evinize.
Fakat bu zorluklarla mücadele edip hepsini bir bir aştığınızda aslında hayatta karşımıza gelen bazı zorlukların hiçte zor olmadığını, bunları aşabileceğinize olan inancınız, mental gücünüz olduğunu keşfedersiniz.
Bazı şeyleri elde etmeniz için çeşitli zorluklara katlanmanız gerekir, hiçbir güzel şey gökten önünüze inmez, inse bile anlamı olmaz.

Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünyada da dediği gibi, şuanda kendimizi mutlu sandığımız durumla, ızdırap karşılığında kazanılan mutluluk kıyaslanamaz bile.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Aldous Huxley'in "Cesur Yeni Dünya" adlı romanından en beğendiğim alıntı şuydu: "Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla." "Cesur Yeni Dünya" romanından beğendiğim alıntıları paylaştığım yazımı izniniz olursa okumak isterseniz linkini şuraya bırakmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/aldous-huxley-cesur-yeni-dunya-romanindan-34-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.