Ads Top

İşe Bisikletle Gitmek - Ulaşım Aracı Olarak Bisiklet Kullanmak


İşe bisikletle gitmek için geç kalmadınız ve hiç bir zaman da geç kalmış sayılmazsınız.


Artan benzin fiyatları, artan araba fiyatları, artan toplu taşıma fiyatları, artan bisiklet fiyatları 😃 maalesef fiyatı artmayan hiçbir şey kalmadı. Bu fiyat artışı da öyle yenilir yutulur cinsten de değil. Hayat pahalılığını hissetmediğimiz hiçbir şey kalmadı, pinpon topu da dahil!


Durum böyle iken, ulaşımda artık alternatif çözümleri düşünmenin, hatta düşünmekten ileri giderek uygulamanın vakti geldi de geçiyor.


Alternatif ulaşım araçlarının başında da elektrikli arabalar, elektrikli bisikletler ve kimsenin tahtından indiremeyeceği klasik bisikletler geliyor.


Elektrikli araçlara (yazının tamamında elektrikli arabalar için, hem %100 elektrikli araçlar hem de hybrit araçlar kastedilmektedir) ülkemiz koşullarında erişmek oldukça zor görünüyor. Yollarda görüyoruz, belki bunlara rahatlıkla erişebilecek seviyede olan insanlar mevcut. Fakat en ucuzunun 400-500 bin tl civarında olduğunu düşünürsek, orta direk vatandaşın kolay kolay erişebileceği bir fiyat bandında değil. Zaten güzide ülkemizin son yıllardaki en büyük sorunu da orta direk diye tabir edilen, gelir düzeyi yoksulluk sınırının bir tık üzerinde olan aile sayısının oldukça azalması. Detayına girip konudan uzaklaşmamak adına sadece şu kısa bilgiyi vermek yeterli olacaktır sanırım.


Türkiye'de bordrolu çalışanların %60’ından fazlası asgari ücretli!


Tekrardan asıl konumuza dönecek olur isek, elektrikli araçlara ve motorlara ulaşmak hali hazırda yine de yüksek maliyetli görünüyor, hatta bunlara başlangıç seviyesi elektrikli bisikletler haricindeki diğer tüm elektrikli bisikletleri dahil etmek gerekir.


Şunu da dpnot olarak eklemek isterim; elektrikli bisikletleri körü körüne gömen bir bisiklet aşığı da değilim. Hatta olsa da işe gidip gelirken kullansam diyorum. Ama gel gör ki, elektrikli bisiklet alacağıma, bisikletimin parçalarını yükseltirim ve işe gidip gelirken de antrenman yaparım düşüncesinde olduğum için, sanırım hiçbir zaman elektrikli bisiklet almayacağım gibi görünüyor. Zaman zaman terleme problemimden dolayı sıkıntı yaşasam da bunu da yedek kıyafet çözümü ile kolaylıkla aşıyorum.


Artan benzin fiyatlarından dolayı günlük ulaşım ihtiyacımızı karşılayacak olan benzinli araçları kafadan eledik, toplu taşıma pandemiden dolayı tercih etmediğimiz bir ulaşım aracı, ayrıca toplu taşıma fiyatları da oldukça yüksek sayılır, elektrikli arabalar ve motorlar pahalı (tabi alım gücünüz varsa buyurunuz güle güle kullanınız) geriye elektrikli bisikletler ve normal bisikletler kalıyor.


Genelde bisikletin en iyi ulaşım aracı olarak söylendiği yazılarda veya konuşmalarda, sanki; 7/24 bisiklet kullanılması gerekiyormuş gibi bir algı oluştuğunu görüyorum. Ulaşım amacıyla bisiklet kullanacaksanız 7/24 ve her yere bisikletle gitmeniz gerekir gibi düşünmemeniz gerekir.


Muhakkak toplu taşıma, kendi aracımız ya da ticari taksi ile ulaşımımızı sağlamamız gereken durumlar ile karşılaşıyor olacağız. Bu sebeple bisikletle ulaşımı farklı bir açıdan değerlendirmek gerekir.



İşe Bisikletle Gitmek

Doğru ekipman ve iyi bir motivasyon ile, hemen hemen her türlü hava koşulunda bisikletle A noktasından B noktasına gidebilirsiniz.


Bu sene iş yerime yakın bir konumda oturmamdan dolayı (5km), bütün bir sene, kar ve yoğun yağmur yağmadığı sürece hava sıcaklığına bakmaksızın işe bisikletle gidip geldim. Bu kış, GPS cihazımın gösterdiği en soğuk hava sıcaklığı -12 dereceydi.


Tabi ilk zamanlar hava 0 derecelerde olduğunda oldukça soğuk hissediyordum, pes etmeye yaklaştığım zamanlar oldu, ama her zaman kendimi motive etmenin bir yolunu buldum.


Benim gibi yıllardır bisiklet süren, ortalama bir hafta sonu turunda bisikletle 100+km yol yapan, bazen duruma göre 200km civarında turlar gerçekleştiren, günlerce kamplı bisiklet seyahati yapan birisi için, çokta motivasyon aramaya gerek kalmıyor.


Sadece ulaşım amaçlı bisiklet kullanmayı düşünen birisi için motivasyon kaynağını bulmak önemlidir.

Bu kaynak kişiden kişiye değişir; aldığınız yeni bisikletin güzel güzel haydi pedallayalım der gibi size bakıyor olması, ulaşımdan edeceğiniz kar, sağlıklı bir vücut, psikolojik rahatlama vb… kendinizi motive edecek bir sebep bulmanız şart.


Motivasyon kaynağınızı bulduktan sonra başta soğuk gelen 0 dereceler bir süre sonra konforlu bir sıcaklık olarak algılamaya başlıyor olacaksınız hatta sonrasında -5-10 dereceler de bile bisiklet kullanabildiğinizi görüyor olacaksınız.


Size şunu net olarak söyleyebilirim “Eğer dışarıda yürüyerek, bir yerden başka bir yere giderken, üşümediğiniz bir hava sıcaklığı var ise; bisikleti ulaşım amaçlı kullandığınızda da, belirli bir hızı geçmediğiniz sürece, yürürken üşüdüğünüzden daha fazla üşümüyor olacaksınız.
Not: Burada bahsi geçen belirli bir hız, o gün kullandığınız ekipmana göre değişkenlik gösterecektir.


İster eğlence/spor amaçlı ister de ulaşım amaçlı bisiklet kullanıyor olun, bisiklet binmeyi sürdürülebilir kılmak için, uzun vadeli bir yatırım yapmanız ve yeterli ekipmanı almanız gerekir. Baştan pahalı gibi görünebilir ama artık benzine veya toplu taşımaya harcamadığınız parayı hesapladığınızda, çok daha ucuza mal olduğunu görüyor olacaksınız. Ulaşım amaçlı ekipmanınızı ya da eğlence/spor amaçlı ekipmanınızı çapraz kullanabileceğinizi de unutmamanız gerekir.



Ulaşım Amacıyla Bisiklet Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Bazı İpuçları


Rotanızı test edin: Yeni bir bisiklet aldınız ve işe onunla gitmeyi düşünüyorsunuz. Çok güzel, fakat işe gidiş rotanızı belirlemeniz ve test etmenizi öneririm. 

En kısa yol en güvenli yol olmayabilir. 

Bir cumartesi ve pazar günü, işe gideceğiniz rotayı test edin, hafta içi kadar trafik olmasa da, trafiğin yoğun olduğu bir yol her zaman kendisini belli eder, ister hafta içi, ister hafta sonu. Mümkünse bisiklet yollarını kullanın, gerekirse yolunuz uzatın ama her zaman daha güvenli yolu tercih edin. Hafta sonu yapacağınız test sürüşü ile; rotanız ne kadar sürüyor, sizin için yorucu mu, terlemenize neden oluyor mu vb... soruların cevabını da bulmuş olursunuz.


Alıştırma evresi: Uzun yıllar sonra bir bisiklet aldınız ve her yere onunla gitmeyi düşünüyorsunuz. Bu belki iyi bir motivasyon olabilir ama bazı kişilerde çabuk pes etmeye de neden olabilir, özellikle kışın her gün işe gitmek düşünüldüğünde! Bu sebeple kendinize alışma zamanı tanımanız gerekebilir. Örneğin işe haftada bir gün, sonra haftada iki gün, daha sonra haftada üç gün giderek, alıştırma dönemini uygulayabilirsiniz.


Karma kullanım: Şunu unutmayın, bisiklet kullanıyorsunuz diye her yere bisikletle gitmeye mecburmuşsunuz gibi düşünmeyin, hava durumuna göre bazen aracınızı, bazen toplu taşımayı, bazen iş yerinizdeki arkadaşlarınız ile ortak araç kullanımı gibi ulaşım alternatifleriniz de var. Hatta duruma göre iki tane bisiklet bulundurmakta olası. Kışın özellikle ıslak zeminde çamurlukları olan bir bisiklet hiç fena olmaz. İstediğin zaman istediğini sür.


Evden erken çıkın: Konforlu bir yolculuk için, gideceğiniz yere varacağınız süreyi hesaplayarak 10-15dk erken varacak şekilde evden çıkın. Böylece ucu ucuna varma stresinden kurtulacak, bisiklet sürerken konforlu sürüş yapacağınız tempoyu zorlamayacak, hem yorulmayacak hem de terlemeyeceksiniz. Hızlı sürüşlerinizi hafta sonu yapacağınız rahat sürüşlerinize bırakmayı  kendinize öğretmelisiniz.


Arabalara ve yayalara dikkat edin: Araç sürücüleri ve yayalar sizi genellikle görmüyor olacaktır, bunu aklınızdan çıkarmayın, bisiklet üzerindeyken genelde görünmez pelerininiz varmış gibi davranın! Özellikle de yayalar! Yayalar için zil edinebilirsiniz, arabalar için de görünür kalmaya yardımcı olacak renkli kıyafet veya yelek giyin. Bazı durumlarda en sağda kalmak yerine, bir araba gibi davranıp şeridi ortalamanız gerekir, kimsenin size fazla yaklaşmasına müsaade etmeyin.


Soğuktan korunun: Kışın, soğuk havalarda, vücudunuzda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlar; eller, ayaklar, boyun, baş ve göğüs. Bu noktalardan soğuk yemediğiniz sürece konforunuz bozulmayacaktır.

Ekipmanınızı buna göre almanız gerekir. Şimdi tek tek kıyafet önermeyeceğim, herkesin vocut sıcaklığı, terleme oranı vs farklıdır, doğru ekipmanı kendi vücudunuzu dinleyerek bulmanız gerekir. Beni ısıtan bir mont sizin için soğuk hissettirebilir ya da tam tersi. Örnek olarak şunu söyleyebilirim, bu sene ihtiyaçlarım doğrultusunda üç tane farklı eldiven aldığım. Bazen iki tanesini üst üste giydiğim de oldu ve neredeyse ellerimin üşüdüğünü hiç hissetmedim.


Yedek kıyafet ve sırt çantası: Sıcak havada veya soğuk havada sürüş yapıyor olun, bir kaç sürüşten sonra yedek kıyafet olarak neye ihtiyacınız olduğunu daha iyi tespit ediyor olacaksınız. Kışın belki bir içlik, yedek atlet ve tshirt, yazın sadece bir tshirt, roll-on vb… Tabi bir de ıslak mendil 😃 Gideceğiniz yere vardığınızda terlediyseniz temizlendikten sonra yedek kıyafetlerinizi giyebilirsiniz. Ve bunları taşıyabileceğiniz basit bir çanta. Yazın daha küçük, kışın daha büyük bir çanta ihtiyacınız olacaktır.


Bisiklet Sürerken Yanınıza Mutlaka Almanız Gereken Ekipmanlar

Bisiklet Kullanırken Neden Kask Takmalıyız ve Doğru Bisiklet Kaskı Nasıl Seçilir

Kışın Bisiklet Kullanımı ve Kışlık Bisiklet Giyimi Nasıl Olmalı


Tüm bunların yanında bisiklet sürmek, üzerinizde biriken stresi alır, hem ruhen hem de fiziki olarak sizi güçlendirir. İşe bisikletle gittiğiniz günler daha mutlu, daha verimli çalıştığınızı fark ediyor olacaksınız.


Son olarak bazı işyerlerinde, hala! bisikletle işe gidenlere alaycı bir bakış ve yorumda bulunanlar olabilir, kimseyi sallamayın, bu hayat sizin, söz sahibi sizsiniz. Siz kararlı olduğunuz sürece başkalarının ne dediğini önemli değildir. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.