Ads Top

Nasıl Daha Fazla Bisiklet Sürebilirsin?

Sevgili pedalşör, bu yazıya geldin ve okumaya başladıysan, demek ki daha fazla bisiklet sürmek istiyorsun!


Bu yazıyı yazmamın sebebi, daha fazla bisiklet sürmek istemem ve buna engel olan durumları düşünmem üzerine oldu. baktım ki bazen ya motivasyon bulamıyorum, bazen zaman bazen de ipe sapa gelmeyecek bahaneler üretiyorum kendime. Bunun üzerine bunları listeleyip, sorunu nasıl çözerim ve daha fazla bisiklet nasıl sürerimin cevabını aradım. Güzel de sonuçlar çıkınca, blog yazısı olarak paylaşayım da, benzer durumdaki bisikletçilere de bir çözüm olsun istedim.


İş, Aile, Sosyal Sorumluluklar ve başka nedenlerden dolayı bisiklete binmek ve sürüşler yapmak, sizin için her geçen gün daha zor gelmeye başlamış olabilir.


Strava kayıtlarınız giderek azalmış ve önceki yıllara göre yaptığınız km'ler aşağıya doğru düşüyor olabilir ve bu sizin motivasyonunuzu iyice düşürüyor olabilir.


Şimdi sizlere bir kaç ana başlık altında, nasıl daha fazla bisiklet sürebilirsiniz ve eski km canavarı günlerinize adım adım dönebilirsiniz, bunları anlatmaya çalışacağım.



Daha fazla bisiklet sürmek için yapılacaklar

  • Bisikletini Her Zaman Hazır Tut
  • Bahanelerden Kurtul ve Eyleme Geç
  • 1 Saatlik veya Daha Kısa Sürüşler Yap
  • İşe Bisiklet ile Git
  • Ayak İşlerini Bisiklet ile Hallet
  • Bisiklet Kıyafetleri Olmadan Sürüş Yap
  • Tüm Hava Koşullarına Kendini Hazırla
  • Bir Arkadaş ile Yolculuk Planla
  • Etkinliklere Katıl
  • Kendi Etkinliğini Oluştur



Bisikletini Her Zaman Hazır Tut

Başlangıç olarak en temel noktadan başlamalısın. Her zaman bisikletin hazır olmalı. Lastiklerin havası tam olmalı, mataraların temiz olmalı, eğer kışın sürecek isen ve mümkün ise çamurlukların takılı olmalı vb... buradaki en temel husus, bisiklet sürmek istediğinde hemen selenin üzerine atlayarak pedalını döndürmeye başlayabilir olmalısın.


Vaktin kısıtlı olabilir, bir kaç saat sonra yağmur bekleniyor olabilir, bir yere yetişmen gerekiyor olabilir. Bunlar ve benzeri sebeplerden dolayı, bisiklet sürmek istediğinde vakit kaybetmeden hemen eyleme geçebiliyor olmalısın.



Bahanelerden Kurtul ve Eyleme Geç

En son ne zaman bisiklet sürmek isteyipte kendine bahaneler üreterek bundan vazgeçtin?


Hava mı kötüydü? Vaktin mi kısıtlıydı? Anlamsız bir korku mu? şu an en iyi bahanelerini bir liste olarak hazırla ve bunlar için önlemler al.


Hava mı soğuk; o zaman buna göre kıyafetlerini tamamla.


Örneğin sadece yol bisikleti olunca kışın bunu sürmek zahmetli olabiliyor, bir tane de dağ bisikleti edinebilirsin ve kışın orman yollarında eğlenceli ve kısa sürüşler yapabilirsin.


Ya da bir tane trainer/roller alarak kapalı alanda zwift ile sürüşler yaparak performansını yükseltebilirsin.



1 Saatlik veya Daha Kısa Sürüşler Yap

Bana göre bu yazıdaki en önemli başlık bu diyebilirim. 


Çoğu zaman bisiklet sürmeden önce, oldukça zaman alan bir hazırlık süreci oluyor. mevsime göre kıyafetler, bisiklet ayakkabısı, mataraların uzun sürüş için izotonik içecek ile hazırlanması, yiyecek bir şeyler hazırlama, yedek ekipman vb... hepimiz biliyoruz ki bu hazırlık ortalama en az 30dk sürüyor, bazen bir saat bile sürdüğü olabilir (örneğin soğuk havalarda)


Bu durum da bizim bisiklet sürmemize engel olabilir,; en basitinde vaktimiz kısıtlı olabilir veya tüm bunları yapmaya o an üşenebiliriz.


Bu sebeple her zaman kendimizi 1 saat altı sürüşlere hazır tutmalıyız ve bunu sık sık yapmalıyız. Yukarıdaki iki başlıkta buna hazırlık gibiydi aslında.


1 saat altı sürüşlerde, tüm bu yoğun hazırlık sürecini pas geçebilirsiniz. Bisiklet kıyafetleri olmadan da bu sürüşü yapabilirsiniz. Ayrıca uzun sürüşler için motivasyonunuzu ve kondisyonunuzu kaybetmiş olabilirsiniz, uzun sürüşler zaman problemi yaratıyor olabilir. 


1 saat altı sürüşlerde tüm bunlardan muafsınız. Markete alışverişe bile gittiğimizde, gidiş, alışveriş ve dönüş süreniz kadar bir sürede bisiklet sürerek, motivasyonunuzu ve kondisyonunuzu yükseltebilirsiniz.


Önerilen yazıGüvenli Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları



İşe Bisiklet ile Git

Burada hayal satmayacağım. Bir çoğumuzun işi / iş yeri bisiklet ile gitmek için uygun değil. Organizede sanayide çalışıyorsanız ya da ev ile iş yerinizin arası çok uzak ise, trafik uygun değil ise işe bisikletle gitmek hayal!


Fakat işe bu koşullar yok ise ve bu eylemi gerçekleştirmeniz daha kolay ise, kendinizi biraz zorlayarak en azından haftanın belirli günleri işe bisikletle gidebilirsiniz.


Hem egzersiz yapmış olur ve sağlıklı olursunuz, hem de işinizde daha zinde, daha uyanık, daha motive ve daha az hastalıklı geçirirsiniz.


Geçtiğimiz yıl belirli bir süre işe bisikletle gidip geldim ve 3-4 ay gibi bir sürede 1000km den fazla km yaptım, sonrasında evden çalışmaya geçince rafa kaldırdım, fakat bu sene mesai saatinden sonra, yaz döneminde de mesai saatinden önce 1 saatlik sürüşler yapmayı hedefledim.


Önerilen yazı: İşe Bisikletle Gitmek - Ulaşım Aracı Olarak Bisiklet Kullanmak



Ayak İşlerini Bisiklet ile Hallet

Herhangi bir nedenle bisikletle işe gidip gelmek söz konusu değilse, bisikletinizi tüm hafta boyunca rafa kaldırmak zorunda değilsiniz.


Hafta içi hem 1 saat altı kısa sürüşler yapabilirsiniz, market alışverişine gidebilir, fatura ödemeye veya başka bir sebeple evinize yakın çevrede halledeceğiniz işler için bisikletinizi kullanabilirsiniz. Park yeri arama derdi yok, trafiğe takılma derdi yok, alışveriş torbalarıyla toplu taşımada yuvarlanmaya son. Bisiklet işini görür.



Bisiklet Kıyafetleri Olmadan Sürüş Yap

Bisiklete binmeyle ilgili yaygın bir yanılgı da, bir sporcu olmanız veya bisiklete binmek için özel kıyafetlere ihtiyacınız olduğudur.


Bisikletinize normal, günlük kıyafetlerinizle binmek, kendinize bisiklet sürmenin normal, günlük bir aktivite olduğunu hatırlatmanın harika bir yoludur.


Güneşli bir günde parka gidiyorsanız, izotonik sporcu içeceklerinizi yanınıza almanıza, klipsli ayakkabılar almanıza veya bisiklet kıyafetleri giymenize gerek yok.


Normal kıyafetlerle bisiklete binmek de işleri ağırdan almak için iyi bir hatırlatmadır. Hayat bir yarış değildir, hız göstergenizi açıp mahallede Tour of Trukiye'ye gitmenize gerek yok.


Yavaşladığınızda ve manzaranın tadını çıkardığınızda, bisiklete binmeye yepyeni bir şekilde aşık olacaksınız ve kısa sürede sadece her gün yapmaya çalıştığınız bir şey değil, her gün yapmanız gereken bir şey haline gelecek.



Tüm Hava Koşullarına Kendini Hazırla

Nadiren bisiklete binenlerden neden daha sık bisiklet sürmediklerine dair duyduğumuz en yaygın mazeretlerden biri hava durumudur. "Bütün yıl işe gidip gelmek isterdim ama hava çok yağmurlu/karlı/sıcak/rüzgarlı." Elbette, seleye atlamak istemeyen herkesin affedileceği günler vardır. Şiddetli sağanak yağışlar, kar fırtınaları, sıcak hava dalgaları, kasırgalar - her zaman bisikleti evde bırakmanın veya sadece evde kalmanın mantıklı olduğu günler olacaktır.


Ancak yılın çoğu gününde bisiklete binebilirsiniz. Kendimizi evlerimize, arabalarımıza ve ofislerimize barikat kurarak iklime karşı bağışıkmışız gibi davranarak onlarca yıl geçirmiş olsak da, meselenin gerçeği şu ki, istesek de istemesek de hava hala orada, işini yapıyor. Bu yüzden, hava koşullarından saklanmak yerine, onu uyum sağlamayı öğrenmenin zamanı geldi.


Yağmur mu yağıyor? Sanırım ıslanacaksınız. Sıcak ve ılık mı? Terleme zamanı. Soğuk ve kar yağışı mı? Üzerine kalın giysiler giy ve dışarı çık.


Sürüşünüzün her türlü hava koşulunda olabildiğince güvenli ve konforlu olduğundan emin olmak için atabileceğiniz birkaç adım var, ancak üstesinden gelmeniz gereken ilk engel, basitçe bunu yapmaya karar vermektir.


Önerilen yazıKışın Bisiklet Kullanımı ve Kışlık Bisiklet Giyimi Nasıl Olmalı



Bir Arkadaş ile Yolculuk Planla

Kendinize, her saat ve her hava koşulunda sizinle buluşmaya istekli, mazeretsiz bir arkadaş bulun. 


Çalışmalar, bir egzersiz partneriniz olduğunda hedefinize bağlı kalma olasılığınızın daha yüksek olduğunu gösteriyor. 


Yolculuktan sonra, sadece tırmanmanız gereken o devasa tepeyi değil, eğlenceyi hatırladığınızdan emin olmak için sürüş sırasında arkadaşınızla birlikte, kendinize güzel bir kahve, uzun zamandır yemeği düşündüğünüz tatlıyı veya o kalorisi fazla olan kebabı yiyebilirsiniz.


Önerilen yazıBisiklet Turu Nasıl Planlanır



Etkinliklere Katıl

Hiçbir şey, sizi takvimde beliren bir yarıştan daha fazla motive edemez. 


Bir gran fondo yarışına kaydolun. Yarış gününe kadar sizi bisiklete binmek için motive edecektir.


Yerel bir bisiklet grubu ile yolculuğuna çıkın. Rekabetçi değil misiniz? Sorun değil. Her zaman ziyaret etmek istediğiniz, sizin için yeni bir konumda bir rota belirleyin ve yola çıkın.


Takvimde bir hedefin veya etkinliğin olması, canınız istemese bile o noktaya varmak için bir neden verir.



Kendi Etkinliğini Oluştur

Başka birinin etkinliğine katılmak istemiyor musunuz? Kendinizinkini yaratın! (Bonus: arkadaşlarınızı ve rakiplerinizi siz seçersiniz.) Pek çok atıştırmalık molası içeren eğlenceli bir rota belirleyerek bunu bir aile meselesi haline getirin veya bazı arkadaşlarınızı en sevdiğiniz döngüde size katılmaya davet edin. 


Sadece eğlence (ya da yemek, gezi ya da aile zamanı) için bulunsanız bile, takvimde sabırsızlıkla bekleyeceğiniz bir tarihin olması yine de motive edici olacaktır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.